Royal Yacht Britannia: Μέσα στο πλωτό παλάτι της βασίλισσας Ελισάβετ - Ταξίδεψε σε 135 χώρες, πλέον βρίσκεται στο Εδιμβούργο (φωτό & βίντεο)

Είναι ένα από τα πιο διάσημα πλοία του κόσμου

Στις 12 Μαΐου το Royal Yacht Britannia θα ανοίξει και πάλι τις πόρτες του στο κοινό. Το πλωτό «παλάτι» της βασίλισσας Ελισάβετ, το ιδιωτικό της γιοτ με το οποίο ταξίδεψε στον κόσμο μαζί με τον εκλιπών σύζυγό της πρίγκιπα Φίλιππο.

 

Το Royal Yacht Britannia είναι ένα από τα πιο διάσημα πλοία του κόσμου. Κατασκευάστηκε στο ναυπηγείο John Brown στο Clydebank το 1953 και υπηρέτησε περήφανα τη βασίλισσα και τη χώρα για 44 χρόνια. Κατά την περίοδο αυτή πραγματοποίησε 968 επίσημα δρομολόγια, από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Νότιας Θάλασσας μέχρι την Ανταρκτική.

Ταξίδεψε σε σύνολο 1.087.623 ναυτικά μίλια, στα οποία κατέπλευσε σε περισσότερα από 600 λιμάνια σε 135 χώρες.

Photo: royalyachtbritannia.co.uk

Τον Ιούνιο του 1994, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το γιοτ της Αυτού Μεγαλειότητας Britannia θα τεθεί εκτός υπηρεσίας. Στις αρχές του Ιανουαρίου 1997, το Britannia απέπλευσε από το Πόρτσμουθ στο Χονγκ Κονγκ στο τελευταίο και μεγαλύτερο ταξίδι του.

Photo: royalyachtbritannia.co.uk

Photo: royalyachtbritannia.co.uk

Photo: royalyachtbritannia.co.uk

Στις 11 Δεκεμβρίου 1997 το Britannia είχε παροπλιστεί στο Πόρτσμουθ στη Ναυτική Βάση, παρουσία της Βασίλισσας, του Δούκα του Εδιμβούργου και 12 ανώτερων μελών της βασιλικής οικογένειας. Περισσότεροι από 2.200 αξιωματικοί που υπηρέτησαν στο σκάφος μαζί με τις οικογένειές τους ήρθαν να παρακολουθήσουν την τελετή.

Σε αυτή, όπως αναφέρει το taxidologio.gr την τελετή η συγκίνηση ήταν τέτοια που η Ελισάβετ δάκρυσε δημοσίως, πράγμα σπάνιο για τη Βασίλισσα.

Photo: royalyachtbritannia.co.uk

Τέσσερις μήνες αργότερα, μετά τον έντονο ανταγωνισμό από τις πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το Εδιμβούργο θα γίνει το νέο σπίτι του.

Photo: royalyachtbritannia.co.uk

Πλέον ανήκει σε μια φιλανθρωπική οργάνωση της οποίας έχει ως μοναδική αποστολή τη διατήρηση του Britannia το οποίο είναι πλέον μόνιμα αγκυροβολημένο στο ιστορικό λιμάνι του Εδιμβούργου του Leith και οι επισκέπτες μπορούν να ανακαλύψουν πώς ήταν η ζωή στο πλοίο για τη βασιλική οικογένεια και το πλήρωμα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ