Ντίνα Νικολάου: Κοτόπουλο με σάλτσα δαμάσκηνου και φαγόπυρο - Τέτοιο φαγητό δεν έχετε ξαναφάει

Φυσικά μπορείτε να συνοδέψετε το κοτόπουλο, με ρύζι καστανό, με κουσκούς ή πλιγούρι. Το φαγόπυρο όμως, είναι πιο νόστιμο!

ΥΛΙΚΑ

180 ml ελαιόλαδο
1 μεγαλούτσικο κοτόπουλο, βάρους 1.500 - 1.700 γρ., κομμένο σε 8 - 10 κομμάτια, καλά πασπαλισμένα με αλατοπίπερο
1 μέτριο καρότο, κομμένο σε φέτες των 2 εκ.
1 κλωνάρι σέλερι, λεπτοκομμένο
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
550 ml ζωμός κοτόπουλου
1 φύλλο δάφνης
1 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη σάλτσα δαμάσκηνου

250 γρ. ξερά δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσια
400 - 500 γρ. νερό
χυμός από ½ λεμόνι
1 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη

Για το φαγόπυρο

30 ml ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
260 γρ. φαγόπυρο
1.000 ml ζωμός κοτόπουλου, ζεστός
αλατοπίπερο

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΒΗΜΑ 1 Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το μισό λάδι σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει καλά και να αχνίσει. Βάζω τα κομμάτια του κοτόπουλου στην κατσαρόλα, σε μονή στρώση και τα τηγανίζω έντονα για 3 – 5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν και να ξεκολλάνε εύκολα. Αν δεν χωράνε όλα μαζί τα ροδίζω σε δύο δόσεις –είναι προτιμότερο να ξοδέψω λίγο παραπάνω χρόνο αλλά τα κομμάτια να ροδίσουν καλά, παρά να τα βάλω όλα μαζί και να «βράσουν», αντί να τηγανιστούν και να ροδίσουν. Βγάζω τα ροδισμένα κομμάτια με μια τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρω σε μια πιατέλα.

ΒΗΜΑ 2 Χαμηλώνω τη φωτιά στο μέτριο και ρίχνω στην κατσαρόλα το καρότο, το σέλερι και τα κρεμμύδια. Τα σοτάρω για 2 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσουν. Ξαναβάζω στην κατσαρόλα τα ροδισμένα κομμάτια του κοτόπουλου, μαζί με τα νόστιμα ζουμάκια που μαζεύτηκαν στην πιατέλα, ανακατεύω με προσοχή και σβήνω με το ζωμό κοτόπουλου. Ρίχνω το δαφνόφυλλο, αλάτι και πιπέρι, αφήνω το ζωμό να πάρει μια βράση και χαμηλώνω καλά τη φωτιά. Σιγομαγειρεύω το φαγητό για 45 – 50 λεπτά ή μέχρι το ψαχνό του κοτόπουλου να μαλακώσει καλά.

ΒΗΜΑ 3 Για τη σάλτσα δαμάσκηνου: Σε ένα κατσαρολάκι βάζω τα δαμάσκηνα, το νερό, το χυμό λεμονιού και τη ζάχαρη και τα βράζω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 35 λεπτά, μέχρι τα δαμάσκηνα να μαλακώσουν πολύ καλά και να φτιάξω έναν ωραίο, πηχτό ζωμό. Αφήνω κατά μέρος.

ΒΗΜΑ 4 Βγάζω από την κατσαρόλα τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα αφήνω σε μια πιατέλα. Αφαιρώ προσεκτικά τα δαμάσκηνα από το κατσαρολάκι, με ένα πιρούνι, και τα βάζω στην άκρη της πιατέλας με το κοτόπουλο. Κρατάω το ζουμί από τα δαμάσκηνα στην άκρη. Σουρώνω το ζουμί της κατσαρόλας από λεπτή σήτα, πιέζοντας τα λαχανικά με ένα κουτάλι για να βγάλουν το μέγιστο της λιωμένης, νόστιμης σάρκας τους στο ζουμί από κάτω.

ΒΗΜΑ 5 Ξεπλένω και σκουπίζω πολύ καλά την κατσαρόλα που μαγείρεψα το κοτόπουλο. Ζεσταίνω εκεί το υπόλοιπο λάδι, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και ρίχνω πασπαλιστά το αλεύρι. Ανακατεύω καλά με το σύρμα, για 4 – 5 λεπτά, μέχρι το αλεύρι να καβουρδιστεί, να πάρει δηλαδή απαλό καστανό χρώμα και να μυρίσει όμορφα. Προσθέτω το ζωμό από τα δαμάσκηνα και το σουρωμένο ζουμί του κοτόπουλου και ανακατεύω καλά με το σύρμα. Σιγομαγειρεύω για 1 – 2 λεπτά, μέχρι να φτιάξω μια σάλτσα ομοιογενή και πυκνή. Αν παραπήξει, την αραιώνω με λίγο ζεστό ζωμό κοτόπουλου ή ζεστό νερό, και ανακατεύω καλά. Αποσύρω από τη φωτιά.

ΒΗΜΑ 6 Για το φαγόπυρο: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το κρεμμύδι για 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτω το σκόρδο και το φαγόπυρο, ανακατεύω για 2 – 3 λεπτά και σβήνω με το ζωμό κοτόπουλου. Τον αφήνω να πάρει μια βράση, αλατοπιπερώνω, μετριάζω καλά τη φωτιά και μαγειρεύω για περίπου 25 λεπτά (ή για όσο αναγράφεται στη συσκευασία του), μέχρι να μαλακώσει και να σωθεί το ζουμί της κατσαρόλας.

ΒΗΜΑ 7 Σερβίρισμα: Μοιράζω τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα δαμάσκηνα σε πιάτα και προσθέτω μερικές κουταλιές φαγόπυρο, για συνοδευτικό. Περιχύνω με τη σάλτσα και σερβίρω αμέσως.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ