Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μαγειρεύει υπέροχο νηστίσιμο χταπόδι πλοκάμι στη λαδόκολλα - Δοκιμάστε το

Χταπόδι στη λαδόκολλα μοναδικά νόστιμο, υπέροχα μελωμένο και μαλακό σαν λουκούμι..

Υλικά Συνταγής

  • 300 γραμ. χταπόδι πλοκάμι
  • 190 γραμ. ντομάτα κομμένη σε λεπτές ροδέλες
  • 50 γραμ. φρέσκο κρεμμύδι κρατάμε το πράσινο μέρος ολόκληρο
  • 50 γραμ. φρέσκο πράσο κρατάμε το λευκό μέρος ολόκληρο
  • 1 κ.σ ψιλοκομμένο άνηθο
  • λίγο σκληρό αλεύρι και νερό (για την αλευρόκολλα)
  • Για την σάλτσα
  • 50 γραμ. ελαιόλαδο
  • 50 γραμ. νερό
  • 10 γραμ. χυμός λεμονιού
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
  • ½ κ.γλ. πιπέρι

Ευχαριστούμε θερμά την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Για να φτιάξουμε το χταπόδι στη λαδόκολλα

βγάζουμε το χταπόδι από τη συσκευασία και το βάζουμε σε τρυπητό σκεύος, πάνω από ένα βαθύ μπολ, το οποίο θα μαζεύει τα υγρά. Σκεπάζουμε το σκεύος με μια βρεγμένη πετσέτα ή με μεμβράνη κατάλληλη για τρόφιμα. Το τοποθετούμε στο θάλαμο συντήρησης του ψυγείου. Το χταπόδι έχει αποψυχθεί μόλις αποκτήσει ελαστικότητα η σάρκα του. Μάθετε και τα υπόλοιπα μυστικά για να μαγειρεύετε πάντα το πιο νόστιμο χταπόδι. Σε ένα multi ετοιμάζουμε τη σάλτσα για το χταπόδι στη λαδόκολλα χτυπώντας όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Έπειτα σε μια λεκάνη αδειάζουμε τη σάλτσα και βάζουμε τις ροδέλες ντομάτας και τον άνηθο και αναδεύουμε προσεκτικά.

Παίρνουμε ένα ταψί φούρνου για να ετοιμάσουμε τον φάκελο. Κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα ανάλογα με το μέγεθος των πλοκαμιών δίνοντας 10 εκ αέρα.

Τοποθετούμε τη λαδόκολλα πάνω στο ταψί και τη διπλώνουμε από την μακρόστενη πλευρά και με την αλευρόκολλα αλείφουμε και διπλώνουμε τις πλαϊνές μεριές και αφήνουμε ανοιχτή την μακρόστενη πλευρά.

Μέσα στο άνοιγμα, τοποθετούμε τα πλοκάμια με τη σάλτσα από τη λεκάνη και από πάνω βάζουμε το κρεμμύδι και το πράσο ολόκληρο.

Σφραγίζουμε τον φάκελο αλείφοντας με την αλευρόκολλα και διπλώνοντας καλά. Κλείνοντας το χταπόδι στη λαδόκολλα, κλείνουμε τους χυμούς και τις αρωματικές ιδιότητές του, πετυχαίνοντας ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Επίσης, με αυτό τον τρόπο ψησίματος στο φούρνο η αλευρόκολλα σφραγίζει, ώστε να μη βγει αέρας και να ψηθεί το χταπόδι χωρίς να καεί.

Τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε στους 190°C για 35΄ λεπτά.

Who is who

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην ΑθήναBραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι. Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας. Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για να έχετε στο μενού σας ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ