Wu Lien-teh: Ο εμβληματικός γιατρός που εφηύρε τη μάσκα N-95 - Γιατί τον τιμά σήμερα η Google; (φωτό)

O γιατρός που εφηύρε τη χειρουργική μάσκα,...

Το σημερινό Doodle της Google  γιορτάζει τα 142α γενέθλια του Σινο-Μαλαισιανού επιδημιολόγου Dr. Wu Lien-teh (Γου Λίεν-Τε), ο οποίος εφηύρε ένα χειρουργικό κάλυμμα προσώπου, που θεωρείται ευρέως ως ο πρόδρομος της μάσκας N95.

Ο Γου Λίεν-Τε γεννήθηκε σαν σήμερα το 1879 σε οικογένεια Κινέζων μεταναστών στο Πενάνγκ της Μαλαισίας.

Ο Γου Λίεν-Τε έγινε ο πρώτος μαθητής κινεζικής καταγωγής που κέρδισε το διδακτορικό του πτυχίο ιατρικής από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Μετά τις διδακτορικές του σπουδές, ανέλαβε αντιπρόεδρος του Ιατρικού Κολλεγίου Στρατού της Κίνας το 1908.

Όταν μια άγνωστη επιδημία έπληξε τη βορειοδυτική Κίνα το 1910, η κινεζική κυβέρνηση διόρισε τον Γου Λίεν-Τε να διερευνήσει την ασθένεια, την οποία χαρακτήρισε ως μεταδοτική πνευμονική πανώλη (πανούκλα) που εξαπλωνόταν από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της αναπνοής.

Για την καταπολέμηση της νόσου, ο Γου Λίεν-Τε σχεδίασε και παρήγαγε μια ειδική χειρουργική μάσκα με βαμβάκι και γάζα, προσθέτοντας διάφορα στρώματα υφάσματος για να φιλτράρει την ροή του αέρα σε κάθε εισπνοή/εκπνοή.

blue and peach photograph of Dr. Wu-Lien Teh

wikipedia

Τον Σεπτέμβριο του 1903, ο Wu εντάχθηκε στο Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας στην Κουάλα Λουμπούρ ως πρώτος φοιτητής έρευνας. Ωστόσο, δεν υπήρχε εξειδικευμένη θέση γι 'αυτόν επειδή, εκείνη την εποχή, ένα ιατρικό σύστημα δύο βαθμίδων στις βρετανικές αποικίες, όριζε πως μόνο οι Βρετανοί υπήκοοι θα μπορούσαν να κατέχουν τις υψηλότερες θέσεις των πλήρως καταρτισμένων ιατρών ή ειδικών αναφέρει το Wikipedia.

Το χειμώνα του 1910, δόθηκαν στον Wu οδηγίες από το Υπουργείο Εξωτερικών, του Πεκίνου, να ταξιδέψει στο Χάρμπιν για να διερευνήσει μια άγνωστη ασθένεια που σκότωσε το 99,9% των θυμάτων της.

Αυτή ήταν η αρχή της μεγάλης πνευμονικής πανώλης της Μανχουρίας και της Μογγολίας, η οποία τελικά σκότωσε 60.000 ζωές.

Ο Wu κατάφερε να διενεργήσει νεκροψία (συνήθως δεν επιτρεπόταν στην Κίνα εκείνη την εποχή) σε μια γυναίκα από την Ιαπωνία που είχε πεθάνει από την πανούκλα.

 

 

Αφού διαπίστωσε μέσω της νεκροψίας ότι η πανούκλα εξαπλώθηκε αεροπορικώς, ο Wu ανέπτυξε χειρουργικές μάσκες με στρώματα γάζας και βαμβακιού για να φιλτράρει τον αέρα. Ο Γκεράλντ Μέσνι, ένας εξέχων Γάλλος γιατρός, ο οποίος είχε έρθει να αντικαταστήσει τον Γου, αρνήθηκε να φορέσει μάσκα και πέθανε κάποιες ημέρες αργότερα από την πανούκλα.

Η μάσκα άρχισε να κυκλοφορεί παντού, με τον Wu να επιβλέπει την παραγωγή και διανομή 60.000 μασκών σε μια μεταγενέστερη πανδημία. 

Αυτή η προσπάθεια του Wu συνέβαλε σημαντικά για το τέλος της πανδημίας, που πλέον είναι γνωστή ως μαντζουριανή πανούκλα, έως τον Απρίλιο του 1911, δηλαδή μέσα σε τέσσερις μήνες από τότε που ο επιδημιολόγος ανέλαβε να διερευνήσει την εξάπλωση της νόσου. Αργότερα, το 1915, ο Wu ίδρυσε την Κινεζική Ιατρική Ένωση, που είναι η μεγαλύτερη και παλαιότερη μη κυβερνητική ιατρική οργάνωση της χώρας.

 

 

Το 1915, ο Γου Λίεν-Τε ίδρυσε την κινεζική ιατρική ένωση (Chinese Medical Association), την μεγαλύτερη και παλαιότερη μη κυβερνητική ιατρική οργάνωση της χώρας.

Το 1935, ήταν ο πρώτος Μαλαισιανός -και το πρώτο άτομο Κινέζικης καταγωγής- υποψήφιο για το Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής για το έργο του στον περιορισμό της πνευμονικής πανώλης. Ένας αφοσιωμένος υποστηρικτής και επαγγελματίας της ιατρικής προόδου, οι προσπάθειες του Γου Λίεν-Τε άλλαξαν τη δημόσια υγεία όχι μόνο στην Κίνα αλλά και σε ολόκληρη την υφήλιο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ