Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Το ριφιφί στο Ψυχικό και η ογκωδέστατη δικογραφία - «Το 1 εκ ευρώ θα παραμείνει στην θυρίδα για πάντα, μόνο σε περίπτωση πολέμου ή προβλήματος υγείας...»

Ενα σημείωμά έκανε αστυνομικούς και δικαστικούς λειτουργούς να λυγίσουν

Ριφιφί στο Ψυχικό: Πέρα από τη στυγνή αστυνομική υπόθεση της παραβίασης των θυρίδων, πίσω της κρυβόταν και μια ανθρώπινη ιστορία. Ο πατέρας μίας εκ των κατόχων θυρίδας που παραβιάστηκε είχε αφήσει σε ένα μεταλλικό κουτί μια οικονομική ασφάλεια των παιδιών και των εγγονιών του, με χρήματα που αποταμίευε μια ζωή για το μέλλον τους.

Ενα σημείωμά του, που εμπεριέχεται στη δικογραφία, έκανε αστυνομικούς και δικαστικούς λειτουργούς να λυγίσουν.

«Αγαπημένοι μου (αναφέρει τα παιδιά του). Θέλω να σας αφήσω ένα χρηματικό ποσό, για την εξασφάλισή σας, αν ποτέ πάνε όλα στραβά. Το ποσό του 1.000.000 ευρώ μετρητά θα παραμείνει στη θυρίδα για πάντα και για κανέναν απολύτως λόγο δεν θα το χρησιμοποιήσετε. Το ποσό αυτό θα το χρησιμοποιήσετε ΜΟΝΟ για λόγους απόλυτης επιβίωσης σε περίπτωση πολέμου ή σοβαρότατου προβλήματος υγείας που δεν μπορεί να καλυφθεί αλλιώς. Να το μοιράσετε στα 4 παιδιά σας για τους ίδιους λόγους με την ίδια δέσμευση. Εύχομαι σε όλους σας να μη χρειαστεί να το χρησιμοποιήσετε ποτέ. Με αγάπη, ο πατέρας σας», γράφει το συγκινητικό σημείωμα που δίνει μια άλλη συναισθηματική, πέραν της οικονομικής, απώλεια, πίσω από μία παραβίαση θυρίδας!

Το «ύποπτο» κατσαβίδι, η «δυσπιστία» κάποιων υπαλλήλων στην καταγγελία της πρώτης μισθώτριας θυρίδας, η «υπολειτουργία» της τράπεζας λόγω Covid-19, οι «άγραφες» επισκέψεις του κατηγορουμένου, αλλά και οι κομπίνες του παρελθόντος σε στεριά και… θάλασσα, για τις οποίες κατηγορήθηκε, είναι μερικές από τις άγνωστες πτυχές τις ογκωδέστατης δικογραφίας, που δημοσιοποιεί ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής από την παραβίαση των τεσσάρων θυρίδων στην τράπεζα του Ψυχικού.

 Συναγερμός… 10 λεπτών

Στις 6 Αυγούστου 2020, από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι ενεργοποιήθηκε ο συναγερμός των θυρίδων το 10λεπτο, από 14:55 έως 15:05. Μην έχοντας υπόπτους, οι αρμόδιοι αξιωματικοί ρωτούσαν τα στελέχη της τράπεζας πώς και γιατί ενεργοποιήθηκε. Διαπίστωσαν ότι η ενεργοποίηση αυτού του σήματος σήμαινε ότι η εσωτερική πόρτα του θησαυροφυλακίου, δηλαδή η πόρτα με το πλεξιγκλάς και τα κάγκελα, έμεινε ανοιχτή ένα δεκάλεπτο.

Εκείνη την ημέρα και λόγω της ώρας που έγινε, καθώς το κατάστημα ήταν κλειστό για πελάτες, πιθανολογήθηκε πως κάποιος υπάλληλος άφησε την πόρτα ανοιχτή. Οταν ενεργοποιείται ο συναγερμός, ενημερώνονται τα στελέχη της τράπεζας και ελέγχουν τι έχει γίνει.

«Δοκιμή για το ριφιφί στο Ψυχικό»

Η 406000395 θυρίδα ήταν μία από αυτές που επιχείρησε να ανοίξει ο δράστης, χωρίς όμως επιτυχία. Βρισκόταν σε άλλο σημείο από τις υπόλοιπες που είχαν παραβιαστεί και οι αστυνομικοί αναζήτησαν τον μισθωτή.

Από την έρευνα διαπίστωσαν ότι αυτή ανήκε σε μία 66χρονη γυναίκα, η οποία είχε πεθάνει στις 31 Ιουνίου 2018. Η τράπεζα είχε προχωρήσει σε ηλεκτρονική δέσμευση της θυρίδας περιμένοντας τους κληρονόμους να προσκομίσουν τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα για το άνοιγμα της θυρίδας. Αυτή η θυρίδα, σύμφωνα με τις αστυνομικές εκτιμήσεις, φαίνεται να ήταν η «δοκιμή», καθώς ήταν η μόνη στην οποία υπήρχαν περισσότερες φθορές στη μεταλλική επιφάνεια της πόρτας και του κασώματος από εκείνες που είχαν παραβιαστεί.

Μία από τις θυρίδες που είχαν παραβιαστεί δεν είχε ανοιχθεί από την κάτοχο, από τότε που την άνοιξε στις 25 Σεπτεμβρίου 2017 και ήταν από αυτές που μεταφέρθηκαν από άλλη τράπεζα. Στο εσωτερικό της είχε, σύμφωνα με την κάτοχο, 75 χρυσές λίρες Αγγλίας, κοσμήματα και ρολόγια αξίας άνω του 1.500.000 ευρώ.

Ταραχή και δυσπιστία

Η 69χρονη κάτοχος θυρίδας ήταν η πρώτη που, στις 13 Νοεμβρίου 2020, διαπίστωσε με τον γιο της την «κενή» θυρίδα, στην οποία ο δράστης είχε αφήσει ένα κολιέ! Οταν διαπίστωσε την κλοπή, εύλογα ταράχθηκε και ζητούσε εξηγήσεις από τη διευθύντρια, την υποδιευθύντρια και τους υπεύθυνους υπαλλήλους στο θησαυροφυλάκιο. Εκείνοι δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι κάποιος άλλος θα μπορούσε να έχει παραβιάσει τις θυρίδες.

Ενας 54χρονος υπάλληλος, υπεύθυνος για τον χώρο όπου βρίσκονταν οι θυρίδες, είχε καταθέσει χαρακτηριστικά: «Θέλω να αναφέρω ότι και σε προηγούμενη επίσκεψή της μέσα στο 2020 η 69χρονη, αφού άνοιξε τη θυρίδα της και ενώ εγώ έφευγα από τον χώρο, μου ανέφερε ξανά ότι λείπουν πράγματα από τη θυρίδα της. Μάλιστα, τότε της είχα πει να πάμε να το αναφέρουμε στη διευθύντρια, αλλά αυτή είπε ότι πρέπει να φύγει και ότι δεν προλαβαίνει γιατί έχει δουλειά.

Το γεγονός αυτό το είχα αναφέρει αμέσως μόλις το έμαθα στη διευθύντρια και εκείνη μου είχε πει να ανέβει η κάτοχος στο γραφείο της, να την ενημερώσει, κάτι που δεν συνέβη γιατί είχε αποχωρήσει. Τη στιγμή που τη συνάντησα, στις 13 Νοεμβρίου, της θύμισα τι είχε γίνει τότε και μου απάντησε πως κάνω κάποιο λάθος. Οταν ήρθε στο γραφείο μου είπε “μήπως τα πήρες εσύ τα πράγματα;” και μου ζήτησε τα στοιχεία μου».

Το «ύποπτο» κατσαβίδι

Κατά τη διάρκεια της προσομοίωσης-αναπαράστασης της διάρρηξης των θυρίδων, ο ειδικός πραγματογνώμων, Γιώργος Ραυτογιάννης, και τα στελέχη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών είχαν αποφανθεί ότι αυτή έγινε με ένα κατσαβίδι που είχε σπάσει τις «γλώσσες» των κλειδαριών. Ξαφνικά διαπιστώνεται ότι στον χώρο των θυρίδων κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης είχε βρεθεί ένα κατσαβίδι με σήμανση «684-ΠΚΑ», το οποίο ευελπιστούσαν να είναι αυτό της διάρρηξης που θα μπορούσε να είχε αποτυπώματα και γενετικό υλικό του δράστη. Τελικά, από τις εργαστηριακές-συγκριτικές εξετάσεις «δεν προέκυψαν ταυτίσεις μεταξύ των ιχνών επί των θυρίδων και των ιχνών του πειστηρίου κατσαβιδιού».

Από τα στοιχεία της δικογραφίας, οι αστυνομικοί έχουν δύο καταγεγραμμένες επισκέψεις του 58χρονου κατηγορουμένου στο συγκεκριμένο υποκατάστημα, στις 21/10/2020 από τις 13:37 έως τις 13:43 και στις 22/10/2020 από τις 10:43 έως τις 10:50, αν και είχε μπει στην τράπεζα από τις 10:25.

Οι άλλες τρεις «άγραφες» επισκέψεις έχουν γίνει στις 21/8 στις 13:24, στις 30/9 στις 12:57 και στις 2/10 στις 13:16, οι οποίες έχουν σβηστεί, λόγω πρωτοκόλλου της τράπεζας. Υπάρχουν μόνο οι ώρες προσέλευσης, ενώ δεν προβλέπεται η υπογραφή του μισθωτή θυρίδας κατά την αποχώρηση, οπότε δεν είναι γνωστό πόσο έμεινε στο εσωτερικό τους.

Το προφίλ του κατηγορούμενου για το ριφιφί στο Ψυχικό: Κομπίνες σε στεριά και θάλασσα…

Πλαστά συμβόλαια πώλησης αυτοκινήτων, «μαϊμού» συναλλαγματικές, αγοραστές-φαντάσματα, νοθευμένα πιστοποιητικά τελωνισμού, κλοπή αποδεικτικών εγγράφων. Οι απάτες του 58χρονου κατηγορουμένου, όπως περιγράφονται στη δικογραφία, έχουν αφετηρία τουλάχιστον 26 χρόνια πίσω, όταν «ειδικευόταν» στις αγοραπωλησίες αυτοκινήτων. Το… αμαρτωλό παρελθόν του ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησαν τις έρευνες των Αρχών στο πρόσωπό του, καθώς ήταν ο μόνος με «βεβαρημένο» ποινικό παρελθόν από όλους τους κατόχους θυρίδων, στο τραπεζικό υποκατάστημα του Ψυχικού.

Μια σειρά αγορών αυτοκινήτων από… ανύπαρκτα πρόσωπα μεταξύ 1995 και 1996 είχε αποφέρει στον 58χρονο κέρδη που ξεπέρασαν τις 52.129 ευρώ (17.763.000 δρχ.). Ο κατηγορούμενος για τη διάρρηξη των θυρίδων διατηρούσε τότε κατάστημα στην Καισαριανή και συνεργαζόταν με μεγάλη εταιρία εμπορίας αυτοκινήτων.

Λειτουργώντας ως ενδιάμεσος έπαιρνε τοις μετρητοίς χρήματα για πώληση αυτοκινήτων, έδινε όμως στην εταιρία εμπορίας ένα μόνο μέρος του ποσού, σε συνδυασμό με συμβόλαια και συναλλαγματικές με αλλοιωμένα ονόματα. Φρόντιζε, μάλιστα, να αλλάζει μόνο μερικά γράμματα από τα επώνυμα των αγοραστών για να μπορεί στη συνέχεια, «διορθώνοντάς» τα, να τα καταθέτει στο υπουργείο Μεταφορών και σε άλλες υπηρεσίες με γνήσια στοιχεία.

Τον Ιανουάριο του 1996, ο 37χρονος τότε άνδρας δεν δίστασε να «τρυπώσει» στα γραφεία της εταιρίας εμπορίας αυτοκινήτων και να αφαιρέσει από τα συρτάρια προϊσταμένου πλαστές συναλλαγματικές, συμφωνητικά και επιταγές, που αποτελούσαν αποδεικτικά στοιχεία από τις κομπίνες του.

Για αυτήν την απάτη το 1999, ο 58χρονος είχε τεθεί υπό περιοριστικούς όρους, σύμφωνα με τους οποίους έπρεπε να δίνει το «παρών» στο Α.Τ. της περιοχής του μία φορά τον μήνα, ενώ του είχε απαγορευτεί και η έξοδος από τη χώρα.

Με την πάροδο του χρόνου, οι κομπίνες συνεχίστηκαν, άλλαξαν… μεταφορικό μέσο και μετακινήθηκαν από τη στεριά στη θάλασσα. Τον Νοέμβριο του 2009, ο προφυλακισμένος κατηγορούμενος ήταν πρωταγωνιστής σε υπόθεση υπεξαίρεσης σκάφους.

Το πλοίο μήκους 17,40 μέτρων και πλάτους 4,80 μέτρων, κατασκευής 2005, είχε προσυμφωνήσει να αγοράσει ο 58χρονος έναντι του ποσού των 660.796 ευρώ. Τις πρωινές ώρες της 5-11-2009, το μετέφερε από τη μαρίνα Αγίου Κοσμά όπου ήταν ελλιμενισμένο σε καρνάγιο στον Ωρωπό Αττικής και λίγες ώρες αργότερα τηλεφώνησε στον ιδιοκτήτη του και δήλωσε την απώλειά του.

Το σκάφος το οποίο παρακρατούσε ο 58χρονος εντοπίστηκε, τελικά, από το Λιμενικό σε χώρο φύλαξης στο Χαλκούτσι έπειτα από μήνυση για κλοπή στην οποία προχώρησε ο ιδιοκτήτης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ