Τα σκληρά πρώτα χρόνια του Πρίγκιπα Φίλιππου - Η γέννηση στην Κέρκυρα - η εξορία - η ορφάνια - η μητέρα στο ψυχιατρείο - οι αδερφές που παντρεύτηκαν Ναζί (φώτο-βίντεο)

Ζωή σαν μυθιστόρημα

Ο Φίλιππος γεννήθηκε το 1921 στο νησί της Κέρκυρας στο Μον Ρεπό , οκτώ χρόνια μετά τη δολοφονία του Έλληνα Βασιλέα Γεωργίου Α΄ στη Θεσσαλονίκη.

 

 

Ο πατέρας του ήταν ο Έλληνας Πρίγκιπας Ανδρέας, πρώτος ξάδελφος του οποίου υπήρξε ο Βασιλέας Γεώργιος Ε΄ της Μεγάλης Βρετανίας.

Ο πατέρας του δικάστηκε και παραλίγο να εκτελεστεί για τις πράξεις του κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας .

 

Σε βρεφική ακόμη ηλικία, ο Φίλιππος επιβιβάστηκε μαζί με την οικογένειά του σε βρετανικό πολεμικό πλοίο κατά τα ταραχώδη γεγονότα του 1922.

 

Ήταν ο μόνος γιος μετά από 4 κορίτσια και το πέμπτο παιδί του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και της πριγκίπισσας Αλίκης του Μπάτενμπεργκ.

 

 

 

 

 

 

Η οικογένεια του έφυγε εξόριστη από την Ελλάδα υπό δραματικές συνθήκες, με τον Φίλιππο να μεταφέρεται ασφαλώς στο βρετανικό πολεμικό πλοίο HMS Calypso μέσα σε ένα αυτοσχέδιο κρεβατάκι από καλάθι για πορτοκάλια .

 

 

 

Αρχικά ο Ανδρέας, η Αλίκη και τα παιδιά τους μετακόμισαν εξόριστοι στο Παρίσι, χρόνια τα οποία ο Φίλιππος θυμάται ως ευτυχισμένα.

 

 

Credits: The Royal Family Instagram

Τότε, το 1930, όταν ο Φίλιππος ήταν   εννέα ετών, η μητέρα του, Πριγκίπισσα Αλίκη, κλείστηκε σε ψυχιατρική κλινική με σχιζοφρένεια ενώ ο πατέρας του εγκατέλειψε την οικογένειά του για να ζήσει στο Μόντε Κάρλο με μία ερωμένη του.

 

 

Η διάσπαση της οικογένειας ολοκληρώθηκε λίγο αργότερα όταν όλες οι μεγαλύτερες αδελφές του Φιλίππου παντρεύτηκαν Γερμανούς πρίγκιπες και Ναζιστές .

 

Ουσιαστικά, στα εννέα του χρόνια ο Φίλιππος είχε χάσει όλη του την οικογένεια.

Το 1937 έχασε σε αεροπορικό δυστύχημα την αγαπημένη του μεγάλη αδελφή Cecile μαζί με τον άντρα της και τα παιδιά της .

 

 

 

 

Τον επόμενο χρόνο πέθανε και ο θείος του, Τζόρτζι, οποίος είχε αναλάβει ουσιαστικά την ανατροφή του.

 

Τότε μπήκε στη ζωή του ο λόρδος Μάουντμπαττεν, ο οποίος σε μεγάλο βαθμό ενορχήστρωσε όχι μόνο τη γνωριμία αλλά και τον γάμο του Φιλίππου με την Ελισάβετ.

 

 

 

 

Μετά την αποφοίτησή του από το Γκόρντονστουν , το 1939, ο πρίγκιπας Φίλιππος κατατάχθηκε στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό.

 

 

 

 

Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, συνέχισε να υπηρετεί στις Βρετανικές δυνάμεις. Πήρε μέρος και στην μάχη της Κρήτης. Είχε ήδη συναντήσει την πριγκίπισσα Ελισάβετ.

 

 

 

 

Μια γνωριμία που ανέτρεψε τα πάντα στη ζωή του.

 

 

 

 

Η Ελισάβετ ο Φίλιππος συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 1934 στο γάμο της πριγκίπισσας Μαρίνας της Ελλάδας και του δούκα του Κεντ .

 

 

 

 

 

Mέχρι το 1939 η Λίλιμπετ, όπως φώναζαν χαϊδευτικά την πριγκίπισσα οι γονείς της, ήταν τρελά ερωτευμένη με τον νεαρό Έλληνα πρίγκιπα.

 

 

 

 

Ο Φίλιππος ήταν ψηλός, ξανθός, αθλητικός, και η νεαρή Ελισάβετ τον αποκαλούσε “Βίκινγκ”.

 

 

 

 

Άρχισαν να ανταλλάσσουν επιστολές, τα εμπόδια στη σχέση τους ωστόσο ήταν αρκετά. Ο Φίλιππος ήταν χριστιανός ορθόδοξος και προερχόταν από μια διαλυμένη οικογένεια.

 

 

 

 

Η μητέρα του είχε περάσει χρόνια σε ψυχιατρεία και πλέον κυκλοφορούσε ντυμένη καλόγρια. Μάλιστα η μητέρα του έζησε στο Μπάκιγχαμ ως το τέλος της ζωής της ντυμένη πάντα καλόγρια , χωρίς φυσικά βασιλικές υποχρεώσεις αλλά σε αυστηρά ιδιωτικό πλαίσιο ως τα 85 της.

 

 

 

 

Οι γονείς της νεαρής πριγκίπισσας δεν βλέπουν με καλό μάτι το δεσμό τους: ο Φίλιππος είναι ξένος πρίγκιπας, αδέκαρος και όχι ιδιαίτερα πολιτισμένος.

 

 

 

 

'Όμως η "Lilibet" τον λατρεύει και ο γάμος τους τελείται στις 20 Νοεμβρίου του 1947 στο Αββαείο του Ουέστμινστερ.

 

 

Το ζευγάρι μετακομίζει στη Μάλτα, όπου ο πρίγκιπας Φίλιππος μόλις είχε μετατεθεί. Ο Φίλιππος Μαουντμπάντεν γίνεται διοικητής και συνεχίζει να εκπληρώνει τις φιλοδοξίες του.

Credits: The Royal Family/Instagram

 

 

Ο πρόωρος θάνατος του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ' το 1952, που ωθεί την Ελισάβετ στο θρόνο, είναι γι' αυτόν πλήγμα, σύμφωνα με τους οικείους του.

 

 

 

 

Πρέπει να εγκαταλείψει τη σταδιοδρομία του και την αγάπη του στο Ναυτικό και να γίνει ο σύζυγος της βασίλισσας.

 

 

Ολα τα αλλα ειναι ιστορία ....

Credits: The Royal Family/Instagram

"Ο βράχος μου"

Ο Φίλιππος αποδέχεται να βαδίζει δύο βήματα πίσω από τη γυναίκα του, αλλά ποτέ δεν θα μπορέσει να κρύψει εντελώς την απογοήτευσή του γι αυτό.
Έτσι, την ημέρα που ο Τσόρτσιλ συνέστησε στην οικογένεια να πάρει το όνομα Ουίνδσορ αντί Μαουντμπάτεν, ο Φίλιππος αντέδρασε με οργή.

 

 

 

 

Ωστόσο αυτό δεν λειτούργησε σε βάρος της πίστης του στη βασίλισσα. "Το πρώτο μου, δεύτερο και ύστατο καθήκον είναι να στηρίζω πάντα τη βασίλισσα", είχε δηλώσει.

 

 

Η φλογερή ιδιοσυγκρασία του και εντελώς αντίθετη με το "πολιτικά ορθό" τον οδηγεί σε γκάφες, και λεκτικά ατοπήματα που έχουν μερικές φορές ξενοφοβική χροιά.

 

 

 

 

Σε μια Κενυάτισσα που του προσφέρει ένα δώρο το 1984, την ρωτά: "Είστε γυναίκα, έτσι δεν είναι;".

 

 

Σ' ένα 13χρονο αγόρι που του αποκαλύπτει το όνειρό του να γίνει αστροναύτης, το 2001, ο Φίλιππος απαντά: "Είσαι πάρα πολύ παχύς".

 

 

Ο Φίλιππος όταν εκφράζεται, δεν ακολουθεί το πρωτόκολλο, και η βασίλισσα δεν τον ψέγει γι αυτό, ούτε οι βρετανοί πολίτες που θεωρούν ότι ο πρίγκιπας δίνει μια χροιά χαλαρότητας στη μοναρχία, ενώ του αναγνωρίζουν την αφοσίωσή του στην Ελισάβετ Β'.

 

 

Ο καλύτερος φόρος τιμής στον Φίλιππο προήλθε από την ίδια τη σύζυγό του, η οποία δήλωσε το 2011: "Αυτός είναι ο βράχος μου, υπήρξε απλά η δύναμή μου και το στήριγμά μου".

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ