Σπάνιες Vintage Pics: Ο γόης Τζακ Νίκολσον σε καθηλωτικές πόζες - Κούκλος ο νεαρός με την ταραχώδη ζωή που έγινε τεράστιος ηθοποιός με συλλογή Όσκαρ

 Σήμερα στα 87α του γενέθλια , ο ηθοποιός που πέρασε "από σαράντα κύματα' μέχρι να γνωρίσει την επιτυχία, παραμένει ένας πολύ γοητευτικός άντρας

Ο Τζακ Νίκολσον γεννήθηκε στις 22 Απριλίου 1937 στο Neptune,του Νιου Τζέρσεϋ. Σήμερα στα 87α του γενέθλια ,  ο ηθοποιός που πέρασε "από σαράντα κύματα' μέχρι να γνωρίσει την επιτυχία, παραμένει ένας πολύ γοητευτικός άντρας.

Μεγάλωσε πιστεύοντας ότι η γιαγιά του ήταν η μητέρα του και ότι η μητέρα του, η June Frances Nicholson, ένα κορίτσι που δούλευε στη showbiz, ήταν η μεγαλύτερη αδερφή του.

Ανακάλυψε την αλήθεια το 1975 από  έναν δημοσιογράφο του περιοδικού Time που θέλησε να κάνει ένα αφιέρωμα για τη ζωή του και ερεύνησε το παρελθόν του

Ο πραγματικός πατέρας του πιστεύεται ότι ήταν είτε ο Donald Furcillo, ένας Ιταλό-Αμερικάνος σόουμαν   είτε ο Eddie King (Edgar Kirschfeld), γεννημένος στη Λετονία που δούλευε επίσης στις επιχειρήσεις θεάματος.

Ο Νίκολσον  έφτασε για πρώτη φορά στο Χόλιγουντ το 1954, όταν ήταν δεκαεπτά, για να επισκεφτεί την αδελφή του.

Έπιασε δουλειά ως υπάλληλος γραφείου για τους animators William Hanna και Joseph Barbera στο στούντιο κινουμένων σχεδίων της MGM.

Του ζήτησαν να συμμετέχει σε μια δουλειά ως animator,  αλλά αρνήθηκε, επικαλούμενος την επιθυμία του να γίνει ηθοποιός.

Στη δεκαετία του 1960 κι ενώ η καριέρα του ως ηθοποιός έμοιαζε να μην οδηγεί πουθενά, αποφάσισε να δουλέψει πίσω από τις καμέρες ως συγγραφέας / σκηνοθέτης.

Η πρώτη συγγραφική του επιτυχία ήταν το σενάριο για μία ταινία του 1967, το  The Trip, το οποίο έδωσε, στους Peter Fonda και Dennis Hopper.

Μετά την πρώτη ανάγνωση του σεναρίου ο Fonda είπε στον Νίκολσον, ότι είχε εντυπωσιαστεί από τη γραφή του και ότι πίστευε ότι θα μπορούσε να γίνει μια υπέροχη ταινία.

Αργότερα όμως , όταν η ταινία δεν είχε την αναμενόμενη επιτυχία ο Fonda κατηγόρησε γι΄ αυτό το συγγραφέα του σεναρίου, λέγοντας ότι ήταν "προβλέψιμο", αναφέρει το Vintage EveryDay, που δημοσιεύει σπάνιες φωτογραφίες του Τζακ Νίκολσον, από τη δεκαετία του 1960.

Η ακμή στη σταδιοδρομία του Νίκολσον ξεκίνησε με την ταινία Ξένοιαστος Καβαλάρης (Easy Rider, 1969).

Η ερμηνεία του χαρακτήρα ενός μέθυσου δικηγόρου οδήγησε στην υποψηφιότητά του για το Βραβείο Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου.

Ακολούθησε η ταινία Πέντε Εύκολα Κομμάτια (Five Easy Pieces, 1970), που προτάθηκε για Όσκαρ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, αυτή τη φορά Α'ανδρικού ρόλου και στη συνέχεια οι ταινίες Η Διπλή Ζωή της Ντέιζι Γκέιμπλ (On a Clear Day You Can See Forever, 1970), Η Γνωριμία της Σάρκας (Carnal Knowledge, 1971), Το Τελευταίο Απόσπασμα (The Last Detail, 1973) και η κλασσική ταινία του Ρόμαν Πολάνσκι Τσάιναταουν (Chinatown, 1974).

Για την ερμηνεία του στις δύο τελευταίες ο Νίκολσον προτάθηκε για Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου.

Το πρώτο του Όσκαρ Α' ανδρικού ρόλου, το κέρδισε για την ερμηνεία του στην ταινία του Μίλος Φόρμαν Στη Φωλιά του Κούκου (One Flew Over the Cuckoo's Nest, 1975).

Ακολούθησαν οι ταινίες The Passenger (1975), Οι Φυγάδες του Μισούρι (The Missouri Breaks, 1976) και Ο Τελευταίος των Μεγιστάνων (The Last Tycoon, 1976).

Αν και δεν κέρδισε κάποιο βραβείο η ερμηνεία του στην ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ Η Λάμψη (The Shining, 1980), παραμένει μια από τις πιο καλές του και ίσως η πιο κλασσική.

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε επίσης η ταινία Ο Ταχυδρόμος Χτυπάει Πάντα Δυο Φορες (The Postman Always Rings Twice, 1981).

Για τον ρόλο του στο Οι Κόκκινοι (Reds, 1981) προτάθηκε για Όσκαρ Β' ανδρικού ρόλου, δυο χρόνια αργότερα κέρδισε το όσκαρ Β' ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στο Σχέσεις Στοργής (Terms of Endearment, 1983), ενώ για το Καλύτερα δε Γίνεται (As Good As It Gets) του 1997 κέρδισε το τρίτο του όσκαρ.

Επίσης προτάθηκε για Όσκαρ για τις ταινίες Η Τιμή των Πρίτσι (Prizzi's Honor, 1985), Ξένοι στην Ίδια Πόλη (Ironweed, (1987), Ζήτημα Τιμής (A Few Good Men) (1992) και Σχετικά με τον Σμιντ (About Schmidt, 2002).

Στον αντίποδα των επιτυχιών αυτών ήταν η διάκρισή του για το Χρυσό Βατόμουρο ως χειρότερος Ηθοποιός της Χρονιάς, για τις ταινίες του Ο Προστάτης (Man Trouble) και Χόφφα (Hoffa, 1992).

Η ταινία Batman (1989), στην οποία ενσαρκώνει τον ψυχοπαθή εγκληματία Τζόκερ, σημείωσε τεράστια εισπρακτική επιτυχία.

Ο Νίκολσον προσωπικά κέρδισε κατόπιν ειδικής συμφωνίας το αστρονομικό ποσό των 60.000.000 δολαρίων.

Οι πιο πρόσφατες ταινίες του είναι οι Κάλλιο Αργά παρά... Αργότερα (Something's Gotta Give, 2003), Ο Πληροφοριοδότης (The Departed, 2006) και Επιθυμίες...στο παρά πέντε (The Bucket List, 2007), ενώ ετοιμάζεται να πρωταγωνιστήσει στη νέα ταινία του Άλμπερτ Μπρουκς με τον οποίο έχει συνεργαστεί στις ταινίες Σχέσεις στοργής και Καλύτερα δε γίνεται.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ