Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Κατεψυγμένα Vs φρέσκα, φρούτα και λαχανικά: Νέα μελέτη καταρρίπτει όσα ξέραμε για την διατροφική τους αξία

Σε ποιο συμπέρασμα κατέληξαν;

Μια μελέτη που δημοσιέυτηκε στο περιοδικό «Journal of Food Composition and Analysis» αποδεικνύει ότι η διατροφική αξία ορισμένων κατεψυγμένων φρούτων και λαχανικών είναι γενικότερα ισότιμη με τα φρέσκα προϊόντα.

Η έρευνα διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Γεωργίας (UGA) σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κατεψυγμένων Τροφίμων και συγκρίνει την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά των οκτώ κατεψυγμένων και νωπών φρούτων και λαχανικών που αγοράζονται από τους καταναλωτές πιο συχνά.

Αυτή η μελέτη δύο ετών συνέκρινε την κατάσταση των στοχευμένων θρεπτικών συστατικών σε επιλεγμένα φρέσκα και κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά. Αυτή η μελέτη δύο ετών συνέκρινε την κατάσταση των στοχευμένων θρεπτικών συστατικών σε επιλεγμένα φρέσκα και κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά.

Επιπλέον, μια τρίτη κατηγορία εξετάστηκε-έντάθηκε κατηγοριοποίηση «φρέσκο-αποθηκευμένο» η οποία στοχεύει στην μίμηση της τυπικής αποθήκευσης των προϊόντων μετά την αγορά τους από τον καταναλωτή (πέντε ημέρες ψύξης).

Οι ερευνητές ανέλυσαν μπρόκολο, κουνουπίδι, καλαμπόκι, πράσινα φασόλια, αρακά, σπανάκι, βατόμουρα, και φράουλες και από τις τρεις κατηγορίες της φρεσκάδας για τις συγκεντρώσεις τους σε L-ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C), trans-β-καροτένιο (προβιταμίνη Α), και το συνολικό φυλλικό οξύ, σύμφωνα και με το logodiatrofis.gr.

Οι αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν εις τριπλούν σε αντιπροσωπευτικά δείγματα με τη χρήση τυποποιημένων μεθόδων ανάλυσης και περιελάμβανε ένα σχέδιο ελέγχου της ποιότητας για κάθε θρεπτικό συστατικό. Στις περιπτώσεις των σημαντικών διαφορών ανήκουν, τα κατεψυγμένα προϊόντα που ξεπέρασαν την κατηγορία «φρέσκο-αποθηκευμένο» πιο συχνά από ότι η κατηγορία «φρέσκο-αποθηκευμένο» ξεπερνούσε το κατεψυγμένο.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εξετάζοντας το ψυγείο αποθήκευσης στο οποίο οι καταναλωτές μπορεί να εκθέσουν τα φρέσκα προϊόντα τους πριν από την κατανάλωση, «τα ευρήματα αυτής της μελέτης δεν υποστηρίζουν την κοινή πεποίθηση των καταναλωτών ότι τα φρέσκα τρόφιμα έχουν σημαντικά μεγαλύτερη θρεπτική αξία από τα αντίστοιχα κατεψυγμένα».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ