Ενώπιον της ανακρίτριας σήμερα ο Δημήτρης Λιγνάδης - Η αίτηση ακυρότητας - Το απολογητικό υπόμνημα - Η υπερασπιστική γραμμή Κούγια

Στο πολυσέλιδο απολογητικό του υπόμνημα ο Δημήτρης Λιγνάδης δηλώνει αθώος και προσπαθεί να αντικρούσει τις κατηγορίες - κάνει δε λόγο για κατασκευασμένη ιστορία με στόχο την ηθική εξόντωση του 

Για αδικήματα ιδιαίτερης ποινικής και ηθικής απαξίας,απολογήθηκε σήμερα το μεσημέρι ενώπιον της 19ης ανακρίτριας ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης. 

Πέντε ημέρες μετά την έκδοση του εντάλματος σύλληψης του σκηνοθέτη και ηθοποιού  για το κακούργημα του «βιασμού κατά συρροή», ανακρίτρια και εισαγγελέας αποφασίζουν σήμερα, μετά το πέρας της απολογίας του, για την περαιτέρω ποινική μεταχείρισή του: Δηλαδή αν θα προφυλακιστεί ως ύποπτος διάπραξης νέων αδικημάτων ή θα αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Παρουσία του Δημήτρη Λιγνάδη συνεδριάσε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας, προκειμένου να αποφανθεί επί της αιτήσεως ακυρότητας της προδικασίας, την οποία έχει υποβάλει ο κατηγορούμενος δια του πληρεξουσίου δικηγόρου του Αλέξη Κούγια.

Σύμφωνα με τον συνήγορό του, το Δικαστικό Συμβούλιο ζήτησε την αυτοπρόσωπη εμφάνιση του Δημήτρη Λιγνάδη ενώπιον του Συμβουλίου, ενώ από την πλευρά της υπεράσπισης έχουν δηλωθεί 20 μάρτυρες προκειμένου να στηρίξουν τους ισχυρισμούς του σκηνοθέτη, αλλά και να αναφερθούν στην προσωπικότητα του.

Ανάμεσα στους προτεινόμενους μάρτυρες περιλαμβάνονται η ηθοποιός και πρώην υπουργός Πολιτισμού Ελένη Κούρκουλα, καθώς και ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού Action 24 Δημήτρης Παναγιωτάκης 

Η έκδοση της απόφασης αναμένεται, ενώ ο κ. Κούγιας σε δηλώσεις του τόνισε ότι παρέδωσαν στα μέλη του συμβουλίου αποδεικτικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι καταγγελλόμενοι βιασμοί τον Αύγουστο του 2010 και τον Αύγουστο του 2015 δεν έχουν τελεστεί από τον κ. Λιγνάδη αφού δεν βρισκόταν στους τόπους που καταγγέλλονται ότι τελέστηκαν τα εγκλήματα. Ο κ. Κουγιας έκανε λόγο για κατάρρευση του κατηγορητηρίου.

Σημειώνεται ότι αν η αίτηση ακυρότητας γίνει δεκτή από τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου, τότε η δικογραφία για την υπόθεση Λιγνάδη θα επιστραφεί στην Εισαγγελία για περαιτέρω έρευνα. Σε διαφορετική περίπτωση ο σκηνοθέτης θα απολογηθεί κανονικά ενώπιον της 19ης ανακρίτριας, διαδικασία που είχε οριστεί για τις 2:30 το μεσημέρι.

Φώτο Eurokinissi

Η υπερασπιστική γραμμή του Αλέξη Κούγια 

Ο ίδιος ο κατηγορούμενος και ο συνήγορός του Αλέξης Κούγιας, θα επιχειρήσαν να αντικρούσουν το βαρύ «κατηγορώ» των μηνυτών του με την επίκληση «άλλοθι», με τα περί «απόλυτης ακυρότητας της προδικασίας λόγω στέρησης βασικών δικονομικών δικαιωμάτων του» αλλά και με την κατάθεση μηνύσεων κατά των δύο ανθρώπων που καταγγέλλουν τον Δημήτρη Λιγνάδη για βιασμό τα έτη 2010 και 2015.

Και για τις δυο περιπτώσεις (του 25χρονου που βρίσκεται στη Σουηδία και κατήγγειλε τον βιασμό του το 2010 σε ηλικία 14 ετών και του Αιγύπτιου που κατήγγειλε τον βιασμό του στην Επίδαυρο το 2015) ο κατηγορούμενος θα υποστήριξε ενώπιον της ανακρίτριας ότι δεν βρισκόταν καν στον τόπο της φερόμενης τέλεσης των αδικημάτων.

Μάλιστα, ειδικά για τη δεύτερη περίπτωση βιασμού ο δικηγόρος του σε χθεσινοβραδινές δηλώσεις του στο Μega ανέφερε ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης: «Την 1η Αυγούστου του 2015 μετέβη στην Ιθάκη και έμεινε όλο τον Αύγουστο εκεί με τον ιδιοκτήτη του Action24 και πρώην υπουργό Πολιτισμού».

Φώτο: Eurokinissi

Για το λόγο αυτό ο κ. Κούγιας θα υποβάλει σήμερα, όπως προανήγγειλε, αίτημα για εξέταση τριών μαρτύρων που σύμφωνα με τον Δημήτρη Λιγνάδη ήταν μαζί του στην Ιθάκη την περίοδο που φέρεται να συνέβη ο καταγγελλόμενος βιασμός. Σύμφωνα με τον Αλέξη Κούγια οι μάρτυρες αυτοί είναι η Ελένη Κούρκουλα, ο ιδιοκτήτης του Action 24 Διονύσης Παναγιωτάκης και ο δημοσιογράφος Γιώργος Κουβαράς.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης θα επιχειρήσει να αποδομήσει και τους μάρτυρες κατηγορώντας τους ως «αναξιόπιστους» υποστηρίζοντας ότι «από τους μάρτυρες αυτούς ο ένας δεν κατέθεσε τίποτα απολύτως σε βάρος μου, αφού δεν υπέπεσε στην αντίληψή του οποιαδήποτε μεμπτή συμπεριφορά μου προς οποιοδήποτε ανήλικο πρόσωπο». Η δε γυναίκα μάρτυρας, «απλώς και μόνο εξιστόρησε την ατυχή και εμμονική προσπάθειά της ήδη από τα φοιτητικά της χρόνια και συγκεκριμένα από το έτος 2000 να συνάψει ερωτική σχέση μαζί μου, χωρίς ωστόσο να αντιληφθεί έστω και μια σεξουαλική επαφή μου με ή χωρίς συναίνεση με έστω και ένα ανήλικο πρόσωπο». Ο ηθοποιός –σκηνοθέτης θα αποδώσει δηλαδή την εμπλοκή του στην υπόθεση σε φθόνο, πίσω από τον οποίο ωστόσο «υπάρχουν και ηθικοί αυτουργοί».

Η 40χρονη πάντως μάρτυρας, της οποίας η κατάθεση υπήρξε κομβικής σημασίας για την εξέλιξη της υπόθεσης, δια της νομικής παραστάτριάς της, Χρύσας Παπαδοπούλου, δήλωσε χθες:

«Η παλαιομοδίτικη τακτική της "δολοφονίας χαρακτήρων" και της επίρριψης ευθυνών στα θύματα είναι μια απελπισμένη προσπάθεια να στραφεί η προσοχή μακριά από την ουσία αυτή της υπόθεσης και να υποβιβαστεί αυτή σε θέαμα της κλειδαρότρυπας. Μέσω ακραία ομοφοβικών, σεξιστικών και οπισθοδρομικών απόψεων απευθύνονται στην κοινωνία της Ελλάδας του 1960.

Αλλά, δυστυχώς για αυτούς, είμαστε στο 2021 και η προσπάθειά τους να σιγήσουν οι φωνές των επιζώντων σεξουαλικής βίας και των μαρτύρων θα αποτύχει. Κατά τη διάρκεια της προσπάθειας αυτής όμως, θίγεται βάναυσα η αλήθεια, η τιμή και η υπόληψη της εντολέως μου, όταν διαδίδονται σε τηλεοπτικές εκπομπές, δελτία ειδήσεων, εφημερίδες, στο διαδίκτυο συκοφαντικά ή/και δυσφημιστικά γεγονότα για την ίδια, την προσωπική της ζωή και αυτή των οικείων της, γεγονός για το οποίο επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός της».

Φώτο: Eurokinissi

Επιπλέον στη δικογραφία που σχηματίστηκε σύμφωνα με τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου «δεν υπάρχουν φωτογραφίες, ιατροδικαστικές εκθέσεις και μηνύματα είτε μέσω κινητού τηλεφώνου είτε από κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, εκ των οποίων να καθίσταται δυνατή η επιβεβαίωση των καταγγελλομένων». Κατά τους ισχυρισμούς του κατηγορούμενου, οι καταγγέλλοντες, είναι πρόσωπα που έχει να τα δει ακόμα και πάνω από δύο δεκαετίες.

"Αθώος δηλώνει ο Δημήτρης Λιγνάδης στο απολογητικό του υπόμνημα"

Στο πολυσέλιδο απολογητικό του υπόμνημα που κατέθεσε σήμερα στην ανακρίτρια ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου αρνείται τις κατηγορίες σε βάρος του και ισχυρίζεται ότι «ουδέποτε στη ζωή μου εκδήλωσα ερωτικό- σεξουαλικό ενδιαφέρον για ανήλικα πρόσωπα, ουδέποτε ήρθα σε ερωτική - σεξουαλική επαφή με οποιοδήποτε ανήλικο πρόσωπο, με ή χωρίς τη συναίνεσή του, ουδέποτε έχω κάνει χρήση ναρκωτικών και ουδέποτα κατείχα ούτε διέθεσα σε οποιονδήποτε τρίτο, οποιαδήποτε ναρκωτική ουσία».

Φώτο: Eurokinissi

«Ουδέποτε στην ζωή μου εκδήλωσα ερωτικό σεξουαλικό ενδιαφέρον για ανήλικα πρόσωπα, ουδέποτε ήρθα σε ερωτική - σεξουαλική επαφή με οποιοδήποτε ανήλικο πρόσωπο, με ή χωρίς την συναίνεση του, ουδέποτε έχω κάνει χρήση ναρκωτικών και ουδέποτε κατείχα ούτε διέθεσα σε οποιοδήποτε τρίτο οποιαδήποτε ναρκωτική ουσία», με αυτή την πρόταση ξεκινά το γραπτό απολογητικό υπόμνημα που έχει παραδώσει ήδη στην ανακρίτρια ο Δημήτρης Λιγνάδης. Ο κατηγορούμενος για δύο βιασμούς καλλιτέχνης αναφέρει στο υπόμνημα του ότι οι μηνύσεις και οι μαρτυρικές καταθέσεις σε βάρος του «είναι απολύτως ψευδείς και κατασκευασμένες και τις αρνούμαι κατηγορηματικά».

Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη όλη η σε βάρος του υπόθεση είναι κατασκευασμένη «από δικηγόρους που είναι νομικοί σύμβουλοι του ΔΣ του ΣΕΗ και ως υποδομή έχει την ευθεία αντιπαράθεση μου εδώ και χρόνια με τα πρόσωπα που συγκροτούν το ΔΣ για τον τρόπο που διαχειρίζονται την ένωση Ελλήνων ηθοποιών και τα χρήματα που έρχονται στην κατοχή τους και εξαιτίας αυτής της αντιπαραθέσεως υπάρχει χρόνια εχθρότητα μεταξύ εμού και αυτών και ιδίως με τον πρόεδρο αυτής και μέτριο ηθοποιό Σπύρο Μπιμπίλα, ο οποίος συμπτωματικά και όχι αξιοκρατικά βρίσκεται σε αυτή τη θέση».

Σε άλλο σημείο του υπομνήματος που αριθμεί 27 σελίδες, ο κ. Λιγνάδης αναφέρει ότι η υπόθεση εναντίον του ξεκίνησε με διαρροές σε «υποκινούμενα sites» ότι μετά τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου θα έρθουν και άλλες για κορυφαίο ηθοποιό ενώ όπως αναφέρει, μετά από αυτά ακολούθησαν στις 2 Φεβρουαρίου δημοσιεύματα «της γνωστής και συνδεόμενης πολιτικά με την αντιπολίτευση, κόρης παλαιών υπουργών, Έλενας Ακρίτα ότι θα παραιτηθώ από την θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του εθνικού θεάτρου...». Κατά τον κατηγορούμενο ακολούθησε μία κλιμάκωση ενεργειών με σκοπό «αρχικά, την ηθική εξόντωση μου δια του χαρακτηρισμού μου ως παιδόφιλου και βιαστή και όχι ο εγκλεισμός μου στην φυλακή» όπως αναφέρει ότι συνέβη μετά την καταγγελία Μπεκατώρου.

Σύμφωνα με το υπόμνημα «στην πορεία όμως, άλλαξε το σχέδιό τους και με την προσδοκία ότι από αυτή την υπόθεση θα μπορούσαν να έχουν και οικονομικό κέρδος λόγω του κλίματος που είχαν πετύχει να δημιουργηθεί για το πρόσωπο μου, βρήκαν δύο αδίστακτους και ανήθικους ανθρώπους και έφτιαξαν δύο ιστορίες, μια τον Αύγουστο του 2010 και μία τον Αύγουστο του 2015, πιθανολογώντας ότι τον Αύγουστο που είναι ο μήνας των παραστάσεων στην Επίδαυρο και στα άλλα θερινά θέατρα, θα ήμουν στην Αθήνα, χωρίς καν να φροντίσουν να ελέγξουν τα προγράμματα των παραστάσεων και να έχουν μια στοιχειώδη αξιοπιστία».

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο υπόμνημα ο κ. Λιγνάδης παραθέτει λεπτομερώς όλα τα στοιχεία που κατά την άποψη του, καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς των δύο καταγγελλόντων για τις πράξεις που του αποδίδουν. Επίσης αναφέρεται διεξοδικά και στην πρώτη μήνυση που κατατέθηκε σε βάρος του για παραγεγραμμένο αδίκημα αλλά και την γυναίκα που κατέθεσε λίγες ώρες πριν εκδοθεί το ένταλμα σε βάρος του. Για την μάρτυρα μάλιστα αναφέρει πως «πρόκειται για μια κοπέλα που είχε εμμονή με το πρόσωπο μου» της οποίας την κατάθεση χαρακτηρίζει μυθοπλασία.

Τέλος, αναφέρεται σε όλη την καλλιτεχνική του διαδρομή.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ