Κορωνοϊός: Χρειάζονται νέα εμβόλια για τις μεταλλάξεις; - Τι δηλώνει ο επικεφαλής του τομέα Έρευνας της AstraZeneca

Η Νότια Αφρική διέκοψε τον προγραμματισμένο εμβολιασμό

Δεν υπάρχει λόγος συναγερμού δηλώνει ο επικεφαλής του τομέα Έρευνας της AstraZeneca Άντριου Πόλαρντ ο οποίος είπε μεταξύ άλλων ότι  δεν έχει  αποσαφηνισθεί αν ο κόσμος χρειάζεται νέα σειρά εμβολίων για την αντιμετώπιση των διαφορετικών μεταλλάξεων του κορωνοϊού ωστόσο οι επιστήμονες εργάζονται επί νέων εμβολίων.

Η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχουν ως στόχο να παραγάγουν την επόμενη γενιά εμβολίων που θα παρέχουν προστασία κατά των μεταλλάξεων μέχρι το φθινόπωρο, πριν από τον χειμώνα στο Βόρειο Ημισφαίριο, δήλωσε ο Αντριου Πόλαρντ στο ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC.

«Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν νέα ερωτήματα σχετικά με τις παραλλαγές, τα οποία θα αντιμετωπίσουμε. Και ένα από αυτά είναι: χρειαζόμαστε νέα εμβόλια;» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής ερευνών για τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου της Οξφόρδης.

«Νομίζω ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση γι΄αυτό προς το παρόν, αλλά όλες οι ομάδες προετοιμάζουν νέα εμβόλια, ώστε, αν τα χρειασθούμε, να τα έχουμε διαθέσιμα για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τους ανθρώπους».

«Θεωρώ ότι υπάρχει σαφώς ρίσκο εμπιστοσύνης για τον τρόπο με τον οποίο σε βλέπουν οι άνθρωποι. Αλλά, όπως λέω, δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος συναγερμού», πρόσθεσε ο Πόλαρντ.

«Το πραγματικά σημαντικό ερώτημα αφορά την σοβαρή νόσηση και αυτό δεν το μελετήσαμε στην Νότια Αφρική, διότι δεν αποτελούσε αντικείμενο της μελέτης. Θέταμε ειδικά ερωτήματα για νέους ενήλικες».

Η Νότια Αφρική διέκοψε τον προγραμματισμένο εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca, αφού δεδομένα κλινικών δοκιμών έδειξαν ότι παρέχει ελάχιστη προστασία μεταξύ ανθρώπων νεότερης ηλικίας από την νοτιοαφρικανική παραλλαγή, δημιουργώντας ανησυχία για την επιμήκυνση του χρόνου καταπολέμησης της επιδημίας.

Ο ΠΟΥ για το εμβόλιο της AstraZeneca

 

Η αποκαλούμενη νοτιοαφρικανική παραλλαγή, γνωστή στους επιστήμονες ως 20I/501Y.V2 ή B.1.351, είναι η κυρίαρχη στην Νότια Αφρική και κυκλοφορεί σε 41 ακόμη χώρας, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Αλλες σημαντικές παραλλαγές είναι η βρετανική ή 20I/501Y.V1 και η βραζιλιάνικη γνωστή ως P.1, σύμφωνα και με τα όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι κλινικές δοκιμές επί 2.000 ατόμων ηλικίας κατά μέσον όρο 31 ετών στην Νότια Αφρική έδειξαν ότι το εμβόλιο της AstraZeneca παρέχει ελάχιστη προστασία από ήπια και μέτρια νόσηση από το νοτιοαφρικανικό μεταλλαγμένο στέλεχος μεταξύ των νεότερων ηλικιών και ενέχει μόνο κατά 22% μικρότερο κίνδυνο προσβολής από ήπια ή μέτρια νόσηση από την Covid-19. Τα αποτελέσματα της μελέτης προδημοσιεύθηκαν πριν από την αξιολόγησή τους από ομοτίμους.

«Οσο έχουμε επαρκή ανοσία για την πρόληψη σοβαρής νόσησης, νοσηλειών και θανάτου, θα είμαστε μια χαρά στο μέλλον με την πανδημία», δήλωσε ο Αντριου Πόλαρντ.

Ομως, τίποτε δεν θα είναι μια χαρά, αν τα εμβόλια δεν λειτουργούν τόσο αποτελεσματικά όσο αναμενόταν κατά των νέων και νεοεμφανιζόμενων μεταλλάξεων. Τότε, ο κόσμος θα βρεθεί αντιμέτωπος με περισσότερο μακροχρόνιο και δαπανηρότερο αγώνα κατά του ιού από όσο υπολογιζόταν.

Ο Πόλαρντ δήλωσε ότι καλώς η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής εξετάζει πώς θα γίνει ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca, διότι το αρχικό σχέδιο ήταν να χρησιμοποιηθεί στους νέους ενήλικες - κυρίως στους υγειονομικούς, οι οποίοι κινδυνεύουν από σοβαρή νόσηση.

«Πρέπει να επανεξετάσει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος χρησιμοποίησης του εμβολίου», δήλωσε ο Πόλαρντ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ