Μια πρωταθλήτρια του τένις - μια διάσημη ηθοποιός - Τα "μυαλά" πίσω από το εμβόλια κατά του Covid-19 - Οι 13 topwomen μετέτρεψαν την τραγωδία σε δημιουργία & αλλάζουν τον κόσμο (φώτο)

Οι γυναίκες που κάνουν τη διαφορά το 2021 

Κάθε χρόνο το περιοδικό People κάνει ένα μεγάλο αφιέρωμα στις γυναίκες που με τις ενέργειες τους κάνουν την διαφορά.

Οι γυναίκες που επέλεξε για τη φετινή χρονιά προέρχονται από όλους τους χώρους: Πολιτισμός, αθλητισμός, επιστήμη.

Ας δούμε ποιες είναι

Vanessa Bryant 

 

 

Στις αρχές του  2020 o διάσημος μπασκετμπολίστας Κόμπι Μπράιαντ και η κόρη του Gianna έχασαν τη ζωή τους σε ένα τραγικό αεροπορικό δυστήχημα που συγκλόνισε τον κόσμο.

Η σύζυγος του Βανέσσα μετέτρεψε την τραγωδία σε βοήθεια για το συνάνθρωπο. Τίμησε την μνήμη των αγαπημένων της ιδρύοντας το Mamba & Mambacita Sports Foundation.

To ίδρυμα έχει στόχο να δημιουργεί ίσες ευκαιρίες για αθλητές χωρίς οικονομικές δυνατότητες και για τις γυναίκες που θέλουν να διαπρέψουν στον αθλητισμό.

"Όπως σε πολλούς άλλους κλάδους, οι γυναίκες δεν έχουν ίσες ευκαιρίες με τους άντρες, στον αθλητισμό. Θέλουμε να δώσουμε ίσες ευκαιρίες στα κορίτσια και στα αγόρια που αξίζουν, να αναδείξουν το ταλέντο τους", λέει η Vanessa Bryant , που είναι η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου στο Ίδρυμα.

 

 

 

Marisa Hamamoto

 

 

Από μικρή η Hamamoto ήταν χορέυτρια μπαλέτου. Το 2006 μια σπάνια μορφή εγκεφαλικού επεισοδίου την άφησε ανάπηρη από το λαιμό και κάτω. Από την στιγμή που βγήκε από το νοσοκομείο αποφάσισε ότι ήθελε να αφιερώσει ξανά τη ζωή της στο χορό αλλά με έναν διαφορετικό τρόπο. Ανακάλυψε το χορό με αναπηρική πολυθρόνα και το 2015 ίδρυσε το Infinite Flow, μια επαγγελματική εταιρεία χορού που απασχολεί χορευτές με ή χωρίς αναπηρίες 

 

 

«Αλλάζουμε την αφήγηση γύρω από την αναπηρία, γύρω από την ποικιλομορφία και την ένταξη, χρησιμοποιώντας το χορό ως τρόπο για να διαλύσουμε τα στερεότυπα», λέει. "Ξέρω ότι υποστηρίζω τα σωστά πράγματα."

 

 

 

Amanda Gorman

 

 

Το 2021 η Amanda Gorman, δημιούργησε μία εμβληματική στιγμή στην ιστορία της ορκωμοσίας των Αμερικάνων Προέδρων όταν απήγγειλε το ποίημα "The Hill We Climb."

Και η νεαρή βραβευμένη ποίητρια έθεσε τα θεμέλια μιας καριέρας στην πολιτική. "Πρέπει να μιλήσετε στον κόσμο που θέλετε να δείτε , πριν τον δημιουργήσετε", λέει στο περιοδικό People.

 

 

 

Camila Cabello

 

 

Τον Ιανουάριο η διάσημη τραγουδίστρια ανακοίνωσε το Healing Justice Project, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Voter Fund. Στόχος είναι η παροχή επιχορηγήσεων σε σε 10 οργανισμούς BIPOC, LGBTQ + και υποστήριξης νέων, για να καλύψουν τα έξοδα εξάμηνων προγραμμάτων ψυχικής υγείας για τους εργαζομένους τους. 

"Είναι θαυμάσιο να μπορείς να πεις: Θέλω να πάρεις ένα λεπτό και να κοιτάξεις πίσω", λέει η Gabriella Rodriguez από την QLatinx, μία από τις οργανώσεις που η Cabello θέλησε να υποστηρίξει με τη βοήθεια της.

 

 

 

Kimberly Ladd 

Credit Andrea Morales

Έδωσε μάχη με την εξάρτηση από τα οπιούχα και λίγο αργότερα είδε και την κόρη της να κάνει το ίδιο . Έκπληκτή από την έλλειψη πόρων στους ανθρώπους που αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα με εκείνη ίδρυσε το Maury County Prevention Coalition, ίδρυμα αφιερωμένο στην παροχή εκπαίδευσης και πόρων σε εξαρτημένα άτομα που αναζητούν βοήθεια. "Αν θέλουμε να πολεμήσουμε τη μάστιγα της εξάρτησης από τις ουσίες, πρέπει να το κάνουμε μαζί, λέει.

 

Stacey Abrams

 

 

Το όνομα της Abrams ήταν παντού το φθινόπωρο και το χειμώνα που πέρασε. Είναι η γυναίκα που βοήθησε  στην κινητοποίηση 800.000 νέων ψηφοφόρων στη Γεωργία. "Δεν είναι δουλειά μου να διασφαλίσω ότι κυριαρχεί μια πολιτική ιδεολογία", λέει. "Είναι δουλειά μου να λύσω τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι." Οι προσπάθειές της συνέβαλαν στην τόνωση των αναγκαίων συζητήσεων σχετικά με τη σημασία του δικαιώματος ψήφου και των προκλήσεων.

 

 

 

Dr. Kizzmekia Corbett 

 

 

H "Viral" ανοσολόγος, ερευνητής στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του εμβολίου της Moderna κατά του COVID-19 και έχει επαινηθεί από τον Δρ Anthony Fauci για τις προσπάθειές της στη μάχη κατά της πανδημίας.

 

 

Τώρα, εργάζεται για να δείξει στους ανθρώπους ότι είναι ασφαλές να λαμβάνουν τα εμβόλια που προσφέρονται. "Δεν είναι δουλειά μου", λέει, "είναι καθήκον μου."

 

 

 

Dr. Katalin Karikó

 

 

Η αντιπρόεδρος της BioNTech ήταν ένας από τους υπεύθυνους για να ερευνήσει πώς το mRNA θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας θεραπευτικής ιατρικής. Οι προσπάθειές της τελικά βοήθησαν την Pfizer να δημιουργήσει το πρώτο εμβόλιο κατά του  COVID-19 χρησιμοποιώντας το μόριο. "Θυμάμαι να σκέφτομαι : Αυτό είναι! ", λέει.

 

Dr. Kathrin Jansen

 

 

Η βετεράνος επιστήμονας, επικεφαλής του τμήματος της έρευνας και ανάπτυξης των εμβολίων στο Pfizer, οδήγησε περισσότερους από 700 ερευνητές να δημιουργήσουν το εμβόλιο της εταιρείας κατά του COVID-19 . «Ένιωσα μια τεράστια αίσθηση ανακούφισης», λέει για το τελικό αποτέλεσμα.

 

Dr. Lisa Jackson 

Η Τζάκσον, ανώτερος ερευνητής στο Kaiser Permanente Washington Health Research Institute, ηγήθηκε της πρώτης κλινικής δοκιμής εμβολίων κατά του COVID-19 σε όλο τον κόσμο, με συμμετοχή 70.000 συμμετεχόντων στις δοκιμές της Moderna και της Johnson & Johnson. Το "moto" της κατά τη διαδικασία: "Η αποτυχία δεν είναι επιλογή."

 

Naomi Osaka

 

 

Η παγκόσμια πρωταθλήτρια του τένις, χρησιμοποίησε τις εμφανίσεις της στο U.S. Open για να στρέψει την προσοχή στα μαύρα θύματα φυλετικής βίας και στην βαρβαρότητα της αστυνομίας εναντίον τους, γράφοντας ονόματα όπως της Breonna Taylor και του  George Floyd στις μάσκες της κάθε μέρα.

 

 

"Αυτό σήμαινε πολλά για μένα που μπορούσα έτσι να συνεχίσω τον αγώνα τους. Έπαιζα για ένα διαφορετικό σκοπό", λέει.

 

 

 

Crystal Echo Hawk

 

 

Μέλος του Pawnee Έθνους της Όκλαχομα, η Echo Hawk δημιούργησε το IllumiNative, ένα δίκτυο ακτιβιστών και ηγετών φυλών που πίεσε με επιτυχία για τη μετονομασία του franchise της NFL στην Ουάσιγκτον, μεταξύ άλλων νικών. Όμως, λέει για τα στερεότυπα για τους Αμερικάνους ιθαγενείς, "έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε για να καταστήσουμε το κακό κατανοητό στον κόσμο".

 

 

 

Sofia Vergara

 

 

Η ηθοποιός συνεργάστηκε με την Kiva, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που διαθέτει μικρά δάνεια με χαμηλό τόκο  σε επιχειρηματίες χαμηλού εισοδήματος, για να βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις που υποφέρουν εν μέσω πανδημίας COVID-19. Μέχρι σήμερα, έχουν συγκεντρώσει 152 εκατομμύρια δολάρια για ιδιοκτήτες επιχειρήσεων. «Ήξερα ότι έπρεπε να κάνω κάτι», λέει για την προσέγγιση των ιδιοκτητών επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο, «κάτι που επρόκειτο να κάνει τη διαφορά».

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ