Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις είχε φωτογραφηθεί με το Όσκαρ της Κατίνας Παξινού, επειδή είχε χαθεί το δικό του - Μισούσε το χρυσό αγαλματίδιο (φωτό)

Βραβεύτηκε για το θρυλικό τραγούδι «Τα παιδιά του Πειραιά» που ακούγεται στο «Ποτέ την Κυριακή»

Ήταν 17 Απριλίου του 1961 όταν ο Μάνος Χατζιδάκις κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού για το «Τα παιδιά του Πειραιά» που ακούγεται στο «Ποτέ την Κυριακή».

Ωστόσο δεν ήθελε ποτέ να λάβει το χρυσό αγαλματίδιο, αφού ο ίδιος πίστευε ότι το συγκεκριμένο τραγούδι είναι «χαζομάρα».

Μάλιστα όταν το δικό του βραβείο χάθηκε φωτογραφήθηκε με εκείνο της Κατίνας Παξινού, όπως διαβάζουμε στην ανάρτηση που έγινε στην σελίδα vintagegreece στο Instagram.

Στην φωτογραφία βλέπουμε τα δύο «τέρατα» μαζί να κρατούν το Όσκαρ ενώ στο ποστ διαβάζουμε την ιστορία πίσω από την εικόνα και το χαμένο βραβείο του Χατζιδάκι:

«Ο Μάνος Χατζιδάκις βραβεύτηκε, το 1961, με το όσκαρ καλύτερου τραγουδιού για το θρυλικό τραγούδι «Τα παιδιά του Πειραιά» που ακούγεται στο «Ποτέ την Κυριακή» (1960) του Ζυλ Ντασσέν.

Ο Έλληνας συνθέτης δεν ένιωσε ποτέ περήφανος για αυτή τη βράβευση και για αυτό δεν παραβρέθηκε στην απονομή. Αποκαλούσε το εν λόγω τραγούδι ως “ζαχομάρα” (χαζομάρα) και εκνευριζόταν αφάνταστα, όταν το άκουγε. Το θεωρούσε προσβολή προς το έργο του το να έχει γίνει παγκοσμίως γνωστός για ένα τόσο απλοϊκό τραγούδι.

Φαίνεται, πάντως ότι αυτό το αγαλματάκι δεν ήταν γραφτό να φτάσει ποτέ στον Χατζιδάκι. Η Ακαδημία του το έστειλε ταχυδρομικώς αλλά χάθηκε κάπου στην, πάλαι ποτέ, Γιουγκοσλαβία. Κατόπιν της επιμονής των ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων που αδημονούσαν να έχουν τουλάχιστον μία φωτογραφία του συνθέτη με το αγαλματάκι, ο Μάνος Χατζιδάκις φωτογραφίζεται κρατώντας το αγαλματάκι της Κατίνας Παξινού (βραβείο Όσκαρ Β΄γυναικείου ρόλου για την ταινία “Για ποιον χτυπά η καμπάνα” το 1943.)  Βλέπετε στην Αθήνα του 1961 μόνο η Παξινού είχε το αγαλματάκι Όσκαρ.

Μετά την απώλεια η Ακαδημία των Όσκαρ θα ξαναστείλει στο συνθέτη αντίγραφο, το οποίο μετά από χρόνια θα καταλήξει στον σκουπιδοτενεκέ από τα χέρια του Μάνου. Θα γίνει αντιληπτό από την οικιακή βοηθό, η οποία και θα το παραδώσει στην αδελφή του συνθέτη για να το προστατέψει. Σήμερα το εν λόγω αγαλματάκι βρίσκεται στην κατοχή του γιου του Μάνου, Γιώργου Χατζιδάκι, και εκτίθεται στην οικία του με την πλάτη γυρισμένη στον θεατή συνοδευόμενο από τη φιγούρα ενός Καραγκιόζη».

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ