Η σοκολάτα μας προστατεύει από το εγκεφαλικό;

Η τακτική κατανάλωση σοκολάτας ίσως να μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού στους άνδρες, σύμφωνα με μια σουηδική μελέτη.

Η τακτική κατανάλωση σοκολάτας ίσως να μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού στους άνδρες, σύμφωνα με μια σουηδική μελέτη.

Οι ερευνητές που δημοσίευσαν τα συμπεράσματα της μελέτης τους στο περιοδικό «Neurology», διαπίστωσαν ότι από τους περισσότερους από 37.000 άνδρες των οποίων η υγεία παρακολουθήθηκε επί μία δεκαετία, εκείνοι που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες σοκολάτας διέτρεχαν κατά 17% μικρότερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό σε σχέση με εκείνους που δεν ενέδιδαν στο γλύκισμα.

Η μελέτη δεν είναι η πρώτη που συνδέει την κατανάλωση σοκολάτας με τα οφέλη για το καρδιοαγγειακό σύστημα. Στο παρελθόν, αρκετές έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι λάτρεις της σοκολάτας κινδυνεύουν λιγότερο από καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό.

«Η ευεργετική επίδραση (στον οργανισμό) από την κατανάλωση σοκολάτας αναφορικά με το εγκεφαλικό μπορεί να συνδέεται με τα φλαβονοειδή που περιέχει», γράφει η επικεφαλής της μελέτης Σουζάνα Λάρσον, του Karolinska Institute της Στοκχόλμης.

Μια άλλη μελέτη που πραγματοποίησε η ίδια τον περασμένο χρόνο κατέληξε σε παρεμφερή συμπεράσματα για τις γυναίκες.

Τα φλαβονοειδή -μια κατηγορία αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχουν τα φρούτα, τα λαχανικά, η μαύρη σοκολάτα και το κόκκινο κρασί- μπορεί να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στην αρτηριακή πίεση, στα επίπεδα της χοληστερόλης και στην αγγειακή λειτουργία, σύμφωνα με μελέτες.

Για τις ανάγκες της έρευνας, 37.000 Σουηδοί ηλικίας 49 με 75 κατέγραψαν τη συχνότητα με την οποία καταναλώνουν σοκολάτα και άλλα τρόφιμα. Εντός της δεκαετίας, 1.995 από αυτούς υπέστησαν για πρώτη φορά εγκεφαλικό.

Ανάμεσα στο 25% εκείνων που ανέφεραν την περισσότερη κατανάλωση σοκολάτας, το ποσοστό των εγκεφαλικών επεισοδίων που σημειώθηκαν ήταν 73% ανά 100.000 άνδρες τον χρόνο -σε σύγκριση με ποσοστό 85% ανά 100.000 που ισχύει για τους άνδρες που κατανάλωναν την μικρότερη ποσότητα σοκολάτας.

Η ομάδα της Λάρσον έλαβε υπ” όψιν τις πληροφορίες που αφορούν άλλους παράγοντες, όπως το βάρος των ανδρών και άλλες διατροφικές τους συνήθειες, το αν ήταν καπνιστές και αν είχαν υπέρταση.

Ωστόσο, άλλοι ερευνητές επισημαίνουν ότι καμία μελέτη μέχρι σήμερα δεν έχει αποδείξει ότι η σοκολάτα είναι η αιτία για τον μειωμένο κίνδυνο για εγκεφαλικό.

Όπως υποστηρίζει ο Ρίτσαρντ Λίμπμαν, αντιπρόεδρος του τμήματος Νευρολογίας στο Cushing Neuroscience Institute στο Μανχάσετ της Νέας Υόρκης, η θεωρία ότι τα φλαβονοειδή μπορεί να έχουν θετικό αντίκτυπο παραμένει απλά μια θεωρία, ενώ φλαβονοειδή περιέχει μία ευρεία κατηγορία πολύ πιο υγιεινών τροφίμων, όπως τα μήλα, τα λάχανα, τα μπρόκολα, η σόγια και τα καρύδια.

«Δεν γίνεται να αρχίσουμε να συμβουλεύουμε τον κόσμο να καταναλώνει σοκολάτα με βάση αυτό. Αναλογιστείτε τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2», σημειώνει ο Λίμπμαν.

protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ