Δράσεις αφιερωμένες στον Nelson Mandela - Μια πρωτοβουλία της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη

Θα τιμήσουν την παρακαταθήκη του αγωνιστή-συμβόλου

Με όραμα τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου ισότητας, σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα και κοινωνικής αλληλεγγύης, στον δρόμο που χάραξε ο Nelson Mandela, το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» υλοποιεί μια σειρά δράσεων αφιερωμένων στο έργο και τη σπουδαία παρακαταθήκη της κορυφαίας αυτής προσωπικότητας.

Με αφορμή τη βράβευση της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη από τον ΟΗΕ με το Βραβείο Νέλσον Μαντέλα 2020, η Πρόεδρος του ομώνυμου Ιδρύματος αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που θα τιμήσουν την παρακαταθήκη του αγωνιστή-συμβόλου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα διατηρήσουν ζωντανή την παρακαταθήκη του για τις νέες γενιές.

Οι πρωτοβουλίες αυτές θα κινούνται σε δύο άξονες: Από την μια πλευρά σε διεθνές επίπεδο, με τη συνεργασία διεθνών οργανισμών και φορέων, με στόχο την εξεύρεση πολιτικών ενάντια στον ρατσισμό και τις διακρίσεις καθώς και τρόπων με τους οποίους μπορούν να αλλάξουν οι νοοτροπίες μέσα σε κοινωνίες που πλήττονται από τέτοια
φαινόμενα.

Και από την άλλη πλευρά δράσεις που θα αφορούν την Ελλάδα με κύριο στόχο η νέα γενιά της χώρας μας να γίνει κοινωνός του αγώνα ζωής του Nelson Mandela για λευθερία, ισότητα και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Συγκεκριμένα το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» προχωρά στην υλοποίηση των παρακάτω δράσεων:

1) Διαδικτυακή Συζήτηση αφιερωμένη στην μνήμη του Νέλσον Μαντέλα σε συνεργασία με την UNESCO: Η συγκεκριμένη δράση θα υλοποιηθεί μέσα στον Ιούνιο 2021.

Κορυφαίες προσωπικότητες από ολόκληρο τον κόσμο θα ενώσουν τις φωνές τους υπό την αιγίδα της UNESCO με θέμα τη δημιουργία ισχυρού θεσμικού και νομικού πλαισίου ενάντια στον ρατσισμό και την  εξάλειψη των προκαταλήψεων.

Τα πρακτικά της Συζήτησης θα εκδοθούν σε ειδικό τόμο ο οποίος θα διανεμηθεί σε διεθνείς οργανισμούς, φορείς και σχολεία σε λόκληρο τον κόσμο.

2) Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ζωγραφικής για μαθητές Δημοτικού αφιερωμένος στον Nelson Mandela: Μέσα από τον διαγωνισμό αυτό, μαθητές από ολόκληρη την Ελλάδα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή, μέσα από τη ζωγραφική, με τα διδάγματα ζωής του Nelson Mandela, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν οδηγό για την επόμενη ημέρα της πανδημίας.

Οδιαγωνισμός, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδας, ξεκίνησε στις 17 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί στις 25 Απριλίου 2021 (για περισσότερες πληροφορίες: https://www.mvvfoundation.gr και https://sites.google.com/site/paidikipinakothikielladas )

Τα 6 έργα που θα αναδειχθούν θα κοσμούν την χριστουγεννιάτικη κάρτα του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», ενώ θα δημιουργηθεί ειδική έκδοση με τα 50 καλύτερα έργα συνοδευόμενα από αποφθέγματα του Nelson Mandela.

3) Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ»: Στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Προγράμματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα «ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ», που υλοποιεί το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» σε συνεργασία με το Κέντρο “Robert F. Kennedy Human Rights” σε περισσότερα από 150 σχολεία σε ολόκληρη την Ελλάδα, νέο ειδικό κεφάλαιο αφιερωμένο στο έργο του Nelson Mandela συμπεριλήφθηκε στο ελληνικό εγχειρίδιο διδασκαλίας με
πρωτοβουλία του Ιδρύματος.

Στόχος οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου να έρθουν σε επαφή με το έργο του Mandela και να εμπνευστούν από τη σπουδαία παρακαταθήκη του για ισότητα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στο έργο του Μαντέλα θα είναι επίσης αφιερωμένα τα δύο Σεμινάρια για Εκπαιδευτικούς που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο 2021.

Αξίζει επιπλέον να σημειωθεί πως η κυρία Βαρδινογιάννη βρίσκεται ήδη σε στενή επαφή με τον ΟΗΕ αλλά και με το “Nelson Mandela Foundation” στην Ν. Αφρική προκειμένου να προχωρήσουν στην από κοινού ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών, όπως τη διοργάνωση διεθνούς εκδήλωσης για να τιμηθεί η Διεθνής Ημέρα Nelson Mandela.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ