Vintage story : Οι ιστορίες των γαλαζοαίματων μωρών - Από τη Βασίλισσα Βικτώρια - μέχρι την Μαρία- Θηρεσία & τον Πίτερ Φίλιπς - το πρώτο εγγόνι της Βασίλισσας Ελισάβετ (φώτο)

Στο πέρασμα των αιώνων πολλά γαλαζοαίματα μωρά, γεννήθηκαν και οι πρώτες ιστορίες τους είναι συναρπαστικές

Στα τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη η πριγκίπισσα Ευγενία ανακοίνωσε την πρώτη της εγκυμοσύνη. Αυτό έγινε 30 χρόνια αφότου έκανε τη δική της  επίσημη "πρώτη εμφάνιση" όταν στη φωτογραφία που δόθηκε τότε στη δημοσιότητα  η Δούκισσα της Υόρκης Σάρα, έξω από το μαιευτήριο Portland , στο Λονδίνο, κρατούσε σφιχτά στην αγκαλιά της , ένα όμορφο μωρό: τη νεογέννητη κόρη της Ευγενία.

Στις 9 Φεβρουαρίου του 2021 η πριγκίπισσα Ευγενία , στο ίδιο νοσοκομείο έφερε στον κόσμο το πρώτο παιδί της. Ένα όμορφο αγοράκι, του οποίου η φωτογραφία δημοσιεύθηκε στο Instagram, από το παλάτι σύμφωνα με τη βρετανική παράδοση.

 

 

Στο πέρασμα των αιώνων πολλά γαλαζοαίματα μωρά, γεννήθηκαν και οι πρώτες ιστορίες τους είναι συναρπαστικές. 

Το 309 μ.Χ., ο Σάπουρ Β ', αυτοκράτορας της Περσίας, λέγεται ότι στέφθηκε όταν βρισκόταν ακόμα στη μήτρα, όταν τοποθετήθηκε ένα στέμμα στη μεγάλη κοιλιά της μητέρας του.

Η Μαρία της Σκωτίας έγινε βασίλισσα σε ηλικία έξι ημερών, και ο Αλφόνσο ΧΙΙΙ της Ισπανίας, βασιλιάς εκ γενετής, έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο ισπανικό κοινοβούλιο όταν ήταν μόλις 12 μηνών.

Οι γαλαζοαίματες γυναίκες του πλανήτη αντιμετώπιζαν μια τεράστια πίεση: Προκειμένου να υπάρχει διάδοχος και να διατηρηθεί η μοναρχία έπρεπε να φέρνουν στον κόσμο γιους.Ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις η μοίρα είχε άλλα σχέδια και το μωρό ήταν κορίτσι.

Η βασίλισσα Ελισάβετ είχε πει κάποτε: "Τα μωρά έρχονται στον κόσμο όταν είναι έτοιμα. Δεν έρχονται κατά παραγγελία".

Το Vanity Fair κάνει μια αναδρομή στις πρώτες ιστορίες των βασιλικών μωρών του κόσμου 

Εδουάρδος ΣΤ΄ της Αγγλίας

Ο Εδουάρδος ΣΤ΄ της Αγγλίας ήταν βασιλιάς της Αγγλίας κατά τους χρόνους 1547 - 1553. Ήταν ο 3ος μονάρχης της Δυναστείας των Τυδώρ και ο μοναδικός γιος του Ερρίκου Η' έτσι ήταν διάδοχος του βασιλείου της Αγγλίας και αργότερα βασιλιάς της Αγγλίας.

Για τρεις δεκαετίες, ο Βασιλιάς Ερρίκος VIII προσπαθούσε απεγνωσμένα και εμμονικά να αποκτήσει γιο και κληρονόμο. Πήρε διαζύγιο από  την πρώτη του σύζυγο, την Αικατερίνη της Αραγονίας, επειδή δεν έκανε γιο. Εκτέλεσε τη δεύτερη σύζυγό του, την Άννα Μπόουλιν, με την οποία απέκτησε μια κόρη - τη μελλοντική βασίλισσα Ελισάβετ Ι. Η εκτέλεση της Άννας πραγματοποιήθηκε λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν παντρευτεί την τρίτη σύζυγό του, Τζέιν Σέιμουρ, στις 30 Μαΐου 1536.

Η υποτακτική Τζέιν, της οποίας το σύνθημα «είμαι υποχρεωμένη να υπακούω και να υπηρετώ», ήξερε ποια ήταν η κύρια αξία της για τον άντρα της. «Ακόμη και στις πρώτες μέρες του γάμου τους, ο βασιλιάς  ήλπιζε να ακούσει ότι η Τζέιν είχε συλλάβει. Έβαζε τα χέρια του στο στομάχι της και επαναλάμβανε, «Edward, Edward», το όνομα που είχε ήδη επιλέξει εκ των προτέρων για τον γιο του », γράφει η Amy License στο Royal Babies: A History 1066-2013.

Ωστόσο η Τζέιν δεν έμεινε έγκυος τόσο γρήγορα όσο περίμενε ο σύζυγος της, και ο βασιλιάς απογοητευμένος κοίταζε άλλες γυναίκες λέγοντας ότι "λυπάται που δεν τις γνώρισε πριν παντρευτεί".

Η ανακούφιση της Τζέιν ήταν μεγάλη όταν ανακοίνωσε την εγκυμοσύνη της την άνοιξη του 1537. Στη διάρκεια της είχε αναπτύξει μια τεράστια λαχτάρα για ορτύκια και ο βασιλιάς φρόντιζε να ικανοποιεί την επιθυμία της ξοδεύοντας τεράστια ποσά.

Όλοι ήταν σίγουροι ότι το μωρό που περίμενε ήταν αγόρι. "Περιμένουμε κάθε μέρα τον Πρίγκιπα", έλεγαν στο παλάτι. Τέλος η  Τζέιν γέννησε τον Πρίγκιπα Εδουάρδο  VI στις πρώτες πρωινές ώρες της 12ης Οκτωβρίου 1537. Τεράστιες γιορτές οργανώθηκαν  σε όλη την Αγγλία, με 2.000 πυροτεχνήματα να πυροδοτούνται από τον Πύργο του Λονδίνου τη νύχτα της γέννησής του. Η γέννηση, έγραψε ένας Άγγλος, «σκόρπισε  χαρά σε αυτό το βασίλειο και όλες οι αληθινές καρδιές…χάρηκαν περισσότερο από όσο είχαν χαρεί τα τελευταία 40 χρόνια».

Όμως, ενώ η χώρα γιόρταζε τη γέννηση του Πρίγκιπα  η μητέρα του αρρώσταινε βαριά . Στις 24 Οκτωβρίου, η Τζέιν πέθανε, πιθανώς από αιμορραγία που προκλήθηκε από σκισμένο πλακούντα. Αν και θρηνήθηκε, ο θάνατός της χαρακτηρίστηκε ως ευγενική θυσία, "που έδινε παρηγοριά"  έγραψε ο αθλητής Ρίτσαρντ Μουρισίν, « ο λαός πρέπει  να δει πόσο μεγαλύτερες αιτίες υπάρχουν για να είναι χαρούμενος για τη γέννηση του πρίγκιπα Έντουαρντ, παρά να λυπάται  για το θάνατο της Βασίλισσας Τζέιν. "

Απογοητευμένος αλλά επιτέλους με ένα γιο στην κατοχή του, ο Ερρίκος προσπάθησε να προστατέψει τον  Πρίγκιπα, τον οποίο ονόμασε «το πιο πολύτιμο κόσμημα ολόκληρης της γης». Ο  Εδουάρδοςφυλασσόταν 24 ώρες την ημέρα και οι αυλικοί χρειάζονταν γραπτή άδεια από τον Βασιλιά  για να πλησιάσουν την κούνια. Κανένα άτομο με αξίωμα χαμηλότερο από αυτό του ιππότη δεν επιτρέπεται να φιλήσει το χέρι του μωρού και πριν γίνει αυτό τα χείλη ελέγχονταν για δηλητήριο  - όπως και τα τρόφιμα, τα ρούχα και τα παιχνίδια του Εδουάρδου.

Φραγκίσκος Β΄ της Γαλλίας

Ο Φραγκίσκος Β΄ ήταν βασιλιάς της Γαλλίας και της Σκωτίας. Γεννήθηκε στον Βασιλικό Πύργο του Φοντεναιμπλώ, γιος του Ερρίκο Β΄, Βασιλιά της Γαλλίας και της Αικατερίνης των Μεδίκων.

Το 1544, η Αικατερίνη των Μεδίκων , η μελλοντική βασίλισσα της Γαλλίας, γέννησε το πρώτο της παιδί, έναν φιλάσθενο γιο που ονομάστηκε Φραγκίσκος (αργότερα Βασιλιάς Francis II). Μετά από 11 χρόνια γάμου με τον μελλοντικό βασιλιά Ερρίκο Β ', η γέννηση χαιρετίστηκε με μεγάλη ανακούφιση και χαρά τόσο από την Αικατερίνη όσο και από μια άλλη γυναίκα που ήταν παρούσα : η Diane de Poitiers, η ερωμένη για πολλά χρόνια του συζύγου της Αικατερίνης.

Λαμπερή προσωπικότητα αλλά θεωρούμενη άσχημη , η Αικατερίνη των Μεδίκων παντρεύτηκε τον Ερρίκο το 1533. Από την αρχή του γάμου, επισκιάστηκε από την Diane, τη λαμπερή, όμορφη,  πρώην νταντά που έγινε ερωμένη του. Σύμφωνα με την HRH Princess Michael of Kent, συγγραφέα του The Serpent and the Moon: Two Rivals for the Love of a Renaissance King, ο Βασιλιάς υπέφερε από υποσπαδία, μια κατάσταση στην οποία η ουρήθρα βρίσκεται στην κάτω πλευρά του πέους, ενώ η Αικατερίνη μπορεί να είχε  μια ανεστραμμένη μήτρα. Αυτή ήταν μια ευλογία για μια ερωμένη που ελπίζει να αποφύγει την εγκυμοσύνη, αλλά καταστροφική για την Αικατερίνη, η οποία ήταν επιφορτισμένη με την ευθύνη να φέρει στον κόσμο το διάδοχο.

 Φώτο Wikipedia

Εκείνη την εποχή οι γυναίκες που δεν μπορούσαν να τεκνοποιήσουν αντεμετώπιζαν βαριές κατηγορίες και υπήρχε πάντα για την Αικατερίνη , η απειλή ο βασιλιάς να τη χωρίσει και να τη στείλει πίσω στην Ιταλία. Λάτρης του αποκρυφισμού η Αικατερίνη στράφηκε στη βοήθεια μάγων για να κάνει παιδί .Λένε ότι απευθύνθηκε και στον ίδιο το Νοστράδαμο για να τη βοηθήσει να μείνει έγκυος.

Τελικά στις 19 Ιανουαρίου 1544 γεννήθηκε  Φραγκίσκος Β΄ της Γαλλίας. Ύστερα από αυτόν η Αικατερίνη έκανε άλλα οκτώ παιδιά. Ανάμεσα  στην Αικατερίνη και την Diane αναπτύχθηκε μια περίεργη συμμαχία, η ερωμένη ήθελε τη σύζυγο στη θέση της για να διατηρείται το status quo του βασιλιά, και η σύζυγος είχε δεχθεί την ερωμένη.

Ο Ερρίκος ανέθεσε την ανατροφή του γιου του στη Diane η οποία πήρε το ρόλο της νταντάς ξανά. Αυτό συνεχίστηκε μέχρι το θάνατο του Βασιλιά το 1559. Μετά τον θάνατο του, η Αικατερίνη πήρε την εξουσία, έγινε αντιβασιλέας και έδιωξε την Diane.

H Αικατερίνη ανέθρεψε πολύ αυστηρά τους γιους της, τρεις από τους οποίους επρόκειτο να γίνουν βασιλείς της Γαλλίας. Είχε τη φήμη της πιο αυταρχικής μητέρας όλων των εποχών.

Μαρία Θηρεσία της Γαλλίας

Στις 19 Δεκεμβρίου 1778, ανακοινώθηκε στην Μαρία - Αντουανέτα ότι το μωρό που μόλις γέννησε δεν ήταν ο πολυπόθητος διάδοχος, αλλά ένα υγιές κοριτσάκι που πήρε το όνομα Μαρία - Θηρεσία. "Φτωχό κοριτσάκι, δεν θα είσαι τόσο επιθυμητό αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εγώ θα σε αγαπάω λιγότερο", αναφώνησε συγκινημένη εκείνη.

"Ένας γιος θα ήταν πολύτιμος για το κράτος. Εσύ θα είσαι πολύτιμη για μένα, θα έχεις την συνεχή και απεριόριστη φροντίδα μου", είπε.

 Φώτο Wikipedia

Η Μαρία - Αντουανέτα ονειρευόταν αυτή τη στιγμή για οκτώ χρόνια από την ημέρα του γάμου της με τον Λουδοβίκο. Ο Βασιλιάς της Γαλλίας έδειχνε μειωμένο σεξουαλικό ενδιαφέρον για τη σύζυγο του, σε βάρος της διαδοχής. "Ένα κορίτσι τόσο γοητευτικό δεν μπορεί να πυροδοτήσει το ενδιαφέρον. Θα ήταν καλύτερα να μην κάνουμε τίποτα και να περιμένουμε ο χρόνος να θεραπεύσει αυτή την περίεργη συμπεριφορά," είπε ένας γιατρός.

Σύμφωνα με την Antonia Fraser, συγγραφέα του βιβλίου Marie Antoinette: The Journey, την άνοιξη του 1777, ο αδερφός της Μαρίας Αντουανέτας ο αυτοκράτορας Ιωσήφ της Αυστρίας, επισκέφθηκε τις Βερσαλλίες ειδικά για να σώσει το γάμο της αδερφής του. Βρήκε στον Βασιλιά Λουδοβίκο «κάτι απαθές για το σώμα και το μυαλό του».

 Φώτο Wikipedia

Έγραψε στον αδερφό του , ότι παρά το γεγονός ότι ο βασιλιάς Λουδοβίκος δεν αντιμετωπίζει προβλήματα στύσης, δεν είναι όσο ενεργητικός θα έπρεπε στο βασιλικό κρεββάτι και ότι του έδωσε τις σχετικές συμβουλές.

Η παρέμβαση του είχε θετικά αποτελέσματα. Τον Μάιο του 1778, η Μαρία Αντουανέτα ανακοίνωσε ότι ήταν έγκυος πληρώνοντας τα χρέη όλων εκείνων που ήταν στη φυλακή για την αποτυχία τους να πληρώσουν τους φόρους τους.

Φοβούμενη την  αποβολή, σταμάτησε αμέσως να οδηγεί στις άμαξες και λάνσαρε νέα μόδα  με ευρύχωρα, άνετα, μεταξωτά φορέματα εγκυμοσύνης, σε δροσερά, απαλά χρώματα.

Σύμφωνα με την Fraser, η βασίλισσα ένιωθε ότι "ζει ένα όνειρο". Όταν οι συστολές της άρχισαν τις πρώτες πρωινές ώρες της 19ης Δεκεμβρίου, ειδοποιήθηκαν όλοι και το παλάτι γέμισε κόσμο που περίμενε να δει τη βασίλισσα και το μωρό της.

Μετά την γέννηση του παιδιού στις 11:30 π.μ. μπροστά σε δεκάδες αυλικούς, η Μαρία Αντουανέτα  λιποθυμήσε  λόγω της συγκέντρωσης τόσων  ανθρώπων στο μη αεριζόμενο δωμάτιο. Μια ομάδα ισχυρών ανδρών τράβηξε τα παραθυρόφυλλα  για να μπει καθαρός αέρας, στο δωμάτιο, σώζοντας έτσι τη ζωή της.

 Φώτο Wikipedia

Η βασίλισσα ήταν αποφασισμένη να είναι η τέλεια μητέρα για την κόρη της και προσπάθησε να θηλάσει τη Μαρία-Θηρεσία , σε αντίθεση με το βασιλικό πρωτόκολλο. Η Fraser γράφει:

Η Marie-Thérèse… ήταν… ψηλή και δυνατή, μέσα στο καροτσάκι της  μέχρι την ηλικία των οκτώ μηνών και φώναζε, “Παπά, Παπά.”… Όσο για τη Μαρία Αντουανέτα , δεν μπορούσε να την αγαπήσει περισσότερο από όσο την αγάπησε… στις επιστολές της προς τη μητέρα της, η Μαρία Αντουανέτα ζητά συγγνώμη για την κόρη της. 

Αν και η βασίλισσα απέκτησε τρία ακόμη παιδιά, το ένστικτό της ότι η Μαρία - Θηρεσία θα είναι η παρηγοριά της θα αποδειχθεί σωστό. Κατά τη διάρκεια της επανάστασης, ο τελευταίος γιος της που είχε σωθεί έφυγε από αυτήν και ο Λουδοβίκος XVI εκτελέστηκε. Τους μήνες πριν από την εκτέλεση της, το να περνάει χρόνο με την αγαπημένη της κόρη στη σκοτεινή φυλακή τους ήταν η μόνη ευχαρίστηση  που είχε μείνει στη Μαρία Αντουανέτα.

Βικτώρια του Ηνωμένου Βασιλείου

Στις 12 Νοεμβρίου 1840, η Βασίλισσα Βικτώρια γέννησε το πρώτο της παιδί, την Πριγκίπισσα Βικτώρια (που την φώναζαν Βίκυ) στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. «Ω, κυρία, είναι πριγκίπισσα» της είπε ο απογοητευμένος γιατρός της. «Δεν πειράζει», απάντησε η Βικτώρια, «ο επόμενος θα είναι πρίγκιπας».

Έτσι ξεκίνησε η περίπλοκη σχέση της Βασίλισσας Βικτώριας με τον τοκετό και τα παιδιά. Όπως είπε στη Βίκυ χρόνια αργότερα, ενώ δεν είχε αναστατωθεί ότι ήταν κορίτσι, ήταν πολύ ενοχλημένη που η εγκυμοσύνη παρενέβη στο γάμο της με τον αγαπημένο της πρίγκιπα Αλβέρτο. «Αυτό που με έκανε να νιώθω τόσο άθλια», έγραψε στη Βίκυ χρόνια αργότερα, «ήταν…ότι τα πρώτα δύο χρόνια της παντρεμένης ζωής μου χάλασαν εντελώς από αυτήν την εργασία! (σ.σ. τη μητρότητα) »

Πράγματι , αν και μητέρα εννέα παιδιών, η Βικτώρια μισούσε τις γέννες. "Είσαι καρφωμένη σε ένα σημείο, κόβονται τα φτερά σου", έγραφε στη Βίκυ. Το 1853, συγκλόνισε την αριστοκρατική κοινωνία όταν ζήτησε χλωροφόρμιο κατά τη διάρκεια της γέννησης του όγδοου παιδιού της, Leopold. «Το αποτέλεσμα», έγραψε, «ήταν χαλαρωτικό, ήσυχο και ευχάριστο.»

 Φώτο Wikipedia

Η μητρότητα δεν συγκινούσε την Βικτώρια . Όταν οι κόρες της , τής έγραφαν ότι θηλάζουν τις κορόιδευε. "Αυτό που αναφέρετε με συγκίνηση ότι φέρνετε στον κόσμο μια καινούργια ζωή, δεν διαφέρει από τη διαδικασία αναπαραγωγής των ζώων", τους έγρραφε.

Μάλιστα πολλές φορές δεν δίσταζε να χαρακτηρίσει τα μωρά τους άσχημα.

Η στάση της μαλάκωσε λίγο, όταν η κόρη της Βικτώρια του Ηνωμένου βασιλείου , (Βίκυ), έφερε στον κόσμο την δική της κόρη Βικτώρια της Πρωσίας. Την χαρακτήρισε "αγαπημένο παχουλό μωρό" και έπαιζε μαζί της. Ίσως ως γιαγιά σε μεγάλη ηλικία πια , άρχισε να βλέπει αλλιώς τα μωρά. 

Πίτερ Φίλιπς

Η γαλαζοαίματη επαναστάτης Πριγκίπισσα Άννα έσπασε την παράδοση όταν γέννησε το πρώτο εγγόνι της Βασίλισσας Ελισάβετ Β ', τον Πίτερ Φίλιπς, στις 15 Νοεμβρίου 1977. 

Σε αντίθεση με τη μητέρα της, επέλεξε να γεννήσει σε ένα τυπικό ιδιωτικό δωμάτιο στο Νοσοκομείο St. Mary, παρά στα  Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ θρυμματίζοντας αιώνες παράδοσης.

Ο σύζυγός της, ο καπετάνιος Mark Phillips, ήταν επίσης στο δωμάτιο, ένα ακόμα εντελώς ασυνήθιστο γεγονός για τη βασιλική οικογένεια.

Αλλά το πιο σημαντικό, η Άννα δε δέχθηκε να δώσει  έναν τίτλο για τον γιο της, καθιστώντας τον το πρώτο γαλαζοαίματο μωρό στην ιστορία 500 ετών της Βρετανίας, που δεν θα είχε τίτλο, και θα ήταν "κοινός θνητός" 

Η βασίλισσα φαινόταν να μην επηρεάζεται  από τις ασυνήθιστες επιλογές της κόρης της, έφτασε  ασυνήθιστα αργά σε μια συνάντηση σττα  Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Με την μητέρα του το 2012 - Φώτο Wikipedia

Χαμογελώντας πλατιά σύμφωνα με την Washington Post, είπε: «Ζητώ συγνώμη που άργησα αλλά μόλις είχα ένα μήνυμα από το νοσοκομείο. Η κόρη μου μόλις γέννησε έναν γιο. "

Η προσέγγιση της πριγκίπισσας  Άννας θα οδηγούσε σε μια πιο σύγχρονη μοναρχία, επηρεάζοντας τα αδέλφια, τα παιδιά της, τις ανιψιές και τους ανιψιές της.

Μέσα από τις ενέργειές της, έδινε το μήνυμα ότι τα βασιλικά μωρά δεν ήταν περισσότερο ή λιγότερο πολύτιμα από οποιονδήποτε άλλο. «Όταν ρωτήθηκε πώς ήταν ο γιος του», ανέφερε το BBC, «ο καπετάνιος Φίλιπς απάντησε:« Σχεδόν το ίδιο με κάθε άλλο μωρό που μπορώ να σκεφτώ ».

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ