Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Δημήτρης Γρηγοράκης - Ντίνα Νικολάου: Η σεφ μαγειρεύει φρέσκο φιλέτο λαβράκι με μουστάρδα, ο διαιτολόγος αναλύει την συνταγή

Το κρασί απογειώνει τη γεύση και ολοκληρώνει την εύκολη και θρεπτική αυτή συνταγή που αξίζει να δοκιμάσετε

Η σεφ Ντίνα Νικολάου μαγειρεύει φρέσκο φιλέτο λαβράκι με μουστάρδα, κάππαρη και μυρωδικά και ο διαιτολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης αναλύει την συνταγή της. Έχουμε και λέμε λοιπόν.

Διατροφική ανάλυση της συνταγής απο τον DR. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: 

Πάντα θα υπάρχουν μέρες όπου ένα εύκολο και γρήγορο φαγητό θα λύνει τα χέρια στη νοικοκυρά και το μεσημεριανό της μαγείρεμα. Για να μην καταφεύγουν όμως σε πρόχειρες θερμιδογόνες λύσεις, η αγαπημένη Ντίνα Νικολάου μας προτείνει μια συνταγή με αξεπέραστη γεύση και υψηλή διατροφική αξία το «Φρέσκο φιλέτο λαβράκι με μουστάρδα, κάππαρη και μυρωδικά».

Το λαβράκι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας FISH FROM GREECE είναι συνώνυμο της φρεσκάδας, με χαρακτηριστικά του την κορυφαία ποιότητα και την υψηλή διατροφική αξία, που αναπτύσσεται και αλιεύεται σύμφωνα με τα αυστηρότερα διεθνή πρότυπα, καθημερινά, από εξειδικευμένους επαγγελματίες.

Τα λαβράκι μας παρέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, όπως του κρέατος χωρίς το κορεσμένο λίπος, ενώ ακόμα είναι πλούσιο σε βιταμίνες, κυρίως Α, βιοφλαβονοειδή, αλλά και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Η μουστάρδα εκτός από μοναδική γεύση , προσδίδει στη συνταγή αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Το ελαιόλαδο σε συνδυασμό με όλα τα μπαχαρικά και την κάπαρη δίνουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες στον οργανισμό από τα μονοακόρεστα λιπαρά του ελαιόλαδου και τις φυτοχημικές ενώσεις των μπαχαρικών. Τέλος, το κρασί απογειώνει τη γεύση και ολοκληρώνει την εύκολη και θρεπτική αυτή συνταγή που αξίζει να δοκιμάσετε.

Η συνταγή της Ντίνας Νικολάου

ΥΛΙΚΑ

4 φιλέτα λαβράκι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας Fish from Greece
30 ml ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
1 λεμόνι, κομμένο σε μικρά φετάκια
Για την σάλτσα
80 ml κρασί λευκό
50 γρ. κάππαρη, ξαρμυρισμένη
50 γρ. βούτυρο
30 ml ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας μουστάρδα με κόκκους
1 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
½ ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το ntinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΒΗΜΑ 1 Στεγνώνω καλά τα φιλέτα του ψαριού, τα χαράζω επιφανειακά από την πλευρά του δέρματος και αλατοπιπερώνω. Βάζω το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά. Τοποθετώ τα φιλέτα με το δέρμα προς τα κάτω και πιέζω με μια σπάτουλα για λίγα δευτερόλεπτα. Χαμηλώνω τη φωτιά και σοτάρω για 1-2 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και η πέτσα να γίνει τραγανή. Γυρίζω τα φιλέτα και από την άλλη πλευρά και συνεχίζω το ψήσιμο για 1-2 λεπτά ακόμη προσέχοντας να μην παραψηθούν και στεγνώσουν. Βγάζω τα φιλέτα σε ένα πιάτο και τα διατηρώ ζεστά.

ΒΗΜΑ 2 Καθαρίζω το τηγάνι με χαρτί κουζίνα και το επαναφέρω στη φωτιά. Ρίχνω το ελαιόλαδο, το βούτυρο και το αλεύρι και ανακατεύω με το σύρμα μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να καβουρδιστεί ελαφρά το αλεύρι. Προσθέτω το κρασί, τη μουστάρδα, την κάππαρη, ελάχιστο αλάτι (η κάππαρη είναι αρκετά αλμυρή) και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύω μέχρι να δέσει η σάλτσα και επαναφέρω τα φιλέτα (με το δέρμα προς τα πάνω). Βράζω για 1 λεπτό και αποσύρω από τη φωτιά. Προσθέτω τον άνηθο και τον μάραθο και σερβίρω αμέσως με τις φέτες λεμονιού και χόρτα αχνιστά.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ