Vintage pics: Ο Ρόμαν Πολάνσκι & η Σάρον Τέιτ στις Χρυσές Σφαίρες το 1968 - Το μοντέλο με το τραγικό τέλος, ο σκηνοθέτης και τα σκάνδαλα

Όταν διασκέδαζαν στην απονομή των βραβείων

Στις 20 Ιανουαρίου του 1968, η Σάρον Τέιτ παντρεύτηκε τον Ρόμαν Πολάνσκι, σκηνοθέτη και συμπρωταγωνιστή της στην ταινία Η Νύχτα Των Βρυκολάκων (Dance of the Vampires, 1967).

Την ίδια χρονιά το ζευγάρι βρέθηκε στις Χρυσές Σφαίρες με την Τέιτ να φορά ένα μαύρο φόρεμα με διαφάνεια στα μανίκια και ιδιαίτερο κόψιμο στο λαιμό.

Όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες που παρουσιάζει το vintag.es χαρούμενοι και οι δυο συνομιλούν με τους παρευρισκόμενους, απολαμβάνουν το ποτό και το φαγητό τους και διασκεδάζουν στην απονομή των βραβείων.

Οι φωτογραφίες δεν μαρτυρούν σε καμία περίπτωση την τραγωδία που θα τους χτυπήσει την πόρτα λίγο μόλις καιρό αργότερα. Την επόμενη χρονιά, το 1969 το όμορφο μοντέλο και ηθοποιός με τα εκφραστικά μάτια θα δολοφονηθεί από μέλη της οικογένειας Μάνσον μέσα στο σπίτι που μοιραζόταν με τον Γαλλο-Πολωνός σκηνοθέτη, παραγωγό, σεναριογράφο και ηθοποιό. Τη στιγμή του θανάτου της, ήταν οκτώμισι μηνών έγκυος στο γιο του ζεύγους.

Μία δεκαετία μετά τη δολοφονία της Τέιτ, η μητέρα της ηθοποιού, Ντόρις Τέιτ, ανταποκρινόμενη στην αυξανόμενη λατρεία των δολοφόνων και την πιθανότητα να τους δοθεί χάρη, οργάνωσε μία δημόσια εκστρατεία που οδήγησε σε τροποποιήσεις του ποινικού νόμου της Καλιφόρνιας. 

Η μητέρα της Τέιτ δήλωσε ότι ο νόμος "θα βοηθήσει να μετατρέψει την κληρονομιά της Σάρον από θύμα δολοφονίας σε σύμβολο των δικαιωμάτων των θυμάτων".

Η άγρια δολοφονία της Σάρον Τέιτ

Στις 9 Αυγούστου του 1969, σύμφωνα με τις οδηγίες του Τσαρλς Μάνσον, τέσσερα μέλη της «Οικογένειας» Μάνσον (όπως ονόμαζε ο ίδιος την οργάνωσή του) δολοφόνησαν την Σάρον Τέιτ, η οποία βρισκόταν στον όγδοο μήνα της εγκυμοσύνης της, και άλλα τέσσερα άτομα στη βίλα του Ρόμαν Πολάνσκι, κοντά στο Μπέβερλι Χιλς.

Ο σκηνοθέτης βρισκόταν στην Ευρώπη για γυρίσματα, ενώ η Σάρον είχε καλέσει τέσσερις καλούς της φίλους στο σπίτι για να περάσουν μαζί το Σαββατόβραδο. Το έγκλημα ήταν ιδιαιτέρως ειδεχθές.

"Νέον κεφάλαιον εις τα διεθνή εγκληματολογικά χρονικά εχαρακτήρισεν η αστυνομία της Καλλιφορνίας το φρικώδες έγκλημα της βίλλας του Ρομάν Πολάνσκι, εντός της οποίας εσφάγη η ωραιοτάτη Σάρον Τέιτ, σύζυγος του διασήμου σκηνοθέτου και τέσσερις φίλοι της, υπό συνθήκας ασυλλήπτου αγριότητος", έγραψε ο Τύπος της εποχής.

Το φρικτό έγκλημα δεν έγινε αντιληπτό παρά το πρωί της επομένης, από μία γυναίκα που έφτασε στην έπαυλη και αντί άλλου αντίκρυσε μια σειρά από κατακρεουργημένα πτώματα μέσα σε λίμνες αίματος. Λίγο αργότερα, η αστυνομία, την οποία ειδοποίησαν οι γείτονες, ανακάλυψαν την 26χρονη Τέιτ και τον τέως μνηστήρα της, κομμωτή Τζέι Σέμπριγκ, σε ένα από τα υπνοδωμάτια. Και οι δύο είχαν πεθάνει από δεκάδες χτυπήματα με μαχαίρι. Θηλιές έσφιγγαν τους λαιμούς τους, ενώ μία μαύρη κουκούλα σκέπαζε το κεφάλι του Σέμπρινγκ. Στον τοίχο πάνω από το πτώμα της άτυχης γυναίκας, κυριολεκτικά σφαγμένη από 16 μαχαιριές, οι δολοφόνοι είχαν γράψει με το αίμα της τη λέξη "pigs" (γουρούνια).

Τα άλλα πτώματα, μεταξύ των οποίων και του συγγραφέα Βόιτεκ Φρικόφσκι, ήταν διασκορπισμένα σε ολόκληρη την έκταση της έπαυλης και όπως προέκυψε δολοφονήθηκαν με τρομερή αγριότητα ενώ επιχειρούσαν να διαφύγουν, ενώ η αστυνομία διαπίστωσε ότι οι τηλεφωνικές γραμμές της έπαυλης ήταν κομμένες, σαφής ένδειξη ότι το έγκλημα ήταν προμελετημένο.

Ελλείψει στοιχείων, η φαντασία των ρεπόρτερ οργίασε: "Της αγρίας σφαγής προηγήθη οργιώδης διασκέδασις", "οι δολοφόνοι μέλη οργάνωσης που τιμωρεί τον πλούτον και την ακολασίαν" κ.ο.κ. Στη νεκροψία αποδείχθηκε ότι της σφαγής δεν είχε προηγηθεί όργιο και ότι τα θύματα δεν είχαν κάνει χρήση ναρκωτικών ή, έστω αλκοόλ, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Τύπο να αναφέρεται εκτενώς στη "σατανιστική αίρεση των σουίνγκερ", στην οποία ανήκε η Τέιτ, η οποία "φορούσε μόνον μαγιό μπικίνι" και άλλα τινά, διανθισμένα πάντοτε με αναφορές στο "σατανιστικό" περιεχόμενο των ταινιών του Πολάνσκι.

Στις 10 Αυγούστου, η σχεδόν πανομοιότυπη δολοφονία του βαθύπλουτου ζεύγους ΛαΜπιάνκα σ' ένα προάστιο του Λος Άντζελες προκάλεσε πραγματικό παροξυσμό, αλλά οι δράστες παρέμεναν ασύλληπτοι και για μήνες η υπόθεση λίμναζε.

Ρόμαν Πολάνσκι: Ο σκηνοθέτης και τα σκάνδαλα

Η περίπτωση του διάσημου σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι ακόμη απασχολεί το Χόλιγουντ. Ο ίδιος είχε δηλώσει ένοχος στην κατηγορία της σεξουαλικής συνεύρεσης με τη 13χρονη Σαμάνθα Γκέιμερ, κατά τη διάρκεια γυρισμάτων στο Λος Άντζελες το 1977. Ο δημιουργός του «Τσαϊνατάουν» αναγκάστηκε να διαφύγει από τις ΗΠΑ, για την Ευρώπη, αλλά μέχρι και σήμερα υπάρχει αμερικανικό ένταλμα έκδοσής του προκειμένου να δικαστεί για βιασμό ανηλίκου.

Μετά τον θάνατο της Τέιτ ο Πολάνσκι πέστρεψε στην Ευρώπη και πέρασε πολύ από τον χρόνο του στο Παρίσι και στο Γκστάαντ χωρίς να σκηνοθετήσει άλλη ταινία μέχρι την Μάκβεθ (1971) στην Αγγλία. Την επόμενη χρονιά πήγε στην Ιταλία, έκανε την ταινία Τι; (1972) και μετά πέρασε τα επόμενα πέντε χρόνια ζώντας κοντά στη Ρώμη.

Ωστόσο ταξίδεψε στο Χόλυγουντ για να σκηνοθετήσει την Τσάιναταουν (1974). Η ταινία έλαβε έντεκα υποψηφιότητες για Όσκαρ και ήταν μεγάλη εμπορική επιτυχία. Η επόμενη ταινία του Ο Ένοικος (1976) γυρίστηκε στη Γαλλία και ολοκλήρωσε την "Apartment Trilogy" μετά απο τις ταινίες Αποστροφή και Το Μωρό της Ρόζμαρι.

To 1977 μετά από μια φωτογραφία που δημοσιεύθηκε, συνελήφθη για παιδική κακοποίηση ενός δεκατριάχρονου κοριτσιού. Παραδέχτηκε την ενοχή του για παράνομο σεξ με ανήλικη. Για να αποφύγει την καταδίκη διέφυγε στο σπίτι του στο Λονδίνο και κατόπιν στη Γαλλία την επόμενη μέρα. Τον Σεπτέμβριο του 2009 συνελήφθη από την ελβετική αστυνομία με αίτημα των αρχών των Ηνωμένων Πολιτειών προς έκδοσή του.

Τον Ιούλιο του 2010 οι Ελβετοί απέρριψαν αυτό το αίτημα και τον άφησαν ελεύθερο. Ο Λεχ Βαλέσα, πρώην πρόεδρος της Πολωνίας και νομπελίστας, ισχυρίστηκε πως θα έπρεπε να συγχωρεθεί στον σκηνοθέτη αυτή η μία και μοναδική αμαρτία του.

Το 2017 δημοσίευμα του Guardian ήθελε τον σκηνοθέτη να έρχεται αντιμέτωπος και με άλλη κατηγορία για σεξουαλική κακοποίηση. Η γυναίκα, γνωστή μόνο ως Ρόμπιν είχε πει τότε σε μία συνέντευξη Τύπου στο Λος Άντζελες, πως κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον Πολάνσκι το 1973, όταν εκείνη ήταν 16 ετών.

«Την επόμενη μέρα, αφότου έγινε, είπα σε μια φίλη μου ότι ο κ. Πολάνσκι το έκανε αυτό», είπε η Ρόμπιν, διαβάζοντας μία έτοιμη δήλωση. «Ο λόγος, με αυτή την εξαίρεση, που το κράτησα μέχρι τώρα μόνο για τον εαυτό μου, ήταν ότι δεν ήθελα ο πατέρας μου να κάνει κάτι που θα μπορούσε να τον οδηγήσει στη φυλακή για το υπόλοιπο της ζωής του», είχε προσθέσει.

Επίσης, το 2010 ήρθε αντιμέτωπος και με άλλη κατηγορία, καθώς η βρετανίδα ηθοποιός Σάρλοτ Λιούς τον κατηγόρησε για βιασμό λίγο αφότου είχε γίνει 16 ετών.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ