Έρχεται η κακοκαιρία Μήδεια: Προειδοποίηση μετεωρολόγων για ραγδαία μεταβολή του καιρού - Πολικό ψύχος & χιόνια (χάρτες & βίντεο)

Τι συμβουλές δίνει ο Σάκης Αρναούτογλου;

Ραγδαία θα είναι η μεταβολή του καιρού από το Σάββατο σύμφωνα και με τις προσγνώσεις των μετεωρολόγων Σάκη Αρναούτογλου και Κλέαρχου Μαρουσάκη. Την ίδια ώρα το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ονόμασε την νέα κακοκαιρία «Μήδεια».

Σοβαρή επιδείνωση του καιρού στην Ελλάδα θα σημειωθεί από το Σάββατο, με την κάθοδο των ψυχρών αέριων μαζών στην περιοχή μας, που θα προκαλέσουν την κακοκαιρία «Μήδεια», αλλά και την Πέμπτη αναμένονται βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με θυελλώδεις νοτιάδες στο Αιγαίο.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr oι ψυχρές αέριες μάζες που βρίσκονται στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη σήμερα, βαθμιαία θα κινηθούν νότια και θα επηρεάσουν την περιοχή της χώρας μας, κυρίως από το Σάββατο 13/2, προκαλώντας την κακοκαιρία «Μήδεια», με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις σε πολύ χαμηλά υψόμετρα.

Photo: Meteo.gr

Πριν όμως την κακοκαιρία «Μήδεια», αύριο αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στα δυτικά, που βαθμιαία θα επεκταθούν ανατολικά και θα επηρεάσουν κυρίως τα βόρεια και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές στα κεντρικά. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο γενικά από δυτικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις θυελλώδεις 7-8 μποφόρ, οι οποίοι βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν. Αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις σκόνης στα ανατολικά έως το μεσημέρι, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Δείτε τους χάρτες

Photo: Meteo.gr

Photo: Meteo.gr

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Πολικό ψύχος και πυκνές χιονοπτώσεις από το Σάββατο

Ειδικότερα ο μετεωρολόγος του Open έγραψε σε ποστ στο Facebook ότι ο καιρός αναμένεται να παρουσιάσει «ραγδαία μεταβολή στο τέλος της εβδομάδας με κύρια χαρακτηριστικά την κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας αλλά και τις πολύ πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και μέσα σε μεγάλες πόλεις ή και νησιά».

Ακόμα παρέθεσε χάρτες και σχετικά βίντεο με την πορεία της κακοκαιρίας. Αναλυτικά η ανάρτησή του έχει ως εξής:

«Όπως μπορούμε να δούμε και στον πρώτο μας χάρτη ένα ισχυρό ατμοσφαιρικό βουνό αναμένεται να καλύψει μεγάλο τμήμα της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης και καθώς αυτό θα συνδυαστεί με χαμηλές βαρομετρικές πιέσεις προς τα ανατολικά – βορειοανατολικά τμήματα θα ωθήσει πολικές αέριες μάζες προς τη χώρα μας και τη νότια Ευρώπη γενικότερα.

Καθώς αυτές θα αλληλεπιδράσουν με θερμότερες και υγρότερες αέριες μάζες από την κεντρική Μεσόγειο θα σχηματίσουν διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας που θα επηρεάσουν τη χώρα μας και από τα δυτικά προς τα ανατολικά. 

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΚΟ ΨΥΧΟΣ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΤΑΔΙΑ

Αναλύοντας τα διαθέσιμα στοιχεία από τα προγνωστικά μας συστήματα, μπορούμε να διακρίνουμε τέσσερα στάδια ανάπτυξης του ισχυρού κύματος κακοκαιρίας που θα απασχολήσει για αρκετές ημέρες την περιοχή μας. 

1ο ΣΤΑΔΙΟ

Αυτό αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο Σάββατο όπου βαρομετρικό χαμηλό θα σχηματιστεί στα δυτικά νοτιοδυτικά τμήματα της Ιταλίας και θα κινηθεί γρήγορα ανατολικά. Έτσι λοιπόν μέσα στο Σάββατο θα ξεκινήσουν πυκνές χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια οι οποίες σταδιακά θα επεκταθούν και σε πεδινές περιοχές. 

ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Πυκνές χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν και την πόλη της Θεσσαλονίκης και γενικότερα την ευρύτερη περιοχή συνοδεία πολύ χαμηλών θερμοκρασιών επιτρέποντας και τη χιονόστρωση η οποία είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει πολλά και σημαντικά προβλήματα.

2ο ΣΤΑΔΙΟ

Μέσα στην Κυριακή αναμένουμε νέο βαρομετρικό χαμηλό να σχηματιστεί αυτή τη φορά στο Ιόνιο και το οποίο καθώς θα μετατοπιστεί ανατολικά θα μεταφέρει την πολική αέρια μάζα προς τα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας μας.

ΠΥΚΝΕΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Πυκνές χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν και το νομό Αττικής αρχικά σε ορεινές περιοχές και την Κυριακή σταδιακά μέχρι και τα βόρεια προάστια. Μάλιστα από τις απογευματινές - βραδινές ώρες της ίδιας ημέρας είναι πολύ πιθανό οι πυκνές χιονοπτώσεις να επηρεάσουν το σύνολο του νομού.

Τα δύο πρώτα στάδια της κακοκαιρίας που μόλις αναλύσαμε αποτυπώνονται στον δεύτερο χάρτη μας. 

3ο ΣΤΑΔΙΟ

Μέσα στη Δευτέρα της νέας εβδομάδας αναμένουμε τα βαρομετρικά χαμηλά που θα μας έχουν απασχολήσει μέσα στο Σαββατοκύριακο να έχουν μετατοπιστεί προς την Τουρκία και το νοτιοανατολικό Αιγαίο (τρίτος χάρτης). Αυτό θα έχει σαν συνέπεια οι πυκνές χιονοπτώσεις να περιοριστούν στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας μας όπου αναμένουμε να ντυθούν στα λευκά ακόμη και νησιά του Αιγαίου. 

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ “AEGEAN LAKE EFFECT” ΠΟΥ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Στο τρίτο στάδιο της κακοκαιρίας αναμένουμε να ενεργοποιηθεί το φαινόμενο Aegean Lake Effect που θα «ντύσει» στα λευκά πολλές περιοχές του Αιγαίο αλλά και της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας που βρέχονται από αυτό.

Στον τέταρτο χάρτη μας παρουσιάζουμε τη λειτουργία του φαινομένου αυτού. Καθώς οι πολικές αέριες μάζες θα περάσουν πάνω από το Αιγαίο (μπλε βέλη), θα εμπλουτιστούν με υγρασία. Στη συνέχεια εξαιτίας της μεγάλης διαφοράς στη θερμοκρασία ανάμεσα στην χαμηλή ατμόσφαιρα και την επιφάνεια της θάλασσας θα σχηματιστούν νέφη που θα δίνουν πυκνές χιονοπτώσεις για πολλές ώρες σε περιοχές του Αιγαίου και της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας που βρέχονται από αυτό.

 Το ποιες περιοχές θα απασχολήσει αυτό το φαινόμενο θα εξαρτηθεί από την διεύθυνση του ανέμου που και αυτό με τη σειρά του θα εξαρτηθεί από τις τελικές θέσεις των βαρομετρικών συστημάτων. Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να επηρεαστεί και η Αττική γεγονός που αν επαληθευτεί θα οδηγήσει σε πολλές ώρες χιονόπτωσης στο νομό που σε συνδυασμό με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα οδηγήσει σε χιονόστρωση σε αρκετές περιοχές που πολύ πιθανό να δημιουργήσει πολλά και σημαντικά προβλήματα.

4ο ΣΤΑΔΙΟ

Προς τα μέσα της νέας εβδομάδας υπάρχει πιθανότητα ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό να σχηματιστεί στα νότια θαλάσσια τμήματα της χώρας μας (πέμπτος χάρτης) με αποτέλεσμα ο καιρός να επιδεινωθεί εκ νέου με πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές – θαλάσσιες – παραθαλάσσιες περιοχές της κεντρικής και νότιας χώρας. Αυτό φαίνεται να διαρκεί μέχρι και την Παρασκευή περίπου όπου δείχνει να εκτονώνεται το όλο αυτό κύμα. 

Παρόλα αυτά υπάρχει πιθανότητα να έχουμε και πάλι ενεργοποίηση του Aegean Lake Effect και να δούμε μια παράταση της κακοκαιρίας που θα αφορά τα ανατολικά και νότια μέχρι και τις 20 με 23 του μήνα. 

ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ -15°C Ο ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ – ΙΣΧΥΡΟΣ ΚΑΙ ΟΛΙΚΟΣ ΠΑΓΕΤΟΣ

Η πολική αέρια μάζα που θα καλύψει τη χώρα μας (έκτος χάρτης) θα οδηγήσει τον υδράργυρο σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασιακές τιμές. Μάλιστα καθώς ο καιρός θα ανοίξει – ξαστερώσει προς τη δυτική και βόρεια Ελλάδα είναι αρκετά πιθανό να συναντήσουμε θερμοκρασίες κοντά στους -15 βαθμούς κελσίου ή και πιο κάτω με αποτέλεσμα τον ισχυρό και ολικό παγετό (παγετός όλο το 24ωρο). 

ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΔΙΑΡΚΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ

Η κακοκαιρία που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι πολύ πιθανό να φέρει σημαντικά προβλήματα. Γι αυτό τον λόγο θα πρέπει να ενημερωνόμαστε τακτικά από τα δελτία καιρού, να ακολουθούμε τις οδηγίες της πολιτείας και σε κάθε περίπτωση να μην υπερεκτιμούμε τις δυνάμεις μας απέναντι στα φυσικά φαινόμενα. 

Κλείνοντας θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές στα στοιχεία που αναλύσαμε παραπάνω. Και γι αυτό όπως τονίσαμε θα πρέπει να υπάρχει συνεχής ενημέρωση από τα νεότερα δελτία καιρού τα οποία και θα εμπλουτίζονται με πιο "φρέσκα" μετεωρολογικά δεδομένα. 

Καλό υπόλοιπο ημέρας φίλες και φίλοι μου!

ΠΟΛΙΚΟ ΨΥΧΟΣ ΚΑΙ ΠΥΚΝΕΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Ραγδαία μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας...

Δημοσιεύτηκε από Klearhos Marousakis στις Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2021

Σάκης Αρναούτογλου: Σε φάση εντυπωσιακής αλλαγής η χώρα

«Η χώρα μας εισέρχεται από το Σαββατοκύριακο (13-14 Φλεβάρη) και για μία περίπου εβδομάδα σε φάση εντυπωσιακής αλλαγής του καιρού με κατά τόπους ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με κατά τόπους επίσης πυκνές χιονοπτώσεις στα περισσότερα ορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας!» έγραψε από μεριάς του ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ Σάκης Αρναούτογλου στο Facebook.

Φίλες και φίλοι! Η χώρα μας εισέρχεται από το Σαββατοκύριακο (13-14 Φλεβάρη) και για μία περίπου εβδομάδα σε φάση...

Δημοσιεύτηκε από Σάκης Αρναούτογλου Sakis Arnaoutoglou στις Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2021

«Για να αποφευχθούν ζημιές λόγω παγετού σε υδρόμετρα και ιδιωτικές σωληνώσεις ύδρευσης, μέσα σε αυλές σπιτιών, κατά την ταπεινή μου γνώμη θα πρέπει να ληφθούν προληπτικά μέτρα όπως η κάλυψη/μόνωση υδρομέτρων ή η εκκένωση των σωλήνων κατά τη διάρκεια της νύχτας.  Σε ευπαθείς ορεινές αλλά και πεδινές στον παγετό περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας καλό θα είναι να υπάρχουν αποθέματα νερού μέσα στο σπιτι για κάθε χρήση!!!

Σκεφτόμαστε επίσης τα πουλιά ριχνοντάς τους τροφή καθώς και τα κατοικίδια σε εξωτερικούς χώρους ώστε να έχουν και αυτά τροφή, πόσιμο νερό και προστασία από την παγωνιά!» πρόσθεσε ακόμα στην ανάρτηση.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ