“Το Ρέμα της Φιλοθέης”: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη διαδικτυακή παρουσίαση του νέου λευκώματος του Μαρτίνου Γκαίτλιχ (φωτό - βίντεο)

Παρουσίαση του βιβλίου από το Δήμο Φιλοθέης...

Ο Ποδονίφτης δίνει ζωή & ενέργεια σε όλη την Αττική – πρώτη διαδικτυακή παρουσίαση του λευκώματος του Μαρτίνου Γκαίτλιχ «ΤΟ ΡΕΜΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ» 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη διαδικτυακή παρουσίαση του νέου λευκώματος του Μαρτίνου Γκαίτλιχ «ΤΟ ΡΕΜΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ» 

Η διαδρομή του Ποδονίφτη στο Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού.

Την παρουσίαση μέσω zoom χαιρέτισε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Αμυράς & το καλοσώρισμα έγινε απο τον Δήμαρχο Φιλοθέης – Ψυχικού κ. Δημήτρη Γαλάνη.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Ομότιμος Καθηγητής της Βιολογίας κ. Κυριάκος Γεωργίου.

Για το βιβλίο μίλησαν ο ίδιος ο συγγραφέας & η επιμελήτρια της έκδοσης Χριστίνα Φίλιππα.

Το συντονισμό είχε η δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου.

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες στην διαδικτυακή παρουσίαση, τόνισε:

«Ποιος θα φανταζόταν ότι η πιο πράσινη λωρίδα της Αθήνας,  ο Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού έχει ακόμα καλά κρυμμένο το μυστικό του , τα μυστικά του Ποδονίφτη, παραποτάμου του Κηφισού.

Το χαρακτηρίζω μυστικό γιατί οι περισσότεροι παραπόταμοι του Κηφισού εσίγησαν, εξαφανίστηκαν, καταπλακώθηκαν από τσιμέντο ενώ στην Κηπούπολη μας όχι μόνο ρέει ακόμη ο Ποδονίφτης αλλά έχει και τη δική του χλωρίδα και πανίδα. Η θαυμαστή φύση του Δήμου μας, το ανάγλυφο της περιοχής, και η σημασία του ρέματος συμβάλουν στη διατήρηση της ταυτότητας και της ιστορικής μνήμης του Προαστίου μας.

Είναι μεγάλη μας τιμή και περηφάνια σήμερα ως Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού να παρουσιάζουμε για πρώτη φορά το θαυμάσιο λεύκωμα «ΤΟ ΡΕΜΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ»

Είμαι πολύ χαρούμενος που σήμερα αποκαλύπτουμε ολες τις πτυχές του πνεύμονα του Δήμου μας , μέσα από την εμπεριστατωμένη για μία ακόμη φορά έρευνα και κοπιαστική συλλογή στοιχείων του Μαρτίνου Γκαίτλιχ .”

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς χαρακτήρισε μοναδικό τον παραπόταμο του Ποδονίφτη, με τη σπάνια βιοποικιλότητα & όαση ανεκτίμητης φύσης μέσα στο σκληρό και άγονο αστικό τοπίο της Αθήνας. «Και το Σύνταγμα , επεσήμανε ο Υφυπουργός αλλά και η κοινή λογική επιτάσσουν την προστασία των ρεμάτων , τους φυσικούς αεραγωγούς της πόλης μας.  Το ρέμα της Φιλοθέης παίζει καταλυτικό ρόλο στην τροφοδοσία με ζωή και ενέργεια ολοκληρης της Αττικής σε οικοσυστήματα & βιότοπους .»

Έχουμε έτοιμο ένα σχέδιο νόμου για τα υδατορέματα το οποίο θα καθορίσει για πρώτη φορά ενιαίους κανόνες προστασίας από την πηγή εως την εκβολή .

Ο Ομότιμος Καθηγητής της Βιολογίας κ.Κυριάκος Γεωργίου στην παρουσίαση του λευκώματος , υπογράμμισε: αποτελεί μια επιστημονική έκδοση πλήρους τεκμηρίωσης της βιοποικιλότητας του ρέματος στο επίπεδο του πλούτου των ειδών της χλωρίδας, της πανίδας και ιδιαίτερα της ορνιθοπανίδας.

Η δική μου σκέψη , συμπλήρωσε ο κ. Γεωργίου προσανατολίζεται προς τη δημιουργία ενός Γραμμικού Πάρκου, αρχικά στα όρια του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού με δυνατότητα επέκτασης κατά μήκος της ροής του ποταμού σε όμορους Δήμους.

Στο Πάρκο αυτό πέραν της αποκατάστασης της φυσικής βλάστησης όπου αυτό χρειάζεται, μπορεί να φιλοξενήσει: καθιστικούς χώρους,διαδρομές πεζοπορίας, ποδηλατόδρομους, ένα Βοτανικό Κήπο, υπαίθριους χώρους καλλιτεχνικής έκφρασης.

Ο συγγραφέας Μαρτίνος Γκαίτλιχ τόνισε: “Το βιβλίο αυτό γράφτηκε και εκδόθηκε μέσα στις καραντίνες του κορωνοϊού, μια δύσκολη περίοδο για όλους και ταυτόχρονα έναν χρόνο κατά τον οποίο οι πολίτες ανακάλυψαν ξανά τους φυσικούς χώρους μέσα στην πόλη, ως προσιτούς χώρους περιπάτου και αναψυχής. Για μένα προσωπικά, η γνώση του ρέματος της Φιλοθέης και γενικότερα του Ποδονίφτη, ήταν το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας βιωματικής σχέσης και έρευνας. Μάλιστα, θα τολμούσα να πω ότι σχεδόν δεν χρειάστηκε να διαλέξω εγώ το ρέμα ως θέμα, αλλά  ότι το ρέμα διάλεξε εμένα. Κάπως έτσι γράφτηκε το βιβλίο αυτό λοιπόν, με πολύ μεράκι και με στόχο να προβάλει τον αξιόλογο φυσικό πλούτο και την ομορφιά του ρέματος αυτού. Εύχομαι το βιβλίο να λειτουργήσει ως κίνητρο για όλους τους αναγνώστες, ώστε να επισκεφθούν, να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το ρέμα της Φιλοθέης.

 

 

Η Χριστίνα Φίλιππα που είχε την ευθύνη για τον συντονισμό της έκδοσης, επεσήμανε : «Εύχομαι και ονειρεύομαι ως Φιλοθεάτισσα αλλά και ως πρόεδρος του πανελληνίου συλλόγου «πολίτες υπέρ των ρεμάτων, Ροή», σύντομα να αποκαλυφθεί και το κλειστό κομμάτι του ρέματος της Φιλοθέης, να φύγουν  τα τσιμέντα και το γκαζόν και να αποδοθεί στη φυσική του μορφή στους πολίτες και την πόλη. Είναι εφικτό και αξίζει να είμαστε ο πρώτος δήμος στην Ελλάδα που θα το κάνει πράξη»

20 φωτογράφοι πρόσφεραν τις υπέροχες εικόνες του λευκώματος για τον μοναδικό παραπόταμο του Ποδονίφτη, με τη σπάνια βιοποικιλότητα, τα δένδρα και τούς θάμνους και για την πανίδα του Ποδονίφτη, με τα άφθονα δασικά και παραποτάμια πουλιά που απαντώνται στις 4 εποχές του χρόνου

Πρόκειται γιά τους :

Άρης Βιδάλης, Γιώργος Ζησόπουλος, Σταμάτης Ζόγκαρης, Φίλιππος Κατσιγιάννης, Πλάτωνας Κλεανθίδης, Δημήτρης Κοκκινίδης, Βασίλης Κωστερές, Μιχάλης Κωτσάκης, Χρήστος Κωτσέλης, Στέλλα Λιολιοπούλου, Κωνσταντίνος Μαζωνάκης, Χρήστος Σάλλας, Φώτης Σαμαριτάκης, Μανώλης Σαρρής, Αντώνης Στούμπας, Οδυσσέας Τζιμούλης, Ηλίας Φωλιάς, Εύη Χατζηλογίου, καθώς και οι φωτογράφοι των drone Νάνσυ Παπαθανασοπούλου και ο Παναγιώτης Παπούλιας που συνεισέφερε στο λεύκωμα τις αεροφωτογραφίες του απο τα drones .

Την διαδικτυακή εκδήλωση επιμελήθηκε η Νικόλ Δημητρακοπούλου και η τεχνική υποστήριξη ήταν της εταιρείας Livemedia.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ