25 Μαΐου 2020 ο George Floyd έχασε την ζωή του, ο κόσμος άλλαξε - Το βίντεο με τα 9,5 λεπτά που συγκλόνισαν τον πλανήτη (φωτό)

Ένα χρόνο μετά κανείς δεν έχει ξεχάσει...

Ο George Floyd «ζητούσε βοήθεια μέχρι την τελευταία πνοή του», προτού να πεθάνει κάτω από το γόνατο του Ντέρεκ Σόβιν στις 25 Μαΐου του 2020, ακριβώς έναν χρόνο πριν.

«Ο George Floyd παρακαλούσε μέχρι που δεν μπορούσε πια να μιλήσει. Χρειαζόταν μόνο λίγη ευσπλαχνία και κανείς δεν την επέδειξε εκείνη την ημέρα» ήταν τα λόγια που είχε πει ο εισαγγελέας Στιβ Σλάιτσερ, απευθυνόμενος στους ενόρκους, κατά την διάρκεια της δίκης του πρώην αστυνομικού που σκότωσε τον νεαρό και ο οποίος τελικά κρίθηκε ένοχος.

Όλα καταγράφηκαν από κάμερα κινητού με τον θάνατο του  Αφροαμερικανού να συνταράσσει τον πλανήτη και πλήθος κόσμου να βγαίνει στους δρόμους διαμαρτυρόμενος κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας.

Κανείς δεν έχει ξεχάσει τα 9,5 λεπτά κατά τα οποία ο πρώην αστυνομικός κρατούσε το γόνατό του στον λαιμό του Floyd που πέθαινε κυριολεκτικά από ασφυξία.Ένα χρόνο μετά το κίνημα «Black lives Matter» παραμένει ζωντανό και δυστυχώς επίκαιρο. 

Δείτε επίσης: «Χρόνια πολλά στον παράδεισο μπαμπάκα μου»: Η 6χρονη κόρη του αδικοχαμένου "μαύρου γίγαντα" Gianna Floyd, εύχεται & προκαλεί παγκόσμια συγκίνηση (φωτό)

Στις ΗΠΑ γίνονται συγκεντρώσεις στην μνήμη του George Floyd, άνθρωποι ανάβουν κεριά και αφήνουν λουλούδια στο σημείο που έχασε την ζωή του ενώ άλλοι ζωγραφίζουν γκράφιτι στους τοίχους.

Το χρονικό του θανάτου του George Floyd

Στις 25 Μαΐου 2020, ο 46χρονος Αφροαμερικανός George Floyd έχασε τη ζωή του στη Μινεάπολη, στην πολιτεία Μινεσότα των Ηνωμένων Πολιτειών, όταν ο λευκός αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν διατήρησε το γόνατό του στη δεξιά πλευρά του λαιμού του Φλόιντ επί 8 λεπτά και 45 δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια σύλληψής του και ενώ εκείνος ήταν δεμένος με χειροπέδες και με το κεφάλι στο έδαφος.

Δύο ακόμα αστυνομικοί συμμετείχαν στην ακινητοποίηση του Floyd ο οποίος συνελήφθη με την υποψία ότι χρησιμοποίησε ένα πλαστό χαρτονόμισμα, και ένας τέταρτος εμπόδιζε τους περαστικούς απ'το να παρέμβουν καθώς  ικέτευε για τη ζωή του και επαναλάμβανε ότι αδυνατούσε να αναπνεύσει.

Προσοχή σκληρές εικόνες

Τα τρία τελευταία λεπτά ο Φλόιντ παρέμενε ακίνητος και δεν είχε παλμό, αλλά οι αστυνομικοί αγνόησαν τις εκκλήσεις των περαστικών να αφαιρέσει ο Σόβιν το γόνατό του από τον λαιμό του Φλόιντ, κάτι που δεν έκανε ακόμη και όταν οι αφιχθέντες διασώστες ξεκίνησαν να παρέχουν τις πρώτες βοήθειες στον Floyd.

Δείτε επίσης: Νέο βίντεο ντοκουμέντο από τη δολοφονία του George Floyd: Έτσι ξεκίνησαν όλα - «Μην πυροβολείτε» εκλιπαρούσε τους αστυνομικούς

Μετά τον θάνατο του  ξέσπασαν διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες στην Μινεάπολις, οι οποίες, αρχικά ήταν ειρηνικές, αλλά αργότερα την ίδια μέρα έγιναν πιο βίαιες, καθώς έσπασαν παράθυρα σε ένα αστυνομικό τμήμα, δυο καταστήματα πυρπολήθηκαν και πολλά άλλα λεηλατήθηκαν και καταστράφηκαν. Διαδηλωτές έφτασαν σε αψιμαχίες με αστυνομικούς, που πυροδότησαν δακρυγόνα εναντίον τους. Επιπλέον, διαδηλώσεις έλαβαν χώρα σε περισσότερες από 100 πόλεις και στις 50 πολιτείες των ΗΠΑ αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Ο θάνατος του έχει συγκριθεί με τον θάνατο του Έρικ Γκάρνερ το 2014. Ο Γκάρνερ, επίσης ένας άοπλος αφροαμερικανός, είχε επαναλάβει έντεκα φορές την φράση "Δεν μπορώ να αναπνεύσω" μετά την σύλληψή του στο Στέιτεν Άιλαντ από την αστυνομία της Νέας Υόρκης.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ