H Αντζελίνα Τζολί πουλάει τον μοναδικό πίνακα που ζωγράφισε ο Ουίνστον Τσώρτσιλ - Της τον χάρισε ο Μπραντ Πιτ (φώτο)

Αρχικά, ο Τσώρτσιλ δώρισε τον πίνακα «Tower of the Koutoubia Mosque» στον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ, Φράνκλιν Ντιλέινο Ρούζβελτ.

Η Αντζελίνα Τζολί πουλάει ένα σπάνιο έργο τέχνης. Τον πίνακα που ζωγράφισε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσώρτσιλ κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου. Ο πίνακας που θα διατεθεί σε δημοπρασία του οίκου Christies αναμένεται να πιάσει 3.4 εκ. δολάρια.

Αμέσως μετά τη Διάσκεψη της Καζαμπλάνκας στο Μαρόκο, το 1943, η οποία συνετέλεσε στην παγίωση των σχεδίων των ΗΠΑ, της Βρετανίας και άλλων συμμάχων να αναμετρηθούν με τις δυνάμεις του Άξονα, ο Τσώρτσιλ ζωγράφισε το Τζαμί Κουτούμπια του Μαρακές. Ήταν το μοναδικό έργο ζωγραφικής το οποίο ολοκλήρωσε κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Αρχικά, ο Τσώρτσιλ δώρισε τον πίνακα «Tower of the Koutoubia Mosque» στον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ, Φράνκλιν Ντιλέινο Ρούζβελτ.

Μετά τη Διάσκεψη, προσκάλεσε τον Ρούζβελτ να επισκεφτούν το Μαρακές ώστε ο τελευταίος να απολαύσει τη θέα των βουνών από την πόλη, θέα η οποία για πολύ καιρό γοήτευε τον Τσώρτσιλ. Βλέποντας το τζαμί του 12ου αιώνα με φόντο τα Όρη του Άτλαντα, ο Ρούζβελτ εντυπωσιάστηκε σε τέτοιο βαθμό που ο Τσώρτσιλ αποφάσισε να ζωγραφίσει τη σκηνή και να του   δωρίσει το έργο ως χειρονομία φιλίας.

 Ο πίνακας πέρασε στον Έλιοτ Ρούζβελτ, τον γιο του Φράνκλιν Ντιλέινο.

Ο Μπραντ Πίτ αγόρασε τον πίνακα το 2011 από το παλαιοπωλείο M.S. Rau στη Νέα Ορλεάνη, για να τον χαρίσει στην τότε σύζυγο του, Αντζελίνα Τζολί. Το ζευγάρι χώρισε το 2016 και το διαζύγιο τους εκρεμμεί ακόμα.

Ο πίνακας ανήκει τώρα στη συλλογή της οικογένειας Τζολί,  και θα διατεθεί προς πώληση σε δημοπρασία που θα γίνει από τον οίκο Christie's την 1η Μαρτίου. Η τιμή εκτίμησης είναι από 2 έως 3,4 εκ. δολάρια.

"Είναι το μόνο έργο που ζωγράφισε ο Τσόρτσιλ κατά τη διάρκεια του πολέμου, ίσως να είχε αντλήσει έμπνευση από την  πρόοδο που σημείωσαν οι Σύμμαχοι σε μια από τις πιο όμορφες χώρες που είχε επισκεφτεί", δήλωσε ο Nick Orchard, επικεφαλής του τμήματος σύγχρονης βρετανικής τέχνης , στον οίκο Christie's,, αναφέρει το αμερικάνικο CNN

"Ο πίνακας «Tower of the Koutoubia Mosque» είναι αναμφισβήτητα ο καλύτερος πίνακας του Ουίνστον Τσώρτσιλ,  λόγω της σημασίας του αντικειμένου του και του γεγονότος ότι τονίζει τη σπουδαιότητα  της φιλίας μεταξύ των δύο ηγετών ", δήλωσε ο Orchard.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ