Αίγυπτος: Η νέα πρωτεύουσα θα είναι συναρπαστική - Μακριά από το χάος του Καΐρου μια υπέροχη πόλη ετοιμάζεται (φώτο-βίντεο)

Μια νέα Hi tech πόλη ετοιμάζεται 

Η Αίγυπτος με ταχείς ρυθμούς ετοιμάζει  μια μεγαλοπρεπή νέα πρωτεύουσα στην έρημο ανατολικά του Καΐρου πριν φύγουν με άδεια  οι πρώτοι δημόσιοι υπάλληλοι αυτό το καλοκαίρι και πριν από την καθυστερημένη επίσημη έναρξη του εμβληματικού έργου του προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι.

Στην καρδιά της πόλης, οι εργαζόμενοι βάζουν τελικές πινελιές σε μια λεωφόρο με υπουργεία  που απηχούν την αρχιτεκτονική των φαραωνικών ναών και γειτνιάζουν με ένα ισλαμικό συγκρότημα, με δύο θολωτά κτήρια και ένα εντυπωσιακό προεδρικό συγκρότημα.

Ένα φουτουριστικό τρένο (monorail) θα διέρχεται μέσα από μια περιοχή όπου ολοκληρώνεται ένας κεντρικός πύργος ύψους 385 μέτρων, ενώ λίγο πιο πέρα διαμορφώνεται το περίγραμμα ενός πάρκου 10 χλμ που εκτείνεται ως ένα γιγαντιαίο τέμενος.

Η πόλη, γνωστή απλώς ως Νέα Διοικητική Πρωτεύουσα, έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί με έξυπνη τεχνολογία σε παρθένα εδάφη μακριά από το χάος  του Καΐρου.


Η πόλη θα περιλαμβάνει, επίσης, Πανεπιστήμια, ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις και μια διπλωματική συνοικία. Ωστόσο, η πρόοδος γίνεται μετ’ εμποδίων, και μετά το τέλος της χρηματοδότησης από τα Εμιράτα λίγο μετά την ανακοίνωσή της το 2015, ο στρατός και η κυβέρνηση ανέλαβαν το κόστος, ύψους 25 δισ. δολαρίων, της πρώτης φάσης, με επενδύσεις εκτός προϋπολογισμού. Ήδη έχουν εξασφαλιστεί κάποια ξένα δάνεια και χρηματοδότηση.


Η πανδημία του κορωνοϊού έχει επιβραδύνει ήδη την πρόοδο και η πρώτη από τρεις φάσεις που έχουν σχεδιαστεί, η οποία καλύπτει 168 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δεν θα έχει ολοκληρωθεί όταν η κυβέρνηση αρχίσει τη μεταφορά της. «O βαθμός ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης έχει περάσει το 60% σε όλα τα προγράμματα» είπε ο Καλέντ ελ Χουσεΐνι, εκπρόσωπος της Νέας Πρωτεύουσας - προσθέτοντας πως η καθυστέρηση της μεταφοράς των δημοσίων λειτουργών θα άρχιζε τον Ιούλιο, εν όψει επίσημων εγκαινίων που έχουν σχεδιαστεί για τα τέλη του 2021.


Η πόλη σχεδιάζεται ως ένα μοντέλο high-tech για το μέλλον της Αιγύπτου.

Κέντρα ελέγχου θα επιτηρούν τις υποδομές και την ασφάλεια ηλεκτρονικά, οι στέγες θα καλύπτονται από συλλέκτες ηλιακής ενέργειας, οι πληρωμές θα γίνονται ανέπαφα και θα αντιστοιχούν 15 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου ανά κάτοικο, αναφέρει το Reuters.

«Προσπαθούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα που είχαμε στο παρελθόν στη νέα πρωτεύουσα», δήλωσε ο Χουσεΐνι,.

Όταν ολοκληρωθεί, η πόλη προορίζεται να στεγάζει τουλάχιστον 6 εκατ. κατοίκους. Έχουν ήδη πωληθεί περίπου 5.000 από τις 20.000 μονάδες στην πρώτη οικιστική περιοχή που αναμένεται να ανοίξει τον Μάιο.

Αυτό θα χρειαστεί δεκαετίες για να ολοκληρωθεί, αν και η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να λειτουργεί κανονικά όσο συνεχίζεται η κατασκευή, δήλωσε ο Amr Khattab, εκπρόσωπος του Υπουργείου Στέγασης που είναι υπεύθυνος για την εκτέλεση τμημάτων της πόλης.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ