Συναίσθηση της αναπνοής: 4 ιδέες για το πώς η αναπνοή μπορεί να παράσχει θεραπευτικά οφέλη σε μυαλό και σώμα

Μπορούμε να αλλάξουμε τη διάθεσή μας μέσω της αναπνοής. 

Πόσες φορές έχετε προετοιμαστεί και κάποιος σας έχει πει να «αναπνεύσετε»; Αυτή η μία λέξη έχει τόση μεγάλη δύναμη. Μόλις κάποιος μας επιστήσει την προσοχή στο ότι μας διέφυγε η αναπνοή μας, αμέσως παίρνουμε μια ανεκτική εισπνοή. Η αναπνοή είναι έμφυτη. Την κάνουμε χωρίς να σκεφτόμαστε επειδή το σώμα μας την απαιτεί για να επιβιώσει. Αλλά υπάρχουν εκ πρώτης όψεως πιο πολλά που αφορούν την αναπνοή.

Η αναπνοή μας αποκαλύπτει πολλά για την τρέχουσα κατάστασή μας. Όταν αισθανόμαστε άβολα, είμαστε στρεσαρισμένοι και αγχώδεις ή φοβισμένοι, ίσως ανακαλύψουμε ότι αναπνέουμε πολύ ρηχά. Όταν χαλαρώνουμε αναπνέουμε αργά. Μπορούμε να οδηγήσουμε τον εαυτό μας σε ένα ξέσπασμα και μπορούμε να κατευνάσουμε τον εαυτό μας οδηγώντας τον σε έναν ασφαλή χώρο, από τον τρόπο με τον οποίο αναπνέουμε.

Υπάρχουν αμέτρητες πρακτικές αναπνοής για να ανακουφίσουμε σωματικές και διανοητικές νόσους, για να φέρουμε μια αίσθηση ηρεμίας και ακόμα για να αυξήσουμε τις δονήσεις μας. Αυτές οι πρακτικές κάνουν την αναπνοή κάτι περισσότερο από αναγκαία, αλλά απίστευτα υπερβατική. Το να μετακινήσουμε την κατάστασή μας μέσω της αναπνοής τόσο πολύ ώστε να αλλάξουμε την ευημερία μας, είναι ένα όμορφο πράγμα.

Σε πρακτικές όπως ο γιόγκα, οι πολεμικές τέχνες και η βιοανάδραση, η αναπνοή χρησιμοποιείται ως διαλογισμός. Η αναπνοή συνειδητά επιταχύνει ή επιβραδύνει για να κατορθώσει την επίγνωση του μυαλού μας, του σώματός μας και της ψυχής μας σε ένα πνευματικό επίπεδο σαν η πηγή της σοφίας. Αν ποτέ δεν εξασκηθήκατε στην συνειδητή αναπνοή, αυτές οι τέσσερις ιδέες για την αναπνοή θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε περισσότερη γνώση με τη δύναμη που περιέχουν.

1.Στον αρχαίο γιόγκα, πιστεύεται ότι σε κάθε έναν από εμάς έχει δοθεί μία ορισμένη ποσότητα αναπνοών πoυ καθορίζουν την διάρκεια ζωής μας. Αν το καλοσκεφτείτε τότε συμπεραίνεται ότι όσο πιο κοφτές είναι οι αναπνοές μας, τόσο περισσότερο χρόνο χάνουμε από την ζωή μας. Η αργή και βαθιά αναπνοή στρώνει το δρόμο σε περισσότερες μέρες για μας για να απολαύσουμε τη ζωή. Αυτή η σανσκριτική παροιμία το λέει καλύτερα: «Η αναπνοή είναι ζωή, και αν αναπνέεις καλά θα ζήσεις πολύ στην γη».

2.Μπορούμε να αλλάξουμε τη διάθεσή μας μέσω της αναπνοής. Το άγχος, το στρες και η απουσία διάθεσης είναι ενδείξεις ότι έχουμε χάσει επαφή με την αναπνοή μας και πρέπει να σταματήσουμε και να επανασυνδεθούμε. Οι μακρές, βαθιές αναπνοές, μπορούν να χειριστούν το στρες και τις κρίσεις πανικού, την υπόταση και να βοηθήσουν το μυαλό σας να επαναρυθμιστεί καθώς και να προσαρμόσουν την στάση σας σε μια κατάσταση.

3.Μπορείτε να αλλάξετε τις συνήθειές σας μέσω της αναπνοής, συμπεριλαμβανομένης και της επιθυμίας σας να παρατρώτε. Το να τρώει κάποιος, δεν είναι μόνο απαραίτητο αλλά είναι πραγματικά μία ευχάριστη εμπειρία. Τα χρώματα, οι μυρωδιές, η προετοιμασία και ασφαλώς οι γεύσεις, είναι όλα υπέροχες εμπειρίες για την ευημερία μας, αλλά πολλοί από εμάς το βρίσκουμε δύσκολο να σταματήσουμε και έτσι ουσιαστικά αφαιρείται η θρέψη που έρχεται στο μυαλό, το σώμα και την ψυχή. Στην πραγματικότητα, συχνά βρίσκουμε στο φαγητό έναν μηχανισμό άνεσης σε περιόδους απόγνωσης. Οι ασκήσεις αναπνοής μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να σας βοηθήσουν να μην υποκύψετε σε αυτόν τον ανθυγιεινό μηχανισμό γράφει η  Alexa Erickson στο Awaken.

4.Η αναπνοή είναι η πύλη για τον υγιεινό τρόπο ζωής. Σκεφτείτε με πόσους τρόπους χρησιμοποιούμε για να ευημερήσουμε. Για να ανθίσει η ζωή μας. Βρίσκεται στη βάση της παιδικής ηλικίας. Χρησιμοποιούταν στην μετάβαση μεταξύ των στάσεων του γιόγκα. Χρησιμοποιήθηκε για να μας βοηθήσει να συνδεθούμε μέσα μας στη διάρκεια προσευχών και διαλογισμού, για να κρατήσουμε μακριά τις σκέψεις και την αναστάτωση. «Ντοπάρει» τους δρομείς με εκείνη την αίσθηση που μοιάζει με την αίσθηση της ευφορίας.

Υπάρχουν τόσα πράγματα που χωρίζουν τους ανθρώπους. Πολιτισμικά, περιβαλλοντικά, εκπαιδευτικά, βρίσκουμε πράγματα που έχουν νόημα στον κόσμο μας. Αλλά η αναπνοή τα υπερβαίνει όλα. Συνδέει τον καθένα από μας. Απλά σκεφτείτε τις δονήσεις σε ένα δωμάτιο γεμάτο μοναχούς που εκπνέουν με τον ήχο του «ομ».Είναι μια συμφωνία όπως καμία άλλη. Και ξεχωριστά και σε σύνδεση με τους άλλους, η αναπνοή έχει τη δύναμη να μας αλλάξει προς το καλύτερο με τόσους πολλούς τρόπους.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ