Μια «άπαιχτη» σαλάτα με κινόα από την Ντίνα Νικολάου: Έχει λουκάνικα με πορτοκάλι, ντοματίνια και βινεγκρέτ πορτοκάλι - πετιμέζι

Η κινόα είναι μια σούπερ τροφή με υψηλή θρεπτική αξία. Σε συνδυασμό με τα λουκάνικα με πορτοκάλι, αλλά και την βινεγκρέτ με πορτοκάλι και πετιμέζι, μπορεί να καταναλωθεί και ως κυρίως γεύμα

ΥΛΙΚΑ

1 φλιτζ. τσαγιού κινόα, πλυμμένη
1½ φλιτζ. τσαγιού νερό
250 γρ. λουκάνικα με πορτοκάλι, κομμένα σε λεπτές, πλάγιες φέτες
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
200 γρ. ντοματίνια, πλυμμένα και κομμένα στη μέση
½ αγγούρι, καθαρισμένο και κομμένο σε μικρά καρέ
1 πιπεριά Φλωρίνης, από βάζο, κομμένη σε λωρίδες
3 κρεμμυδάκια φρέσκια, ψιλοκομμένα

Για την βινεγκρέτ

¾ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας πετιμέζι
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
χυμός & ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΒΗΜΑ 1 Βάζω σε μια κατσαρολίτσα το μετρημένο νερό και την κινόα. Αφήνω να πάρει βράση το νερό, χαμηλώνω αρκετά τη φωτιά, σκεπάζω την κατσαρόλα και αφήνω την κινόα να βράσει για 15 λεπτά. Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνω σκεπασμένη στην άκρη μέχρι να απορροφήσει όλο το νερό και να κρυώσει.

ΒΗΜΑ 2 Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνω τα λουκάνικα και τα σοτάρω μέχρι να πάρουν χρώμα. Βγάζω τα λουκάνικα σε ένα πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί και τα αφήνω να στραγγίξουν.

ΒΗΜΑ 3 Ανοίγω την κατσαρόλα με την κινόα και με ένα πηρούνι ανακατεύω καλά και την αδειάζω στο μπολ που θα την σερβίρω.

ΒΗΜΑ 4 Προσθέτω τα λουκάνικα, τα κρεμμυδάκια, τα ντοματίνια και την πιπεριά. Ραντίζω με την βινεγκρέτ, ανακατεύω καλά και σερβίρω αμέσως.

ΒΗΜΑ 5 Για την βινεγκρέτ: Βάζω σε ένα μπολ το πετιμέζι, τη μουστάρδα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύω καλά με ένα πηρούνι. Προσθέτω το χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο και το ξύσμα και συνεχίζω το ανακάτεμα μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ