H Coco Chanel & η ιστορία των μπιζού της - Μόνο διαμάντια σε πλατίνα γιατί όπως έλεγε: "Θέλω να γεμίσω τις γυναίκες με αστέρια & κομήτες που λάμπουν" (φώτο)

Πολύτιμοι γαλαξίες, αστέρια, φτερά, τόξα στα μοναδικά κοσμήματα της Chanel. Η ιστορία τους από την παρουσίαση της πρώτης συλλογής μέχρι σήμερα 

Μια γυναίκα πολύ  μπροστά από την εποχή της, η Gabrielle "Coco" Chanel και τα avant-garde σχέδια της , είναι, μέχρι σήμερα, ανάμεσα στα πιο τολμηρά και πιο καινοτόμα.

Με μια ματιά στην ιστορία των υπέροχων κοσμημάτων της,  ανακαλύπτουμε πώς η επιρροή της στον οίκο της Chanel και της βιομηχανίας της μόδας γενικότερα , παραμένει πιο διαδεδομένη από ποτέ.

Chanel_Camelia Credits Chanel.com

Το 1932, η Gabrielle "Coco" Chanel -  καθιερωμένη ήδη σχεδιάστρια μόδας εκείνη την εποχή - παρουσίασε την πρώτη της συλλογή κοσμημάτων, Bijoux de Diamants, η οποία αποτελείται από κομμάτια από πλατίνα στολισμένα με διαμάντια.

Chanel Lion Credits Chanel.com

Αυτά τα κοσμήματα δεν έμοιαζαν με τίποτα συνηθισμένο εκείνη την εποχή .

Chanel 1932 Collection_ Bijoux de Diamants - Credits Chanel.com

Ήταν σύγχρονα αλλά με την αυθεντικότητα του κλασσικού, καινοτόμα, με πολύπλοκα και περίτεχνα σχέδια άλλα άνετα. Με πολλούς τρόπους η Coco Chanel σχεδίαζε κοσμήματα με τον ίδιο τρόπο που σχεδίαζε ρούχα υψηλής ραπτικής.

Chanel 1932 Collection_ Bijoux de Diamants - Credits Chanel.com

Και έτσι στο διαμέρισμά της στην οδό Rue du Faubourg Saint-Honoré στο Παρίσι το Νοέμβριο του 1932, διοργάνωσε ένα μεγάλο soirée  για να αποκαλύψει μια συλλογή που επικεντρώθηκε στα θαύματα του ουρανού, όπως τα αστέρια, οι κομήτες και ο ήλιος - σύμβολα που θα γίνονταν επαναλαμβανόμενα και γεμάτα έμπνευση θέματα στα κοσμήματα της Chanel για τις επόμενες δεκαετίες.

Η επίσημη πρόσκληση για την παρουσίαση της πρώτης συλλογής του 1932 - -Credits Chanel.com

Η φωτογραφία που εστάλη στον τύπο για την ανακοίνωση της παρουσίασης της πρώτης συλλογής του 1932 - Credits Chanel.com

Credits Chanel.com

Chanel 1932 Collection_ Bijoux de Diamants - Credits Chanel.com

Τα κοσμήματα που στη συνέχεια τοποθετήθηκαν σε κερί γλυπτικής  (αντί για τις συνηθισμένες κασετίνες κοσμημάτων) ήταν τόσο πρωτοποριακά όσο και δημιουργικά, καθώς έγιναν μοναδικά περιδέραια  και αγκράφες - η Coco Chanel περιγράφει τις  τελευταίες ως «τρομερές» επειδή περιορίζουν την κίνηση - και μπορούν να φορεθούν με διάφορους τρόπους.

Chanel 1932 Collection_ Bijoux de Diamants - Credits Chanel.com

Τα κοσμήματα από πλατίνα και διαμάντια θα ήταν τα μόνα που θα σχεδιάσει η Coco Chanel και θα είναι αυτά που θα θέσουν τα standard σύμφωνα με τα οποία θα δημιουργηθούν και θα παρουσιαστούν όλα τα μελλοντικά κομμάτια του οίκου.

Chanel 1932 Collection_ Bijoux de Diamants - Credits Chanel.com

Η φίρμα θα βασίζεται πάντα σε αυτά τα κοσμήματα και θα συνεχίσει να δημιουργεί μοντέλα που που θα αποτελούσαν τη ραχοκοκαλιά της σειράς κοσμημάτων.

Chanel Comete - Credits Chanel.com

Στις σειρές Lion, Camélia, Ruban, Comète και Plume, βλεπουμε πόσο επίκαιρα παραμένουν για τον οίκο τα πρώτα κοσμήματα από διαμάντια της Chanel.

Chanel Camelia- Credits Chanel.com

«Ήθελα να καλύψω τις γυναίκες με αστερισμούς - κομήτες και αστέρια όλων των μεγεθών», λέει η Coco Chanel.

Chanel Camelia Credits Chanel.com

H γοητεία που ασκούν  στην Coco Chanel τα ουράνια σώματα , ξεκινά  από την παιδική της ηλικία 

Διαβάστε επίσης:To θρυλικό No5 έγινε 100 χρονών & η Chanel το γιορτάζει με ένα μυθικό κολιέ - Το βίντεο που μας μυεί στην ιστορία του διάσημου αρώματος (φώτο)

Όταν ήταν 12 ετών η μητέρα της πέθανε και ο πατέρας έκλεισε την Coco και τις αδερφές της , σε ένα μοναστήρι στην κεντρική Γαλλία .

Chanel Camelia Credits Chanel.com

 

Εκεί μέρος της καθημερινής τους ρουτίνας ήταν να ακούν  κάθε πρωί τη λειτουργία . Για να φτάσουν στην εκκλησία  περπατούσαν  σε έναν μακρύ διάδρομο καλυμμένο με γυαλισμένα βότσαλα, τοποθετημένα σε γεωμετρικά σχέδια με πέντε μυτερά αστέρια .

Credits Chanel.com

Οι κομήτες και τα αστέρια  θα γίνονταν βασικό θέμα στη πρώτη συλλογή κοσμημάτων της Coco, την οποία παρουσίασε σε πολλούς φίλους το 1932.

Τα αστέρια  παραμένουν μέχρι  σήμερα ένα από τα κυριότερα μοτίβα του οίκου.

Chanel Comete_Credits Chanel.com

Η Chanel ήταν πάντα σίγουρη ότι όχι μόνο πρέπει να  υπάρχει σύνδεση στις γραμμές, μεταξύ μόδας και κοσμημάτων, αλλά ότι η σύνδεση αυτή πρέπει να είναι ισχυρή.

Αυτό το παρατηρούμε πολύ έντονα στο "παιχνίδι" που βλέπουμε στη συλλογή Ruban , η οποία - όπως υποδηλώνει το όνομα της - εμπνέεται από τις κορδέλες.

Chanel Ruban - Credits Chanel.com

Τα τόξα ήταν πάντα εξαιρετική πηγή έμπνευσης για την Coco. Τη γοήτευαν οι τρόποι με τους οποίους μπορεί κάποιος να τα διαχειριστεί.

 

 

Τα τόξα μπορεί κάνεις να τα τυλίξει να τα τεντώσει, να τα κάνει να φαίνονται ασύμμετρα ή ρευστά.

 

 

Στα υπέροχα  κοσμήματα της Chanel, βλέπουμε ότι ο οίκος χρησιμοποιεί όλους αυτούς τους τρόπους.

 

 

«Θέλω τα κοσμήματα να ταιριάζουν με το δάχτυλο μιας γυναίκας όπως μια κορδέλα. οι κορδέλες μου είναι ελαστικές και εύπλαστες », λέει η Coco, για τα κομμάτια της, σύμφωνα με το prestigeonline.com

Chanel Plume_Credits Chanel.com

Το φτερό κατέχει επίσης μια εξέχουσα θέση στο σύμπαν της Chanel και ήταν ένα από τα βασικά μοτίβα στη συλλογή κοσμημάτων της Coco το 1932.

 

 

Η αγάπη  της στα φτερά, ωστόσο, ήταν εμφανής ακόμη και πριν από τη διάσημη κυκλοφορία της πρώτης συλλογής κοσμημάτων.

Chanel Feather_Credits Chanel.com

Για την πρώτη της φωτογράφιση για το εξώφυλλο περιοδικού το 1910, επέλεξε να φορέσει ένα καπέλο με  πουλί που ήταν καλυμμένο με πολύχρωμα φτερά.

Αργότερα το ίδιο έτος εμφανίστηκε ξανά φορώντας ένα καπέλο με απρόμαυρο φτερό. 

 

 

Φτάνοντας το 1925, τα φτερά έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της φίρμας και παραμένουν έτσι σήμερα, όπως φαίνεται στη συλλογή Plume de Chanel.

 

 

Από την πρώτη εισβολή της Chanel στον κόσμο των κοσμημάτων το 1932, ο οίκος για τις επόμενες δεκαετίες, θα συνέχιζε να συλλαμβάνει και να δημιουργεί υπέροχες συλλογές, με γνώμονα την εξαιρετική χειροτεχνία και τα καινοτόμα σχέδια, και εμπνευσμένες από την πλούσια ζωή της ιδρύτριας του.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ