Το ICC WOMEN HELLAS & «Η Γυναικεία Ηγεσία για Βιώσιμη Ανάπτυξη στην Ελλάδα - Η νέα Ψηφιακή Εποχή»

Digital Forum: «Η Γυναικεία Ηγεσία για Βιώσιμη Ανάπτυξη στην Ελλάδα - Η νέα Ψηφιακή Εποχή» 1η Μαρτίου 2021...

 

Με μεγάλη συμμετοχή συνέδρων από όλο τον κόσμο πραγματοποιήθηκε  η ψηφιακή ημερίδα του ICC WOMEN HELLAS με τίτλο «Η Γυναικεία Ηγεσία για Βιώσιμη Ανάπτυξη στην Ελλάδα - Η νέα Ψηφιακή Εποχή» με ομιλήτριες διακεκριμένες προσωπικότητες του επιχειρηματικού και πολιτικού χώρου .

H Πρόεδρος του ICC WOMEN HELLAS Μαρίνα Οφλούδη -Γιαβρόγλου στην εισαγωγική της ομιλία τόνισε:

«Μόνο εμείς οι γυναίκες μπορούμε να επαναπροσδιορίσουμε την έννοια της ευημερίας, εκπαιδεύοντας τα παιδιά μας και κάνοντας τρόπο ζωής την οικονομία των πόρων, την οικολογία, δημιουργώντας νέες, καινοτόμες θεωρίες ευημερίας, καθώς είμαστε η 1η γενιά που το έχει αντιληφθεί και ίσως, η τελευταία που έχει την πραγματική ευκαιρία να το αντιστρέψει.»

Ο Πρόεδρος του ICC Ηellas Πέτρος Δούκας χαιρέτισε την ψηφιακή συνάντηση Ελληνίδων και Ευρωπαίων γυναικών , αναφερόμενος στην μακρά ιστορία του International Chamber of Commerce.(www.iccwbo.gr)
Ο κ Δούκας υπενθύμισε το moto μας “more women more growth more prosperity” & δεσμεύτηκε να συνεπιδιώξουμε την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων γιά την στήριξη γυναικών επιχειρηματιών και πρωτοβουλιών .

Στo Α’ μέρος του virtual event γνωρίσαμε πρότυπα δύναμης και εξέλιξης με πρώτη την Tζούλια Χαϊδά Αντιπρόεδρο της εισηγμένης στο ΧΑ εταιρείας μαρμάρων ΙΚΤΙΝΟΣ & με εξαγωγές σε 90 χώρες , η οποία υπογράμμισε : «Επιχειρώ με γνώση τόλμη & αρχές , πειθαρχία & ρίσκο ,αποφεύγω την «ζώνη της άνεσης», επιλέγω το σωστό timing ενώ συνεχίζω τις σπουδές μου ακόμη και σήμερα , 34 χρόνια μετά το ξεκίνημα μου.. .»

Η Ζήνα Μαυροειδή , CEO του e-fresh του online σούπερ μάρκετ εκθέτοντας την προσωπική της ιστορία γιά την σύλληψη, την εφαρμογή & εν τέλει την μεγάλη επιτυχία του εγχειρήματος της , εντυπωσίασε , όταν τόνισε:»παρά την επίπονη προσπάθεια εδραίωσης του e-fresh όταν επέστρεψα στην Ελλάδα απο το Λονδίνο , πίστευα βαθιά μέσα μου ότι παράλληλα έπρεπε να κυνηγήσω το όνειρο μου και για την δημιουργία οικογένειας ...»

Η Δέσποινα Πορτοκάλη , ιδρύτρια της διαφημιστικής Orange & Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΛΑΥΡΗΣ ΑΕ , μίλησε με συγκίνηση γιά τις ρίζες της απο την Ιμβρο , τον αγώνα ζωής γιά να επικρατήσει στον χώρο της διαφήμισης και ταυτόχρονα να μεγαλώσει ως single mother τον γιό της.»Οταν θέλουμε οι γυναίκες , όλα τα καταφέρνουμε , δεν αντιμετώπισα διακρίσεις λόγω του φύλου μου ....»

Το Α μέρος του διαδικτυακού event έκλεισε με την Ελληνο- Καναδέζα Μελίσσα Καργιαννάκη, Ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος της skritswap Inc. & μία απο 100 ισχυρότερες γυναίκες του Καναδά.
Η Μελίσσα «απεικόνισε» την δική της πορεία με πρώτο σταθμό το βραβείο της απο την Βασίλισσα Ελισάβετ , δεύτερο , το πως κατόρθωσε να φτάσει στον επενδυτή της start up της , οδηγώντας 8 ώρες εν μέσω χιονοθύελλας & ολοκλήρωσε με χρήσιμα tips γιά μελλοντικές επιχειρηματίες.

Το Β´ Μέρος εκκίνησε με την Mariya Gabriel, Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης  , που επεσήμανε την σημασία των γυναικών-προτύπων στην έρευνα, την καινοτομία, την Παιδεία, τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό, , ώστε με τα αξιόλογα επιτεύγματα τους να ενθαρρύνουμε περισσότερα κορίτσια και νέες γυναίκες να επιδιώκουν ηγετικούς ρόλους.

Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου  η Γαλλίδα – Ευρωβουλευτής ανέπτυξε το θέμα : «10 χρόνια μετά την εφαρμογή του νόμου COPE -ZIMMERMANN στη Γαλλία» , λέγοντας οτι με το νόμο αυτό αυξήθηκαν τα ποσοστά συμμετοχής των γυναικών στα ΔΣ των μεγάλων εταιριών & επιχειρήσεων της Γαλλίας , επιβάλλοντας στην πραγματικότητα πολύ σοβαρές κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Ετσι θα ήταν αδύνατον να λειτουργήσει ενα ΔΣ αν δεν σεβόταν την ποσόστωση . Σήμερα θεωρείται αυτονόητο ....»

• Η Μαρία Συρεγγέλα - Υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημογραφικής & Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων,έλαβε τον λόγο και και επεσήμανε οτι παραμένει αγωνιώδες ζητούμενο , τα ισα δικαιώματα των γυναικών στην Ελλάδα παρά το επαρκές νομικό μας οπλοστάσιο . Η κα Συρεγγέλα είπε οτι προγραμματίζει δράσεις γιά την ενδυνάμωση των γυναικών στους επαγγελματικούς χώρους , με δεδομένο οτι επλήγησαν περισσότερο τόσο απο την οικονομική κρίση οσο και απο την πανδημία .

Η Όλγα Κεφαλογιάννη – Βουλευτής - Πρώην Υπουργός, Πρέσβειρα του Ελληνικού Κοινοβουλίου στο «Women Political Leaders» στην ομιλία της υπογράμμισε : Η κοινωνική δικαιοσύνη και η ισότητα είναι, σήμερα, το κλειδί για την πολυπόθητη βιώσιμη ανάπτυξη. Μάλιστα, ανέτρεξε σε στοιχεία που καταδεικνύουν ότι, εταιρείες ή οργανισμοί με περισσότερες γυναίκες στην ηγεσία, έχουν ισχυρότερες ηγεσίες,  περισσότερο καινοτόμες ιδέες, μεγαλύτερη διείσδυση σε νέες αγορές και είναι πιο επικερδείς. 
Η Ελίζα Βόζεμπεργκ , Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος του «FEMM» της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών& Ισότητας των Φύλων αναφέρθηκε σε αριθμούς :» το 40% των Ευρωβουλευτών είναι γυναίκες ενώ κάποτε ήταν μόλις το 3% , 8 απο τις 12 Αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πλέον , είναι γυναίκες & 12 απο τους 22 Προέδρους επίσης γυναίκες.Είπε ακόμη ότι το αριθμός των εκλεγμένων γυναικών στο ΕΚ ξεπερνάει κατά 11 μονάδες εκείνον των Εθνικών Κοινοβουλίων της Ευρώπης και 15 μονάδες πάνω από τα κοινοβούλια όλου του πλανήτη.»

Η Δρ Ζέφη Δημαδάμα : Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Λέκτορας Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών Πάντειο Πανεπιστήμιο μας ενημέρωσε ότι :
κατά τη διαχείριση της πανδημίας σε έρευνα του Πανεπιστημίου του Reading αποδεικνύεται ότι οι γυναίκες διαχειρίζονται πιο αποτελεσματικά την κρίση & θα πρέπει να αξιοποιηθούν στην αλλαγή του παραγωγικού και καταναλωτικού μοντέλου, ενος νέου κόσμου που πρέπει να αναδυθεί.  

Το Α Μέρος συντόνισε η δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου -Υπευθυνη Επικοινωνίας του ICC WH& το Β Μέρος η δημοσιογράφος Αλεξία Κουλούρη - μέλος του cluster media του ICCWH & υπεύθυνη ενημερωτικού τομέα του καναλιού της Βουλής

Oμιλία της Προέδρου Μαρίνας Γιαβρόγλου 

Αγαπητά μέλη του ICC WOMEN HELLAS,
Αγαπητέ Πρόεδρε του ICC HELLAS, 
Aγαπητές φίλες και φίλοι,

Mε μεγάλη χαρά, σάς καλωσορίζω στο σημερινό μας Digital Forum. Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να σας διηγηθώ πώς αποφασίστηκε να διοργανωθεί αυτή η Ημερίδα.

Πριν από 4 μήνες, συζητώντας με τις φίλες και μέλη του ICC WOMEN HELLAS, την Όλγα Κεφαλογιάννη, την Ελίζα  Βόζεμπεργκ, την Ζέφη Δημαδαμα, την Nιόβη Χριστοπούλου από την Νέα Υόρκη, που είναι επικεφαλής του cluster New York, την Iουστίνη Φραγκούλη από το Μόντρεαλ του Καναδά που είναι επικεφαλής του cluster Canada και βέβαια την αγαπημένη μας Χρυσούλα Ζαχαροπούλου την Ελληνογαλλίδα επιφανή επιστήμονα, Γυναικολόγο & Ευρωβουλευτή με το κόμμα Μακρόν και Αντιπρόεδρο Επιτροπής Ανάπτυξης Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αφού ανταλλάξαμε διάφορες απόψεις, επικεντρωθήκαμε περισσότερο και συζητήσαμε εκτενέστερα το θέμα της Ισότητας των Φύλων και τις καλές πρακτικές άλλων χωρών, δηλαδή πώς μπορούμε να παραδειγματιστούμε απ’ αυτές και να τις εφαρμόσουμε στην χώρα μας.

Και έτσι, αποφασίσαμε, το ICC WOMEN HELLAS να διοργανώσει αυτό το μικρό διαδικτυακό συνέδριο με τίτλο «Η Γυναικεία Ηγεσία για Βιώσιμη Ανάπτυξη στην Ελλάδα – Η Νέα Ψηφιακή Εποχή»

Κατόπιν συμφωνήσαμε μετά το συνέδριο, να συντάξουμε και να στείλουμε μια επίσημη επιστολή προς τον Πρωθυπουργό μας, για τα αποτελέσματά του συνεδρίου, εν όψει της 8ης Μαρτίου, που είναι η Ημέρα της Γυναίκας.

Παρ‘ όλο που αυτή η Κυβέρνηση έχει τα «αυτιά» της ανοιχτά και έχει κάνει πολλά βήματα στον τομέα της ισότητας των Φύλων, είμαι σίγουρη, ότι  μπορούμε κι εμείς να βάλουμε ένα λιθαράκι σ’ αυτήν την τόσο σημαντική προσπάθεια.

Θα ξεκινήσουμε λοιπόν, το σημερινό μας συνέδριο με 4 γυναίκες μέλη του ICCWH που θα μας διηγηθούν  τα Success Stories τους, τις επιτυχημένες ιστορίες τους στον επιχειρηματικό στίβο.

Αμέσως μετά, θα μάς μιλήσουν οι Επίτιμες Προσκεκλημένες μας :

Η Mariya Gabriel, Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης  για την Καινοτομία, Έρευνα, Πολιτισμό, Εκπαίδευση & Νεολαία.

Προ ολίγων ωρών, μας ενημέρωσαν από το ιδιαίτερο γραφείο της Γαλλίδας Υπουργού Ισότητας Elisabeth Moreno, ότι δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει στο συνέδριό μας, διότι εκτάκτως τής ζήτησε ο Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, να είναι σε δική τους διαδικτυακή εκδήλωση και μας ζήτησε συγνώμη.
Θα την έχουμε όμως σύντομα κοντά μας, σε επόμενο event.

Στην Γαλλία όμως, έχουμε τον «δικό» μας άνθρωπο, το επίτιμο μέλος μας Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, Ευρωβουλευτή που κατά κάποιο τρόπο θα αντικαταστήσει την Υπουργό Elisabeth Moreno, αναλύοντας τον περίφημο Νόμο Zimmermann. 

Εν συνεχεία, θα μας μιλήσει  :
 
  Η Μαρία Συρεγγέλα - Υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημογραφικής & Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων, θα αναπτύξει το θέμα : «Ίσα δικαιώματα στην Ελλάδα - Αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης κατά των γυναικών στην εργασία»

Επίσης, τα Επίτιμα Μέλη μας :

   Όπως προηγουμένως σας ενημέρωσα, η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου - Γαλλίδα – Ευρωβουλευτής και αγαπημένη μας φίλη, η οποία είναι από τα ιδρυτικά μέλη του ICCWH,  θα αναπτύξει το θέμα : «10 χρόνια μετά την εφαρμογή του νόμου COPE -ZIMMERMANN στη Γαλλία», που αυτός ο Νόμος, μέσα σε 10 χρόνια άλλαξε εντελώς, τα ποσοστά συμμετοχής των γυναικών στις εταιρίες της Γαλλίας.

  •     Η Όλγα Κεφαλογιάννη – Βουλευτής - Πρώην Υπουργός, Πρέσβειρα του Ελληνικού Κοινοβουλίου στο «Women Political Leaders» (Γυναίκες Πολιτικοί Ηγέτες),  θα αναπτύξει το θέμα : «Η διεθνής εμπειρία και οι τάσεις στη γυναικεία ηγεσία»
  •     Η Ελίζα Βοζεμπεργκ: Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος του «FEMM» Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών& Ισότητας των Φύλων,  που θα μιλήσει για το θέμα :«Οι ευρωπαϊκοί νόμοι που ενδυναμώνουν τις γυναίκες»
  •     Η Δρ Ζέφη Δημαδάμα : Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Λέκτορας Διεθνών &  Ευρωπαϊκών Σπουδών Πάντειο Πανεπιστήμιο, που θα αναπτύξει το θέμα "Εμπνευσμένες γυναίκες, ευημερία και δίκαιη οικονομία. Κλειδί η Νέα Ατζέντα της ΕΕ για τη Μεσόγειο”

Συνήθως στις συζητήσεις που έχουμε μεταξύ μας τα μέλη του ICCWH, αναπτύσσουμε διάφορα θέματα, όμως αυτά που θεωρούμε ότι είναι τα πιο σημαντικά είναι :

    • Η εκπαίδευση των γυναικών και πώς να ενσωματωθούν στην καινούργια digital εποχή, που αν δεν εκπαιδευτούν, πάλι θα δημιουργηθούν ανισότητες μεταξύ των φύλων.

    • και βέβαια, το πιο σημαντικό απ’ όλα η κλιματική αλλαγή και πώς μπορούν οι γυναίκες  να συμβάλλουν στην μείωση του φαινομένου και την κλιματική ισορροπία της Γης μας.

Τελικά διαπιστώνουμε, ότι έχουμε κυριαρχήσει στο περιβάλλον μας,  έχουμε αυξήσει την παραγωγή τροφής καίγοντας ολόκληρα δάση και καταστρέφοντας το περιβάλλον, έχουμε χτίσει πόλεις, δημιουργήσαμε εμπορικά δίκτυα…..
όμως άραγε γίναμε πιο ευτυχισμένοι; 

Αν κοιτάξουμε γύρω μας και μέσα μας, ξέρουμε την απάντηση και είναι καιρός να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε, τις πεποιθήσεις, την νοοτροπία μας και να δημιουργήσουμε ξανά την έννοια της προόδου στον πλανήτης μας που είναι το «σπίτι» μας, αν θέλουμε πραγματικά να ευημερήσουμε και να ζούμε σ’ έναν κόσμο με ανθρώπους χαρούμενους και ευτυχισμένους !

Η αύξηση της συχνότητας της κλίμακας και της έντασης των φυσικών καταστροφών, η κλιματική κατάρρευση και η τρύπα του όζοντος, αποσταθεροποιούν την εύθραυστη ισορροπία του πλανήτη ! 

O σημερινός τίτλος της ημερίδας μας είναι : «Female Leadership for a Sustainable Growth in Greece – The New Digital Era”,  δηλαδή  Η Γυναικεία Ηγεσία για βιώσιμη Ανάπτυξη στην Ελλάδα  και η νέα Ψηφιακή εποχή ! 
Άραγε τί σημαίνει βιώσιμη ανάπτυξη και πού μπορούν οι γυναίκες να συμβάλουν  σ’ αυτό ο σπουδαίο έργο για την σωτηρία του πλανήτη;  

Μπορούμε λοιπόν, να βρούμε αυτήν την δυναμική ισορροπία; 

Αυτή είναι η ερώτηση «κλειδί», γιατί όπως όλοι διαπιστώνουμε, ακόμη βρισκόμαστε πολύ μακριά….

Πιστεύω, ότι για να μπορέσουμε να βρούμε τις ισορροπίες μας στον 21st  αιώνα, πρέπει ν’ αλλάξουμε και να επαναπροσδιορίσουμε μερικούς όρους, όπως πχ  την έννοια της λέξης ευημερία ! 

Άραγε τί σημαίνει ευημερία;   
Είναι μήπως η συνεχής κατανάλωση ή ευημερία είναι να ζούμε σε  καθαρό περιβάλλον και  καθαρές θάλασσες; 

Θεωρώ, ότι μόνο εμείς οι γυναίκες μπορούμε να επαναπροσδιορίσουμε αυτή την έννοια της ευημερίας, εκπαιδεύοντας τα παιδιά μας και κάνοντας τρόπο ζωής την οικονομία των πόρων, την οικολογία, δημιουργώντας νέες, καινοτόμες θεωρίες ευημερίας, καθώς είμαστε η 1η γενιά που το έχει αντιληφθεί και ίσως, η τελευταία που έχει την πραγματική ευκαιρία να το αντιστρέψει.

Τελειώνοντας,  θα ήθελα να ευχαριστήσω την Χρυσούλα Ζαχαροπούλου που κατέβαλε προσπάθειες να συμμετέχει στο σημερινό Forum η Γαλλίδα Υπουργός Ισότητας  Mrs. Elisabeth Moreno, όπου και σας ενημέρωσα για το λόγο απουσίας της και την Ελίζα Βόζεμπεργκ, την αγαπημένη μου φίλη που βοήθησε να συμμετέχει στο σημερινό μας συνέδριο η Mrs. Mariya Gabriel, Commissioner Ευρωπαϊκής Ένωσης Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας.

Εύχομαι  καλή επιτυχία στην σημερινή μας Ημερίδα ! 

Μπορείτε να δείτε ολόκληρες τις ομιλίες  στο κανάλι μας στο You tube , πατώντας εδώ:
 https://www.youtube.com/watch?v=jCu1uddKM0M&feature=youtu.be 

Ενώ, ήδη έχουν αναρτηθεί σε 3 μέρη στα social media μας στα
    • instagram @iccwomenhellas 
    • linkedin @iccwomenhellas 
    • facebook @iccwomenhellas 

follow us on social networks : 
    • site : www.iccwbo.gr 
    • facebook : ICC WOMEN HELLAS 
    • instagram : @iccwomenhellas 
    • twitter : @iccwomenhellas
    • youtube: ICC WOMEN HELLAS

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ