Κορονοϊός: "Θρίλερ" με τη μαραθώνια συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων - Απαγόρευση κυκλοφορίας το Σαββατοκύριακο

Καθυστερούν οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά - Β. Παπαευαγγέλου: Στόχος ο περιορισμός της κινητικότητας – Δεν επιτρέπεται ούτε αδιαφορία ούτε άγνοια

Σε θρίλερ μετατρέπεται η συνεδρίαση των ειδικών επιστημόνων σχετικά με την εισήγησή τους προς την κυβέρνηση για τη λήψη μέτρων στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορονοιού. Καθυστερούν οι ανακοινώσεις από τον Ν. Χαρδαλιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι επιστήμονες δείχνουν να συμφωνούν για απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 18:00 αυτό το σαββατοκύριακο ενώ εξετάζουν το ενδεχόμενο να μην ισχύει το click inside στις κόκκινες περιοχές αλλά το click away.

Υπάρχουν όμως και προτάσεις για κλείσιμο του λιανεμπορίου στις περιοχές υψηλού κινδύνου.

Η ανησυχία εν όψει και του ενδεχόμενου τρίτου κύματος της πανδημίας, μετά τη νέα αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα είναι έκδηλη και η κυβέρνηση αναμένει τις τελικές εισηγήσεις πριν προχωρήσει σε ανακοινώσεις για τα μέτρα που θα ισχύσουν.

Στο πλαίσιο αυτό αναβλήθηκε και η ενημέρωση κατά τη διάρκεια της οποίας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς θα ανακοίνωνε τα μέτρα. Οπως έγινε γνωστό η ενημέρωση θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των ειδικών, αναφέρει η ΕΡΤ .

Στο επίκεντρο πάντως βρίσκεται η Αττική όπου θα υπάρξουν στοχευμένες παρεμβάσεις, ενώ θεωρείται δεδομένη η αυστηροποίηση των μέτρων στη Πάτρα. Οι επιδημιολόγοι χθες το βράδυ έκρουσαν καμπανάκι κινδύνου και για τη Θεσσαλονίκη, λόγω της αυξητικής τάσης που καταγράφεται και εκεί, στον αριθμό των κρουσμάτων.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το ιικό φορτίο στα λύματα από τα Χριστούγεννα μέχρι σήμερα είναι σταδιακά αυξητικό. Με τις τελευταίες 7 ημέρες να παρατηρείται απότομη αύξηση που φτάνει και το 182% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Με τα μαθηματικά μοντέλα αυτό μεταφράζεται σε 4ψήφιο αριθμό ενεργών κρουσμάτων μόνο για την Αττική.

Συνεχώς αυξάνεται και ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ενώ η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ αγγίζει το 63%.

Β. Παπαευαγγέλου: Στόχος ο περιορισμός της κινητικότητας – Δεν επιτρέπεται ούτε αδιαφορία ούτε άγνοια

Στην εξέλιξη της πανδημίας και τους τρόπους αντιμετώπισής της, αναφέρθηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της σχετικής ενημέρωσης την Παρασκευή 5/2/2021.

Αρχικά αναφέρθηκε στα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή 5/2/2021, ενώ για τα σχολεία δήλωσε ότι τα παιδιά δεν ενισχύουν την πανδημία, αλλά την «παρακολουθούν» και κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να μπουν στη σχετική πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς.

Όπως τόνισε σήμερα έγιναν 46.000 τεστ, αριθμός ρεκόρ.

Τα στοιχεία δείχνουν επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου με αποτέλεσμα από το μέσο όρο τα 625 κρούσματα την προηγούμενη εβδομάδα, να έχουμε φτάσει το μέσο όρο των 892 αυτή την εβδομάδα.

Επίσης ανέφερε ότι στην Πάτρα και στη Χαλκίδα υπάρχει πολύ μεγάλη διασπορά στην κοινότητα και η εικόνα αυτή ανησυχεί τους επιστήμονες.

Τα τελευταία κρούσματα αφορούν κυρίως την ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της επισήμανε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην τήρηση των μέτρων και σχολίασε ότι μεγάλο ρόλο παίζουν οι «κρυφές» συγκεντρώσεις στα σπίτια.

Στην Αττική υπολογίζονται σε 4460 τα άτομα που είναι φορείς του ιού, που σημαίνει 60% αύξηση την τελευταία εβδομάδα και 30% αύξηση με 850 ενεργούς φορείς στη Θεσσαλονίκη

«Ζούμε ένα Μαραθώνιο έχουμε πολλά χιλιόμετρα να διανύσουμε και μπροστά μας έχουμε μία ανηφόρα, είναι κρίμα να λυγίσουμε τώρα που ξεκινήσαμε τους εμβολιασμούς», τόνισε χαρακτηριστικά. Δήλωσε ότι μέσα σε οκτώ εβδομάδες θα έχουν εμβολιαστεί οι ευπαθείς ομάδες.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ