Φωτιά στoν Σχίνο Κορινθίας: Προς Μέγαρα το πύρινο μέτωπο - Απομακρύνθηκαν προληπτικά κάτοικοι του Αλεποχωρίου, μήνυμα από το 112 (βίντεο)

Έκκληση της Πολιτικής Προστασίας για απομάκρυνση των κατοίκων οικισμών κοντά στα Μέγαρα λόγω πυρκαγιάς....

Στην ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης 112 προχώρησε πριν από λίγο η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να ενημερώσει κατοίκους της ευρύτερης περιοχής των Μεγάρων να απομακρυνθούν από το σπίτια τους λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που ξεκίνησε από χτες το βράδυ στο Σχίνο Λουτρακίου και είναι σε εξέλιξη στα Γεράνεια.

Με μήνυμα που εστάλη μέσω του 112 ενημερώνονται να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους οι κάτοικοι από την ευρύτερη περιοχή των οικισμών Χάνι, Δερβένι, 'Ανω Πευκενέα και Κάτω Πευκενέα.

Όπως διευκρινίστηκε η απομάκρυνση των κατοίκων γίνεται προληπτικά, ύστερα και από αίτημα του δημάρχου Μεγαρέων, καθώς γύρισαν οι άνεμοι σε βορειοδυτικούς, με ραγδαία αύξηση της έντασης και κατευθύνουν την φωτιά προς τους συγκεκριμένους οικισμούς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα αυτή την στιγμή, κυρίως από τον πολύ πυκνό καπνό.

Η φωτιά καίει αυτή την ώρα ένα πολύ πυκνό πευκοδάσος, αλλά σύμφωνα με την Πυροσβεστική κατευθύνεται προς καμένη περιοχή, γι' αυτό υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορεί να ανακοπεί η ορμή της από τις πολύ ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις που δίνουν μάχη με τις φλόγες.

Οι κάτοικοι από τους παραπάνω οικισμούς έχουν λάβει ειδοποιήσεις να πηγαίνουν στα Μέγαρα.

Μάχη με τις φλόγες και αγώνα δρόμου κάνουν οι πυροσβέστες στα Γεράνεια, για να θέσουν υπό έλεγχο την μεγάλη πυρκαγιά, που ξέσπασε χτες το βράδυ στον Σχίνο Λουτρακίου και έχει κάψει πολύ μεγάλη έκταση ενός πυκνού δάσους, ενώ έχει προξενήσει ζημιές και σε οικήματα, καθώς, προς το μεσημέρι, σύμφωνα με προβλέψεις της ΕΜΥ, αναμένεται ενίσχυση των ανέμων στην περιοχή.

Αυτήν την ώρα και με τη συνδρομή των 17 αεροσκαφών που κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού, καθώς και τις ισχυρότατες επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή της πυρκαγιάς, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά δεν έχει πλέον ενιαίο μέτωπο, (που τη νύχτα έφτασε και τα 4 χιλιόμετρα), αλλά υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες, κάτι που κάνει λίγο καλύτερη την κατάσταση, αλλά οι επικεφαλής φοβούνται αναζωπυρώσεις προς το μεσημέρι. Για τον λόγο αυτό γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες να περιοριστεί η πυρκαγιά τις επόμενες κρίσιμες ώρες.

Νωρίτερα το πρωί, με εισήγηση της Πυροσβεστικής απομακρύνθηκαν με δικά τους μέσα και οι κάτοικοι των σπιτιών στα νότια και δυτικά του Αλεποχωρίου, όπου η κατάσταση είχε γίνει δύσκολη, κυρίως λόγω του καπνού. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας εκκενώθηκαν οι οικισμοί Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακιές, Μαυρολίμνη, Μάζι και Παρασκευά, καθώς και δύο Ιερές Μονές, του Αγίου Ιωάννη και της Αγίας Παρασκευής.

Επίσης, το πρωί διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων από την Τροχαία, στον κόμβο Μεγάρων- Αλεποχωρίου στο ρεύμα προς Αλεποχώρι και στην περιοχή Δελφίνια επί της οδού Χρυσανθέμων προς Μάζι, ενώ τη νύχτα είχε διακοπεί η κυκλοφορία από Σχίνο προς Αλεποχώρι και στη διασταύρωση του Πόρτο Γερμενό με την Ψάθα, στο ρεύμα προς Ψάθα, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για πολίτες, αλλά και για να μπορούν να κινηθούν ελεύθερα τα πυροσβεστικά οχήματα.

Σύμφωνα με τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων, η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια της περιοχής, αλλά δεν έχουν ακόμα επίσημες αναφορές, καθώς τα περισσότερα από αυτά είναι εξοχικά και όχι μόνιμες κατοικίες, οπότε οι ιδιοκτήτες τους δεν ήταν εκεί. Υπάρχουν μόνο αναφορές για ζημιές σε αποθήκες και καλύβια, αλλά ο απολογισμός των ζημιών θα γίνει αφού ελεγχθεί η πυρκαγιά.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ