Οι 3 Aμερικανοί μεγαλοεπενδυτές αγόρασαν: Όμιλο ΥΓΕΙΑ, Metropolitan, Δωδώνη, μεγαλομέτοχοι του Skroutz, έτοιμοι για Εθνική Ασφαλιστική

Η CVC Capital Partners θα αποκτήσει την πλειοψηφική συμμετοχή σε μια εταιρεία χαρτοφυλακίου πίσω από την ελληνική γαλακτοκομική εταιρεία Δωδώνη.

Ο κ. Άλεξ Φωτακίδης, εκπρόσωπος της CVC Capital Partners στη χώρα μας, σε πρόσφατες δηλώσεις του , τόνισε ότι: «δραστηριοποιούμαστε στην Ελλάδα από το 2017 και σήμερα το χαρτοφυλάκιό μας ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ. Γυρίζοντας πίσω, αυτό που μας εξέπληξε ήταν το ανθρώπινο κεφάλαιο.

Το ταλέντο, δηλαδή, που υπάρχει στην χώρα. Το πολιτικό-οικονομικό περιβάλλον είναι πολύ υποστηρικτικό για επενδύσεις, ενώ στενή είναι η συνεργασία μας και με τις τράπεζες. Όλες οι συναλλαγές που πραγματοποιήσαμε, άλλωστε, ήταν κατόπιν συζητήσεων μαζί τους.

Image Alex Fotakidis

ALEX FOTAKIDIS - cvc.com

Άποψή μας είναι πως τα επόμενα πέντε με έξι χρόνια η χώρα θα αναπτυχθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη και, επομένως, θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε αυτήν. Δεν κοιτάμε να έρθουμε και να αποκτήσουμε assets που θα πουλήσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα, αποκομίζοντας γρήγορα κέρδη. Στόχος μας είναι να επενδύουμε πέντε με επτά χρόνια. Αναζητούμε leaders στην αγορά, με ισχυρό management team και όραμα για περαιτέρω ανάπτυξη». 

Το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο φροντίζει στα χρόνια παρουσίας του στην Ελλάδα να τοποθετηθεί σε νευραλγικούς τομείς. Ελέγχει, ήδη, το 30% της αγοράς Υγείας. Το 2017 εξαγόρασε τα Metropolitan και Ιασώ General, ενώ το 2018 εξαγόρασε το 70,38% του θεραπευτηρίου Υγεία, έναντι 204,4 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει στην κατοχή του και τα μαιευτήρια «Μητέρα» και «Λητώ». Οι τοποθετήσεις του CVC στο χώρο της υγείας γίνονται μέσω της εταιρείας Hellenic Healthcare, καθώς ελέγχει το 60% σε αυτήν. 

Τον Ιανουάριο του 2019, σε μία κίνηση που κανείς δεν περίμενε το fund, προχώρησε, μέσω της θυγατρικής του Venilia Investments, σε μία τοποθέτηση στον κλάδο διαχείρισης μαρίνων και yachting, αποκτώντας τις μαρίνες της D-Marin, που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο της τουρκικής εταιρείας Dogus.

Δείτε επίσης: Το mega deal του Skroutz με την CVC της Capital Partner

Η Venilia Investments απέκτησε τις συμμετοχές της D-Marin σε Ελλάδα, Κροατία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Επί ελληνικού εδάφους, η εξαγορά αφορά τις μαρίνες της Ζέας, των Γουβιών στην Κέρκυρα και της Λευκάδας. 

Ακολούθησε τον περασμένο Μάιο η απόκτηση του 49% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας Skroutz, με τη CVC Capital να εισέρχεται σε μία ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά στη χώρα μας, όπως αυτή του online εμπορίου, η οποία έχει, σαφώς, δεχθεί περαιτέρω ώθηση και από την πανδημία. 

Δείτε επίσης: Όμιλος Υγεία: Μόλις πουλήθηκε στην CVC Partners- Οι ίδιοι εξαγόρασαν Ιασώ General -Metropolitan- Ποιοί είναι

Δείτε επίσης: Αυτοί οι 3 άνδρες αγόρασαν το ΙΑΣΩ: Οι χρηματοδότες του Metropolitan άλλα και εκατοντάδων επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο

Το τελευταίο απόκτημα της επενδυτικής εταιρείας είναι, φυσικά η Vivartia, μέσω της οποίας εισέρχεται τόσο στον κλάδο τροφίμων όσο και σε αυτόν εστίασης. Μετά τη συμφωνία με τη MIG η CVC αποκτά 92,8% της Vivartia. Η αποτίμηση ανέρχεται στα 600 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει και την ανάληψη όλων των δανείων της Vivartia εκ μέρους του επενδυτή που φτάνουν τα 425 εκατ. ευρώ. 

Ο επόμενος στόχος εξαγοράς δεν είναι άλλος από την Εθνική Ασφαλιστική, με τη CVC να εισέρχεται, εφόσον ολοκληρωθεί η συμφωνία μέσα στον Δεκέμβριο, όπως αναμένεται, και στην ελληνική ασφαλιστική αγορά. Το fund θέλει να αποκτήσει το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής, ενώ το ύψος του τιμήματος προσδιορίζεται κοντά στα 460 εκατ. ευρώ. 

Η ιστορία της CVC Capital Partners 

Η CVC Capital Partners, μια μη εισηγμένη σε χρηματιστήριο εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων για εξαγορές και παροχή πιστώσεων (private equity buyout and credit fund) ιδρύθηκε το 1981 .

Το «Ευρωπαϊκό παιδί»της Citicorp Venture Capital (CVC), με έτος γέννησης το 1968 είναι θυγατρική εταιρεία της Citibank για την παροχή επενδυτικών κεφαλαίων σε νέες επιχειρήσεις.

Η CVC Capital ωρίμασε & αποσχίστηκε από την Citibank στις αρχές της δεκαετίας του '90.

Tα υπό διαχείριση κεφάλαιά της ξεπερνούν τα 109,1 δισ. δολάρια. Μέχρι σήμερα έχει επενδύσει περισσότερα από 160 δισ. σε παγκόσμιο επίπεδο, υλοποιώντας περισσότερες από 300 επενδύσεις. 

Διατηρεί γραφεία σε 24 χώρες σε Ευρώπη και Αμερική και οκτώ στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού, με το μετοχικό της κεφάλαιο να έχει «μοιραστεί» στους εργαζόμενους και διαχειριστές της. 

Όπως μάλιστα αναφέρει στην ιστοσελίδα της, κάθε αντιπροσωπεία της ανά τον κόσμο βρίσκεται υπό τη διαχείριση τοπικών επαγγελματιών οι οποίοι έχουν άριστη γνώση της αγοράς στην οποία θέλει να δραστηριοποιηθεί η εταιρεία και γνωρίζουν τον ακριβή τρόπο λειτουργίας της. 

Η CVC Capital Partners εχει 3 «κεφάλια»: Donald MacKenzie, Steve Koltes και Rolly Van Rappard -είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείας διαχειρίσεως κεφαλαίων (private equity) στον κόσμο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ