Trans λιπαρά: Συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου; - Τι έδειξε έρευνα

Μια λογική ποσότητα κορεσμένου διαιτητικού λίπους δεν μπορεί να δημιουργήσει κίνδυνο.

Ωστόσο, τα τρανς λιπαρά μπορεί να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, θάνατο από καρδιαγγειακή νόσο και διάγνωση στεφανιαίας νόσου.

Για τη νέα αξιολόγηση, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν στοιχεία από 41 μελέτες για τη συσχέτιση μεταξύ των κορεσμένων λιπαρών και των συνεπειών στην υγεία, σε πάνω από 300.000 άνθρωποι, και 20 μελέτες που συσχετίζουν την πρόσληψη τρανς λιπαρών με τις συνέπειες στην υγεία, στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 200.000 άτομα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πρόσληψη κορεσμένου λίπους δεν ήταν συνδεδεμένη με στεφανιαία νόσο, καρδιαγγειακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο ή διαβήτης τύπου 2, αλλά η σύνδεση της με τον κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο ήταν ασαφής.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση βιομηχανικών trans λιπαρών οξέων συσχετίστηκε με 34% αύξηση θνησιμότητας από κάθε αιτία, 28% αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιακή νόσο και μια αύξηση 21% του κινδύνου καρδιακών παθήσεων αναφέρει το logodiatrofis.

Σημείωσαν ότι, επειδή τα αποδεικτικά στοιχεία ήταν αβέβαια για τα κορεσμένα λίπη, απαιτούνται περισσότερες μελέτες.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι καμία από τις μελέτες που συμπεριλήφθηκαν στην ανασκόπηση δεν ήταν τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή, αλλά βασίζονταν όλες στην παρατήρηση με την πάροδο του χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι και άλλοι παράγοντες στη ζωή των συμμετεχόντων θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην έκβαση της υγείας τους.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ