Καραντίνας καλοδεχούμενες συνέπειες: Νέα στέκια, καφέ, εστιατόρια, πιτσαρίες, μπεργκεράδικα και φούρνοι (φωτό)

 Όσο εμείς μέναμε σπίτι γεννήθηκαν μαγειρικές ιδέες και καταστήματα εστίασης!

Αυτή η δεύτερη καραντίνα εγκυμονούσε πολλά. Όσο εμείς μέναμε σπίτι γεννήθηκαν μαγειρικές ιδέες και καταστήματα εστίασης, και κυοφορήθηκαν νέες, «μετακαραντινικές» γαστρονομικές αφίξεις.

Ακόμα μουδιασμένοι από μια πρώτη καραντίνα και ένα περίεργο καλοκαίρι, με την αβεβαιότητα ως επίγευση για κάθε νέο σχέδιο δράσης, είδαμε μέσα στην δεύτερη καραντίνα 2020-2021 να ανοίγουν νέες επιχειρήσεις εστίασης, όπως και να στήνονται καινούρια projects προγραμματισμένα να πατήσουν το play αμέσως μετά τη λήξη της. Νέα challenges, νέα στέκια, λιγότερα τετραγωνικά, περισσότερο πείσμα και δημιουργικότητα. Ιδού τι μηχανεύτηκαν οι επιχειρηματίες της εστίασης για να ανταπεξέλθουν στη νέα τάξη πραγμάτων.

Στα πρώτα λεπτά της καραντίνας είδαμε να ανοίγει ένα μικρούτσικο καφέ, το A tot στην οδό Λέκκα στο Σύνταγμα. Εκεί απολαύσαμε καφέδες Samba και vegan σνακ. Εκείνες τις μέρες πρωτολανσαρίστηκε και το ζαχαροπλαστείο Σουit του Μπάμπη Ζιντίλη στο Παλαιό Φάληρο. Ο ζαχαροπλάστης του Funky Gourmet και του λονδρέζικου Opso ετοιμάζει δημιουργικά γλυκά σε προσιτές τιμές. Στα best sellers η κρέμα λεμόνι με μαρέγκα λάιμ, η τάρτα αμυγδάλου φορμαρισμένη σαν ντόνατ και ο ανανάς με καραμέλα βουτύρου και μπισκότο αμυγδάλου, γράφει η Νικολέτα Μακρυωνίτου στο gastronomos.gr.

A tot, Λέκκα 28, Αθήνα

Μέσα στην καραντίνα δοκιμάσαμε μια έξοχη φοκάτσια με μεγάλα σκασίματα κομμένη στα δυο και γεμισμένη με τόνο κονφί, κρεμμύδι πίκλα, μυρωδικά, φύτρες και χειροποίητη μαγιονέζα, όπως και άλλα πεντανόστιμα σάντουιτς από το Marketta στη Λέκκα. Μυηθήκαμε και στα sando, τα γιαπωνέζικα σάντουιτς με milk bread από το Sando το pop-up project της ομάδας του Poke Hawaiian sushi. Συνεχίζει και λειτουργεί και τη μετακαραντινική εποχή μέσα από τις online πλατφόρμες των e-food και wolt - μας φέρνει στο σπίτι ακόμα και sando με φράουλες, ακτινίδιο και μασκαρπόνε.

Sando, Πετράκη 7, Αθήνα

Pizza slut (Pairidaeza bar), Παρνασσού 3, Πλατεία Κλαυθμώνος

Πίτσες πολύ κοντά στις ναπολιτάνικες – έξοχη η Μαργαρίτα και η Kale Cabrales - δοκιμάσαμε στο Pizza Slut, την pop up πιτσαρία του μπαρ Pairidaeza που θα συνεχίσει να τη σερβίρει και τώρα που άνοιξε το μπαρ και λειτουργεί κανονικά. Καλοφτιαγμένα, χειροποίητα μπέργκερ με τέλειο homemade πατατόψωμο με την υπογραφή του σεφ Μιχάλη Νουρλόγλου δοκιμάσαμε από το Smash ‘n’ bun που τηγανίζει κι ωραίες πατάτες και γλυκοπατάτες.

Smash ‘n bun, Πατριάρχου Ιωακείμ 48, Κολωνάκι

Είχαμε και δύο νέες αφίξεις στο βασίλειο των σουβλατζίδικων. Με σουτζουκάκια μοσχαρίσια και χοιρινό σουβλάκι στα κάρβουνα ντεμπουτάρισε η Βόλβη στην Ευριπίδου στην είσοδο της Βαρβακείου. Με σοβαρή κάβα κρασιών, χειροποίητη δική τους πίτα ανοιγμένη με πλάστη, κεμπάπ, brisket, vegan, δημιουργικές μαρινάδες και προχώ συνδυασμούς υλικών στον Μίμη στο Παγκράτι, μπήκαν γερά στο παιχνίδι οι σεφ και ιδιοκτήτες του Alficon, Έλβι Δημήτρης Ζύμπα και Νίκος Βοργιάς.

Overoll Croissanterie, Πραξιτέλους 27, Αθήνα

Η σωστή αθηναϊκή κρουασαντερί είναι και αυτή παιδί της καραντίνας. Το Οverοll είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας τριών ζαχαροπλαστών, των Γιάννη Κίκιρα, Άλκη Ζέρβα και Σπύρου Παππά, οι οποίοι ανοίγουν καθημερινά τις σφολιάτες τους με προζύμι και γαλλικό βούτυρο και φρεσκοψήνουν κάθε πρωί τα φοβερά κρουασάν που μοσχοβολάει όλη η Πραξιτέλους. Υπέροχα κρουασάν με πρώτης τάξης βούτυρο φτιάχνουν και στον πιο όμορφο, new age φούρνο της Αθήνας που πήρε μπρος λίγο πριν την εκπνοή του 2020. Στο κολωνακιώτικο Kora Bakery της Μαρίας Αλαφούζου και της Ιάνθης Μιχαλάκη, ζυμώνουν μυρωδάτα κι ανθεκτικά καρβέλια με φυσικό προζύμι και δημιουργούν σοβαρές βιενουαζερί.

Kora bakery, Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι

Ένα καινούριο tap room άνοιξε στο Κουκάκι και από εκεί πήραμε απευθείας από τους ίδιους τους παραγωγούς της μικροζυθοποιίας Blame the sun, εξελιγμένες μπίρες στο χέρι - η σούπερ pale ale τους, η Beachbum που φτιάχνεται με βρώμη, βύνη σίτου και αμερικανικούς λυκίσκους είναι πεντανόστιμη. Η Blame the sun, όχι μόνο φτιάχνει τις δικές της μπίρες – και πρόσφατα και την tailored μπίρα του μπαρ Baba au rum – αλλά τις σερβίρει πλέον και σε έναν όμορφο χώρο με καλοκαιρινή, tiki αισθητική.

Juicy Grill, Παλαιών Πατρών Γερμανού 7, Αθήνα 

Όσοι μένουν στο κέντρο υποδέχτηκαν με ανοιχτές αγκάλες το παράρτημα του διάσημου μπεργκεράδικου Juicy Grill του Χολαργού. Μέσω υπηρεσίας διανομής μας έστελναν δυνατά μπέργκερ και κοκτέιλ με την υπογραφή των The Clumsies, και πλέον θα λειτουργούν κανονικά στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων, έχοντας ως ατού τους ωραίους συνδυασμούς κοκτέιλ-φαγητού, βλ. Ari Gold μπέργκερ με μανιτάρια, καραμελωμένα κρεμμύδια, rosemary mayo και κατσικίσιο τυρί, παρέα με ένα Juicy Fashioned κοκτέιλ με σκωτσέζικο και μπέρμπον ουίσκι, αλμυρή καραμέλα και chocolate bitters.

Πολύ κοντά στο σφύριγμα της λήξης αυτού του δεύτερου εγκλεισμού μας, πήραμε στο χέρι αισιόδοξα ποτάκια και κλασικά κοκτέιλ που μας έφτιαξε ο Λάλος στον Νέο Κόσμο και ήπιαμε στα όρθια κρασιά σε κολωνάτα γυάλινα ποτήρια από τη μικρή λίστα του Junior does wine στη Μιχαλακοπούλου.

Λίγες μέρες πριν την εκπνοή της καραντίνας, η Αθήνα υποδέχτηκε θερμά το Django, τη συριανή τζελατερία του Κωνσταντίνου Καρακατσάνη. Άρτι αφιχθέντα από το νησί τα τζελάτι και τα σορμπέ του έχουν υπέροχες υφές, είναι φτιαγμένα μόνο με φυσικά υλικά, με τα φρούτα της βιοκαλλιεργήτριας Δήμητρας Τσακίρη από το Κιβέρι και με βιολογικό γάλα από το Οικολογικό Αγρόκτημα Λιβαδερού.

Django gelato, Βεΐκου 15, Κουκάκι

Projects που τελειοποιήθηκαν όσο εμείς μέναμε σπίτι

Στη διάρκεια της καραντίνας η σεφ Σταυριανή Ζερβακάκου μέσα σε έναν οργασμό δημιουργικότητας ετοίμαζε το μενού για το Annie fine cooking που θα ανοίξει στον Νέο Κόσμο κάπου μέσα στον Μάη. Στα σκαριά είναι το Galiantra, ο Dopios και το Γκαστόνε, που είναι κι αυτά στη γραμμή της εκκίνησης για να ανοίξουν από μέρα σε μέρα μέχρι τα τέλη Μαΐου. Το Galiantra στην πλατεία Αυδή στο Μεταξουργείο είναι η καντίνα που οραματίστηκε η Γωγώ Δελογιάννη όταν οι νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν λόγω πανδημίας κατέστησαν ανέφικτη τη λειτουργία του γαστροκαφενείου της, του Στοά Φιξ, που θεωρείται κλειστός χώρος.

Ο Dopios, στον πεζόδρομο της Σκουλενίου, είναι ένα σύγχρονο μεζεδοπωλείο που θα σερβίρει τη δημιουργικότητα του Χριστόφορου Πέσκια σε value for money μερίδες του μεζέ. Όσο για το Γκαστόνε, το νέο πρότζεκτ της ομάδας της Cookoovaya με κουμανταδόρο τον Κλεομένη Ζουρνατζή, θυμίζει αμερικανικό diner στολισμένο και περιποιημένο σαν καλό ρεστοράν. Σχάρα, rotisserie, τοπικά προϊόντα, λίστα με ελληνικά κρασιά και signature κοκτέιλς, από μια ομάδα μαγείρων που μας έχει συνηθίσει σε δουλειές για χειροκρότημα.

Τέλος, ύστερα από ώριμη σκέψη, ο σεφ Αλέξανδρος Τσιοτίνης πακετάρισε την κουζίνα και τη σάλα του και μετακόμισε το CTC του στο παλιό νεοκλασικό με την υπέροχη αυλή, στον Κεραμεικό, εκεί όπου μέχρι λίγο πριν την καραντίνα στεγαζόταν το εστιατόριο Αθήρι. Εξακολουθώντας στην ίδια φιλοσοφία της υψηλής γαστρονομίας, ο σεφ ανάβει τα γκάζια του με ανανεωμένη ομάδα, μέρος της οποίας είναι ο Μανώλης Στήθος, πρώην pastry chef του Funky Gourmet.

  • Django gelato, Βεΐκου 15, Κουκάκι, Τ/6937-39.53.63
  • Juicy Grill, Παλαιών Πατρών Γερμανού 7, Αθήνα, Τ/210-32.29.027
  • Blame The Sun Athens Taproom, Βεΐκου 60, Κουκάκι, Τ/210-92.13.523
  • A tot, Λέκκα 28, Αθήνα, T/210-32.22.426
  • Σουit, Τερψιθέας 47, Παλαιό Φάληρο, Τ/210-98.86.192
  • Marketta, Λέκκα 10, Σύνταγμα, Τ/210-32.25.388
  • Smash ‘n bun, Πατριάρχου Ιωακείμ 48, Κολωνάκι, Τ/210-72.49.802
  • Μίμης, Ευφράνορος 10, Παγκράτι, Τ/210-75.65.789
  • Η Βόλβη, Ευριπίδου 24, Αθήνα, Τ/211-11.80.587
  • Overoll Croissanterie, Πραξιτέλους 27, Αθήνα, Τ/211-41.98.151
  • Kora bakery, Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι, Τ/210-36.27.855
  • CTC, Πλαταιών 15, Κεραμεικός, Τ/210-72.28.812
  • Pizza slut (Pairidaeza bar), Παρνασσού 3, Πλατεία Κλαυθμώνος, Τ/210-32.10.233
  • Λάλος, Ευρυδάμαντος 19, Νέος Κόσμος, Τ/210-93.73.987
  • Junior Does Wine, Μαιάνδρου 5, Ιλίσια, Τ/210-72.22.883
  • Dopios, Σκουλενίου 1, Πλατεία Κλαυθμώνος, Τ/210-33.10.049
  • Γκαστόνε, Πραξιτέλους 43, Αθήνα
  • Galiantra, Πλατεία Αυδή, Μεταξουργείο
  • Sando, Πετράκη 7, Αθήνα

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ