"Αυτή η ανήθικη συνέντευξη σκότωσε τη μητέρα μας": Εξοργισμένοι οι Χάρι & Ουίλιαμ για την εκπομπή του BBC - 25 χρόνια μετά αποκαλύπτεται ότι η Νταϊάνα εξαπατήθηκε (φώτο-βίντεο)

Η Νταϊάνα εξαπατήθηκε για να δώσει συνέντευξη στον δημοσιογράφο του BBC - Μια έκθεση αποκαλύπτει το σκάνδαλο - Η συνέντευξη ήταν η αρχή του τέλους της Πριγκίπισσας 

Η βρετανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε σήμερα να εξετάσει πώς διοικούνταν το BBC έπειτα από την αποκάλυψη ότι εν γνώσει του το δίκτυο πήρε συνέντευξη το 1995 από την πριγκίπισσα Νταϊάνα χρησιμοποιώντας παραποιημένα έγγραφα και στοιχεία και πλήττοντας τότε τόσο τη σχέση της με τον πρίγκιπα Κάρολο όσο και την εικόνα της βασιλικής οικογένειας εν γένει, αλλά και μετά την άνευ προηγουμένου κριτική που δέχτηκε από τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, τον πρωτότοκο γιό της Νταϊάνα, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας εκφράζει την "ανησυχία" του.

Η συνέντευξη της Νταϊάνα του δημοσιογράφου Μάρτιν Μπασίρ ( είχε συνταράξει και τον βασιλικό οίκο και την κοινωνία η οποία άκουσε τη δημοφιλέστατη πριγκίπισσα να δηλώνει ότι «στον γάμο αυτόν ήμαστε τρεις» (εννοώντας την Καμίλα, την οποία στη συνέχεια ο Κάρολος παντρεύτηκε).

Χθες το βράδυ ανεξάρτητη επιτροπή ελέγχου επιβεβαίωσε αυτό που εδώ και καιρό φημολογείτο, ότι δηλαδή ο Μπασίρ προσέγγισε τον αδελφό της Νταϊάνα για να εξασφαλίσει τη συνέντευξη χρησιμοποιώντας ψευδή στοιχεία και έγγραφα προς ίδιον όφελος, και το ΒΒC όχι μόνο έμαθε για την εξαπάτηση του Σπένσερ αλλά και το συγκάλυπτε επί σειρά ετών.

Το πόρισμα της επιτροπής, της οποίας ηγήθηκε ο πρώην ανώτερος δικαστής Τζον Ντάισον, ανέφερε ότι ο Μπασίρ δεν τήρησε τον κώδικα δεοντολογίας του ΒΒC, και κυρίως ότι η μια μετά την άλλη οι διοικήσεις του ραδιοτηλεοπτικού γίγαντα της Βρετανίας γνώριζαν το σκάνδαλο και το συγκάλυπταν.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα: "προφανώς με ανησυχεί το πόρισμα της έκθεσης του Λόρδου Ντάισον.

Μπορώ να φανταστώ πως αισθάνεται η Βασιλική Οικογένεια και ελπίζω ότι το BBC θα λάβει κάθε δυνατό μέτρο για να διασφαλίσει ότι τίποτα τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί", δήλωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός., σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Πρίγκιπας Χάρι χαρακτήρισε τη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα ,που προβλήθηκε στο κανάλι BBC Panorama, το 1995, ανήθικη.

Έξαλος και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, λέει ότι οι "ψευδείς και φριχτοί" ισχυρισμοί που χρησιμοποίησε  ο Martin Bashir για να την "πετύχει", τροφοδότησαν την παράνοια που ακολουθούσε την Νταϊάνα στα τελευταία χρόνια της ζωής της και που ήταν αυτή που την οδήγησε τελικά στην απομόνωση.

Ο Δούκας του Κέιμπριτζ είπε ότι τα ψέματα που είπε ο Bashir  στην Νταϊάνα στη συνέντευξη του 1995, οδήγησαν τους γονείς του στο διαζύγιο και έβλαψαν αναρίθμητους άλλους σε μία άνευ προηγουμένου ολιγωρία για το ντροπιασμένο BBC.

 

 

Ο αδερφός του ,Πρίγκιπας Χάρι - που τώρα ζει στην Καλιφόρνια - απάντησε επίσης στην καταδικαστική  έκθεση του Λόρδου Dyson σχετικά με τον τρόπο λήψης της συνέντευξης, λέγοντας ότι η μητέρα του "έχασε τη ζωή της εξαιτίας αυτής".

Ο Δούκας του Σάσεξ ευχαρίστησε όσους απαίτησαν να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τη συνέντευξη, αλλά είπε "το  αποτέλεσμα μιας κουλτούρας εκμετάλλευσης και ανήθικων πρακτικών πήρε τελικά τη ζωή της Νταϊάνα".

 

 

Σε μια δήλωση χθες το βράδυ, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ εξέφρασε  τη «απερίγραπτη θλίψη» του ότι τα πολύτιμα τελευταία του χρόνια με τη μητέρα του είχαν αμαυρωθεί από την απομόνωση που προκάλεσε η ιστορική συνέντευξη του Panorama.

Είπε ότι αυτό που τον λυπεί περισσότερο είναι το εξής: Αν μία έρευνα που έγινε το 1996 σχετικά με όσα ισχυρίστηκε ο Bashir για να πάρει τη συνέντευξη από τη Νταϊάνα , είχε διεξαχθεί σωστά , τότε η μητέρα του θα είχε μάθει ότι είχε εξαπατηθεί πριν το θάνατο της, το 1997.

 

 

Ο πρίγκιπας Χάρι είπε ότι η συνέντευξη που δεν έχει πλέον  «καμία νομιμότητα», είχε καθιερώσει μια «ψευδή αφήγηση» για 25 χρόνια, και οι αποτυχίες του BBC είχαν πλήξει τη μητέρα του, την οικογένειά του και το κοινό.

Ο Δούκας του Κέμπριτζ διάβασε τη "δήλωση βόμβα" του, μπροστά στις κάμερες σε μια αυλή στο παλάτι του Κένσινγκτον - την κατοικία του στο Λονδίνο και το σπίτι της αείμνηστης μητέρας του

 

 

Τόσο ο Ουίλιαμ όσο και ο Χάρι, έλαβαν εχθές επιστολές με τις οποίες το BBC απολογείται για την συνέντευξη και τη συμπεριφορά του Bashir 25 χρόνια μετά.

 

 

Ο αδερφός της πριγκίπισσας Νταϊάνα, Earl Spencer εμφανίστηκε εχθές το βράδυ σε μία ειδική εκπομπή - αφιέρωμα για το σκάνδαλο ,στο Panorama BBC, και συνέδεσε το θάνατο της αδερφής του με το BBC, και με τη μεγάλη κρίση που προκλήθηκε αφότου ο Bashir  εξαπάτησε την Νταϊάνα.

 

 

Η συνέντευξη ξαναήρθε στο προσκήνιο αφότου ένας δικαστής αποφάσισε ότι ο μη έγκυρος δημοσιογράφος εξαπάτησε την πριγκίπισσα της Ουαλίας με μια περίτεχνη μυθοπλασία.

Ο ίδιος χαρακτήρισε όσους βρισκόταν τότε στο κοντινό της περιβάλλον ως προδότες.

 

 

Ο «αδίστακτος δημοσιογράφος» παρουσίασε ψεύτικες τραπεζικές καταστάσεις για να εξασφαλίσει τη συνέντευξή του με την πριγκίπισσα Νταϊάνα - αλλά κάλυψε τη «δόλια συμπεριφορά» του σε μια «σοκαριστική κηλίδα» στην σχεδόν 100ετή ιστορία του BBC.

 

 

Οι τραπεζικές αναφορές έγραφαν ψευδώς ότι ο επικεφαλής της εταιρείας ,  Security, του Earl Spencer , λάμβανε  αμοιβή από πολλούς δημοσιογράφους των tabloid και βρισκόταν πίσω από μια σκιώδη εταιρεία security.

Αυτά τα ψέμματα έδωσαν στον δημοσιογράφο του BBC, τη "συνέντευξη του αιώνα" και πολλά βραβεία, αλλά οδήγησαν στο τέλος του γάμου της Νταϊάνα με τον Πρίγκιπα Κάρολο και στο να χάσει η μητέρα των Χάρι και Ουίλιαμ τους βασιλικούς της τίτλους, λίγο πριν το θάνατο της.

 

 

Ο Μπασίρ υποστήριξε ότι, παρά τις ψευδείς τραπεζικές καταστάσεις, ένα σημείωμα της ίδιας της Ντιάνα έδειξε ότι δεν είχε επηρεαστεί από αυτό στην απόφασή της να του δώσει συνέντευξη - μια συνέντευξη για την οποία παρέμεινε «εξαιρετικά περήφανος».

Καθώς το BBC πέρασε μία από τις πιο σκοτεινές στιγμές της ιστορίας του, έκθεση του Λόρδου Dyson αποκάλυψε τη σκευωρία.

Σύμφωνα με την Daily Mail, σε μια τηλεοπτική δήλωση, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ είπε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Λόρδο Dyson και την ομάδα του για την έκθεση.

 

 

«Είναι θετιό ότι το BBC  δέχεται πλήρως τα ευρήματα του Λόρδου Dyson - τα οποία είναι εξαιρετικά ανησυχητικά - ότι οι υπάλληλοι του BBC: κατηγορούνται όιτι χρησιμοποίησαν πλαστά έγγραφα για να λάβουν τη συνέντευξη με τη μητέρα μου.

 

 

Έκανε  (σ.σ ο δημοσιογράφος), άθλιους  και ψευδείς ισχυρισμούς για τη Βασιλική Οικογένεια  έπαιζε τους φόβους της, και τροφοδότησε παράνοια.

Στην συνέχεια εμφανίστηκε άθλια ανικανότητα κατά τη διερεύνηση καταγγελιών και ανησυχιών σχετικά με την εκπομπή, ενώ τα ΜΜΕ δεν έκαναν καμία αναφορά σε αυτές τις καταγγελίες και κάλυψαν όσα γνώριζαν σχετικά, από την εσωτερική τους έρευνα.

 

 

«Κατά την άποψή μου, ότι ο απατηλός τρόπος λήψης της συνέντευξης επηρέασε ουσιαστικά αυτά που είπε η μητέρα μου.

«Η συνέντευξη ήταν μια σημαντική συνεισφορά στην επιδείνωση της σχέσης των γονιών μου και έκτοτε έβλαψε αμέτρητους άλλους.

«Φέρνει απερίγραπτη θλίψη όταν γνωρίζουμε ότι οι αποτυχίες του BBC συνέβαλαν σημαντικά στην παράνοια που ακολούθησε που την οδήγησαν  στον φόβο, και την απομόνωσή της, που θυμάμαι από αυτά τα τελευταία χρόνια μαζί της.

 

 

«Αλλά αυτό που με λυπεί περισσότερο είναι ότι εάν το BBC είχε ερευνήσει σωστά τις καταγγελίες και τις ανησυχίες που τέθηκαν για πρώτη φορά το 1995, η μητέρα μου θα ήξερε ότι είχε εξαπατηθεί.

«Ηττήθηκε όχι μόνο από έναν αδίστακτο δημοσιογράφο, αλλά και από ηγετικά  στελέχη  του BBC που "κοίταζαν αδιάφορα στην άλλη πλευρά"  αντί να κάνουν τις δύσκολες ερωτήσεις.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτή η εκπομπή του Panorama δεν έχει καμία νομιμότητα και δεν πρέπει ποτέ να προβληθεί ξανά.

 

 

«Καθιέρωσε ουσιαστικά μια ψευδή αφήγηση η οποία, για πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα, έχει εμπορευματοποιηθεί από το BBC και άλλους.

«Αυτή η ψευδής  αφήγηση πρέπει τώρα να αντιμετωπιστεί από το BBC και από οποιονδήποτε άλλον που έχει γράψει ή σκοπεύει να γράψει για αυτά τα γεγονότα.

 

 

« Η δημόσια ραδιοτηλεόραση και ο ελεύθερος τύπος δεν ήταν ποτέ πιο σημαντικά, από σήμερα , την εποχή των "Fake News".

Αυτές οι αποτυχίες, που εντοπίστηκαν από ερευνητές δημοσιογράφους, όχι μόνο απογοήτευσαν τη μητέρα μου και την οικογένειά μου. αλλά έπληξαν  το κοινό. "

Ο Δούκας του Σάσεξ πρόσθεσε: «Η μητέρα μας ήταν μια απίστευτη γυναίκα που αφιέρωσε τη ζωή της στο κοινό καλό.. Ήταν ανθεκτική, γενναία και αναμφίβολα ειλικρινής.

«Η καταιγιστική επίδραση μιας κουλτούρας εκμετάλλευσης και ανήθικων πρακτικών πήρε τελικά τη ζωή της.

 

 

«Ευχαριστούμε όσους ζήτησαν να λογοδοτήσει ο δημοσιογράφος και το κανάλι , γι' αυτή τη συνέντευξη.

«Αυτό είναι το πρώτο βήμα προς τη δικαιοσύνη και την αλήθεια. Ωστόσο, αυτό που με απασχολεί βαθιά είναι ότι τέτοιες πρακτικές - και ακόμη χειρότερες - εξακολουθούν να είναι ευρέως διαδεδομένες σήμερα.

Τότε, και τώρα, είναι μεγαλύτερες από ένα κατάστημα, ένα δίκτυο ή μία έκδοση.

 

 

«Η μητέρα μας έχασε τη ζωή της εξαιτίας αυτού, και τίποτα δεν άλλαξε. Προστατεύοντας την μνήμη της, προστατεύουμε όλους και διατηρούμε την αξιοπρέπεια με την οποία έζησε τη ζωή της.

Ας θυμηθούμε ποια ήταν και γιατί πάλεψε"

 

 

Η Daily Mail αναφέρει ότι θα ακολουθήσει μεγάλο διάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα που ξεκίνησε με αφορμή την έκθεση του Λόρδου Dyson, για την συνέντευξη.

Πηγές κοντά στν πρίγκιπα Ουίλιαμ αναφέρουν ότι ο Δούκας πιστεύει ότι η χθεσινή έκθεση είναι «μόνο η αρχή της διαδικασίας για να λάμψει οριστικά η  αλήθεια».

Άλλες πηγές κοντά στον πρίγκιπα είπαν επίσης ότι τονίζει ότι «δεν πρόκειται να πολεμήσει με το BBC» και πιστεύει με πάθος στις δημόσιες ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές.

 

 

«Δεν είναι μια εκστρατεία που θα θελήσει να διεξάγει», είπε κάποιος.

Ο αδελφός της Ντιάνα Έρλ Σπένσερ χθες το βράδυ εμφανίστηκε σε μια άλλη ειδική εκπομπή του Panorama με τίτλο: «Η πριγκίπισσα Νταϊάνα, ο Μάρτιν Μπασίρ και το BBC», η οποία είχε ως στόχο να αποκαλύψει ολόκληρο το σκάνδαλο.

Σε αυτήν δήλωσε : "Η ειρωνεία είναι ότι συνάντησα τον Μάρτιν Μπασίρ στις 31 Αυγούστου 1995, γιατί ακριβώς δύο χρόνια αργότερα πέθανε. Και σχεδιάζω μια γραμμή μεταξύ των δύο γεγονότων".

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ