Κατάσχεση στην Πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα - Τελική δικαίωση για μία από τις γυναίκες που δέχθηκαν σεξουαλική επίθεση από τον πρώην Πρέσβη

Μία, από τις γυναίκες που δέχθηκαν παρενόχλησ,  που είχε κινηθεί νομικά, η Ξένια Μπουζαρανίδου, δικαιώθηκε από ελληνικό δικαστήριο τον Μάρτιο του 2019, ωστόσο μέχρι σήμερα η απόφαση δεν είχε εκτελεστεί, καθώς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν υπέγραφε για να αποζημιωθεί.

Δόθηκε η προβλεπόμενη άδεια από το υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου η Ξένια Μπουζαρανίδου υπάλληλος στην πρεσβεία της Βενεζουέλας, η οποία δέχθηκε σεξουαλική παρενόχληση από τον πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας στην Αθήνα Φράνκλιν Γκονζάλες, να μπορέσει να εκτελέσει απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία της επιδικάστηκε αποζημίωση 32.000 ευρώ περίπου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, το υπουργείο Δικαιοσύνης έλαβε την απόφαση να χορηγήσει την αιτηθείσα και προβλεπόμενη άδεια από το άρθρο 923 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για αναγκαστική εκτέλεση κατά της Βολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας και της πρεσβείας στην Αθήνα μετά από σχετική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και τη θετική γνώμη επί της σχετικής αίτησης του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης επισημαίνει ότι η άδεια χορηγήθηκε υπό τον όρο ότι «η αναγκαστική εκτέλεση δεν θα διενεργηθεί εις βάρος των αναφερόμενων στο άρθρο 22 παρ. 3 της Σύμβασης της Βιέννης του 1961 (ΝΔ 503/70), καθώς και των πραγμάτων (ακινήτων ή κινητών) που εξυπηρετούν την άσκηση κυριαρχικής εξουσίας της Βολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας».

Με άλλα λόγια, η αναγκαστική εκτέλεση δεν θα γίνει επί ακινήτων ή κινητών πραγμάτων της Βολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας και της πρεσβείας στην Αθήνα, τα οποία είναι αναγκαία για τη λειτουργία τους, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης:

«Την απόφαση για χορήγηση της αιτηθείσας και προβλεπόμενης άδειας από το άρθρο 923 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για αναγκαστική εκτέλεση κατά της Βολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας και της Πρεσβείας στην Αθήνα έλαβε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά από σχετική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και τη θετική γνώμη επί της σχετικής αίτησης του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών.

Η αιτηθείσα άδεια χορηγείται υπό τον όρο ότι η αναγκαστική εκτέλεση δεν θα διενεργηθεί εις βάρος των αναφερόμενων στο άρθρο 22 παρ. 3 της Σύμβασης της Βιέννης του 1961 (ΝΔ 503/70), καθώς και των πραγμάτων (ακινήτων ή κινητών) που εξυπηρετούν την άσκηση κυριαρχικής εξουσίας της Βολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας».

Σημειώνεται ότι πέντε γυναίκες είχαν κάνει καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση από τον πρέσβη της Βενεζουέλας στην Αθήνα.

Τρεις εξ αυτών απολύθηκαν. Η μία, που είχε κινηθεί νομικά, η Ξένια Μπουζαρανίδου, δικαιώθηκε από ελληνικό δικαστήριο τον Μάρτιο του 2019, ωστόσο μέχρι σήμερα η απόφαση δεν είχε εκτελεστεί, καθώς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν υπέγραφε για να αποζημιωθεί.

Σήμερα δόθηκε το «πράσινο φως» και το υπουργείο Δικαιοσύνης πήρε την άδεια να προχωρήσει η εφαρμογή της απόφασης ελληνικού δικαστηρίου για αναγκαστική εκτέλεση κατά της Βολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας και της Πρεσβείας στην Αθήνα.

Μία δεύτερη γυναίκα, η Σ.Μ., έχει κινηθεί και αυτή νομικά, αλλά η υπόθεσή της δεν έχει εκδικαστεί, καθώς έχει πάρει αναβολές και μέσα στην πανδημία.
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ