Vintage pics του Bob Dylan, από τον φακό του John Cohen: Με αφορμή τα 80α γενέθλια του - Από την folk, στην ροκ & το Νόμπελ Λογοτεχνίας (βίντεο)

Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους τραγουδοποιούς

Γεννημένος ως Robert Zimmerman στις 24 Μαΐου του 1941 ο Bob Dylan θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους τραγουδοποιούς.

Ως μαθητής γυμνασίου ο Bob Dylan άρχισε να παίζει φυσαρμόνικα, πιάνο και κιθάρα, ενώ συμμετείχε για πρώτη φορά σε συγκρότημα, τους Golden Chords ερμηνεύοντας τραγούδια των Τσακ Μπέρι (Chuck Berry) και Λιτλ Ρίτσαρντ (Little Richard), με έμφαση στη ροκ εν ρολ, κάντρι, φολκ και μπλουζ μουσική.

Το 1959 φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Μινεάπολης. Εκεί άκουσε για πρώτη φορά την μουσική του φολκ θρύλου Woody Guthrie, έγινε λάτρης του και αποφάσισε να τον συναντήσει.

Για το σκοπό αυτό παράτησε τις σπουδές του και έφτασε στη Νέα Υόρκη, την μητρόπολη της μουσικής αλλά και το μέρος που μπορούσε να συναντήσει το ίνδαλμά του. Ο Guthrie που νοσηλευόταν σε νοσοκομείο, έχρισε τον νεαρό θαυμαστή του από τη Μινεσότα διάδοχό του.

Ήταν εκείνη την περίοδο που ο νεαρός ακόμα Robert Zimmerman θα αλλάξει το όνομά του σε Bob Dylan με μια εκδοχή να θέλει τον μουσικό να τιμά τον Ουαλό ποιητή Dylan Thomas από τον οποίο και επηρεάστηκε.

Το 1960 άρχισε να παίζει σε διάφορους μουσικούς χώρους, με το νέο του όνομα και έχοντας ως μουσικό πρότυπο τον Γκάθρι. Τραγουδούσε σε πλατείες και folk bars στην περιοχή του Γκρίνουϊτς Βίλατζ (Greenwich Village). 

Ο γνωστός μουσικός δημοσιογράφος Ρόμπερτ Σέλτον έγραψε γι' αυτόν: "Αυτό το αγόρι, μια διασταύρωση παιδιού του κατηχητικού και μπήτνικς έχει μεγάλο ταλέντο". Σύντομα, ο Dylan υπέγραψε συμβόλαιο με την πολυεθνική δισκογραφική εταιρεία Κολούμπια. Μέχρι σήμερα ηχογραφεί στην ίδια εταιρεία.

Ο Dylan έγινε η νέα φωνή της Αμερικής, είναι η διαμαρτυρία, η άρνηση, η αμφισβήτηση, η επανάσταση. Αυτός όμως αρνείται τον ρόλο της φωνής του κινήματος.

Είναι χαρακτηριστικά τα αποσπάσματα από συνεντεύξεις που έδινε εκείνη την εποχή ενώ στην αυτοβιογραφία του θα γράψει πώς πλήθος κόσμου συγκεντρωνόταν έξω από το σπίτι του.

Το 1965 αποτελεί έτος ορόσημο. Η ροκ μουσική αμφισβητεί διαρκώς το κατεστημένο, κοινωνικό και πολιτικό. Μια μουσική μόνιμης και διαρκούς αμφισβήτησης. Το καλοκαίρι του 1965 ένα δικό του τραγούδι, το Mr. Tambourine Man γίνεται μεγάλη επιτυχία παιγμένο από τους Byrds. Το 1965 θα δημιουργήσει και το θρυλικό «Like a Rolling Stone».

Στις 22 Νοεμβρίου του ίδιου έτους σε διακοπές στην Ισπανία παντρεύεται την Sara Lawndes. Κάνουν μαζί 4 παιδιά. Ο Dylan υιοθέτησε επίσης την κόρη τηςαπό τον προηγούμενό της γάμο. Απο το 1986 έως και το 1992 ήταν παντρεμένος με την Carolyn Dennis.

O Bob Dylan είναι πολύ μεγάλος μουσικός, στιχουργός και ποιητής επηρέασε όσο λίγοι την σύγχρονη μουσική αλλά και τη σκέψη όσων μεγάλωσαν ή προβληματίστηκαν με τα τραγούδια του.

Δεκάδες επίσημοι και ανεπίσημοι δίσκοι, βιογραφίες, διασκευές, ακυκλοφόρητες μαγνητοταινίες και τραγούδια μαρτυρούν το μέγεθος της επιρροής αυτής, ενώ ο ίδιος βραβεύτηκε και με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2016.

Με αφορμή λοιπόν τα 80α γενέθλιά του βρήκαμε στο vintag.es vintage φωτογραφίες που τράβηξε ο επίσης μουσικός John Cohen την δεκαετία του 60 στην Νέα Υόρκη.

Δείτε όλες τις vintage φωτογραφίες του Bob Dylan στο κεντρικό SLIDESHOW

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ