Made in Greece στα Oscar 2021: Ο Φαίδων Παπαμιχαήλ και ο Γιώργος Λαμπρινός διεκδίκησαν το πολυπόθητο χρυσό αγαλματίδιο

Δύο Έλληνες με λαμπρή καριέρα στο εξωτερικό στις φετινές υποψηφιότητες.

Δύο καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες που ζουν στο εξωτερικό, ο Φαίδων Παπαμιχαήλ και ο Γιώργος Λαμπρινός, διεκδίκησαν ένα από τα χρυσά αγαλματίδια των Οσκαρ 2021.

Το «Nomadland» της Κλόι Ζάο κυριάρχησε στη φετινή τελετή απονομής των Όσκαρ, φεύγοντας με τρία βραβεία, της Καλύτερης Ταινίας, της Καλύτερης Σκηνοθεσίας και του Α' Γυναικείου Ρόλου για τη Φράνσις ΜακΝτόρμαντ.

Το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου κέρδισε ο Άντονι Χόπκινς για την ερμηνεία του στον «Πατέρα» του Φλόριαν Ζέλερ. Πρόκειται για το δεύτερο Βραβείο Όσκαρ που κερδίζει ο 84χρονος ηθοποιός 30 χρόνια μετά τη «Σιωπή των Αμνών». Η ταινία του Φλόριαν Ζέλερ κέρδισε και το Βραβείο Διασκευασμένου Σεναρίου.

Ο Φαίδων Παπαμιχαήλ υπογράφει τη φωτογραφία στην «Δίκη των επτά του Σικάγου» του Άαρον Σόρκινα. Αυτή, βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που το όνομα του Ελληνα μοντέρ φιγουράρει στα Οσκαρ, καθώς το 2014 είχε προταθεί για το «Νεμπράσκα» του Αλεξάντερ Πέιν.

Γιος του σκηνογράφου και καλλιτεχνικού διευθυντή Φαίδωνα Παπαμιχαήλ, ξαδέλφου, φίλου και συνεργάτη του Τζον Κασσαβέτη, ο Φαίδων Junior γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στη Γερμανία, σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Μονάχου κι εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη για να δουλέψει ως φωτορεπόρτερ.

Το «κάλεσμα» του σινεμά και του Λος Αντζελες ήρθε με τη μορφή της συνεργασίας με τον Ρότζερ Κόρμαν, για τον οποίο δούλεψε ως διευθυντής φωτογραφίας σε επτά ταινίες μέσα σε δυο χρόνια!

Έχει δουλέψει σε πάνω από 40 ταινίες, με εύρος από το «The Million Dollar Hotel» του Βιμ Βέντερς, μέχρι το «This Is 40» του Τζαντ Απατοου, διατηρώντας μόνιμες συνεργασίες με σκηνοθέτες σαν τον Τζέιμς Μάνγκολντ («Identity», «Walk the Line», «3:10 to Yuma», «Knight and Day»), τον Γκορ Βερμπίνσκι («Mousehunt», «The Weatherman»), τον Τζορτζ Κλούνεϊ («The Ides of March», «The Monuments Men») και, φυσικά, τον Αλεξάντερ Πέιν, με τον οποίο γνωρίστηκε στο UCLA το 1986 και συνεργάστηκε στο «Πλαγίως», τους «Απογόνους» στο «Nebraska» (όπου ήταν και υποψήφιος για Οσκαρ) και το «Downsizing».

Πέρυσι έχασε μια υποψηφιότητα πέρσι με το «Ford vs. Ferrari» του Τζέιμς Μάνγκολντ.

Ο Γιώργος Λαμπρινός, από την άλλη, διεκδικεί το Όσκαρ 2021 στην κατηγορία «Μοντάζ» για το «The Father» του Φλοριάν Ζελλέρ. Ο κ. Λαμπρινός έχει ήδη βραβευθεί για την ίδια ταινία στα βραβεία της Ένωσης Κριτικών του Λος Άντζελες και στα British Independent Film Awards.

Ο Έλληνας μοντέρ Γιώργος Λαμπρινός που κέρδισε το Σεζάρ Καλύτερου Μοντάζ για την ταινία «Μετά το Χωρισμό» του Ξαβιέ Λεγκράν, στη λαμπερή τελετή απονομής των «γαλλικών Όσκαρ» που έγιναν χθες στο Παρίσι, έφερε έναν μεγάλο τίτλο τόσο στον δικό του επαγγελματικό χώρο, όσο και στη χώρα μας.

Ο Γιώργος Λαμπρινός, γιος του σκηνοθέτη Φώτου Λαμπρινού, τα τελευταία χρόνια ζει στο Παρίσι και στο ενεργητικό του έχει σημαντικές συνεργασίες. Έγινε ευρύτατα γνωστός από τη δουλειά του στο «Κεφάλαιο» του Κώστα Γαβρά. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ