Story of the Day: 76 χρόνια μετά έφτασε το γράμμα στον προορισμό του - Ο Πέτρος Μιχελιουδάκης θα το έδινε από το Νταχάου στα Χανιά (φωτό)

Δείτε την συγκινητική ιστορία. 

Μετά από 76 χρόνια ένα γράμμα φτάνει στον προορισμό του! Η αναζήτηση από την οικογένεια Μπατάκη του παραλήπτη του γράμματος που ήταν στα έγγραφα του παππού τους Πέτρου Μιχελιουδάκη, είχε αποτέλεσμα!

O Πέτρος Μιχελιουδάκης εξέχουσα μορφή της αντίστασης στα Χανιά και κρατούμενος στο ναζιστικό στρατόπεδο του Άουγκσμπουργκ στη Γερμανία έλαβε από τον συγκρατούμενο του Στέλιο Βαλμά ένα γράμμα για να το δώσει στην οικογένεια του στην μητέρα του και στην μόλις 5 χρονών τότε κόρη του Μαργαρίτα (Ρίτα) Βαλμά, καθώς ο Στέλιος Βαλμάς δεν μπορούσε για λόγους υγείας να αναχωρήσει αμέσως μετά την απελευθέρωση τους (Και οι δύο είχαν κρατηθεί πριν το Αουγκσμπουργκ στο Νταχάου).

Ο Πέτρος Μιχελιουδάκης, το 1983 έφυγε από τη ζωή χωρίς ωστόσο να καταφέρει να δώσει το γράμμα στην οικογένεια του Στέλιου Βαλμά.

Το 2012 τα εγγόνια του Μιχελιουδάκη, Στέλλα Μπατάκη δικηγόρος και Διομήδης Μπατάκης λογιστής βρήκαν το γράμμα στο αρχείο του και από τότε ξεκίνησαν να αναζητούν την οικογένεια Βαλμά προκειμένου να της παραδώσουν το γράμμα καθώς γνώριζαν τον αποστολέα του γράμματος αλλά δεν γνώριζαν το όνομα του παραλήπτη (που ήταν η μητέρα του) και τη διεύθυνσή του. Η έρευνα μέχρι και πρόσφατα δεν είχε κάποιο αποτέλεσμα. Πριν από λίγες ημέρες όμως η αναζήτηση πήρε άλλη τροπή!

«Ήμουν στη διαδικασία τακτοποίησης των προσωπικών πραγμάτων της μητέρας μου που πρόσφατα έφυγε από τη ζωή. Ανάμεσα τους ήταν και κάποια πράγματα του παππού μου, σημειώσεις, βιβλία, άλλα ιστορικά στοιχεία. Εκεί λοιπόν βρήκα και τον φάκελο του γράμματος, που δεν τον είχα πριν! Είχαμε μόνο το γράμμα! Στο φάκελο υπήρχαν το όνομα και η διεύθυνση του παραλήπτη που ήταν στον Κολωνό στην Αθήνα» δηλώνει στα “Χ.ν.” η κα Στέλλα Μπατάκη.

Στη συνέχεια προχώρησε ακόμα περισσότερο την έρευνα της. «Σκέφθηκα ότι θα μπορούσα να βρω περισσότερα στοιχεία στο υποθηκοφυλακείο Αθηνών και με τη βοήθεια συναδέλφου αναζήτησα κάποιο συμβόλαιο. Βρήκα πράγματι ένα συμβόλαιο που το είχε κάνει μια Μαργαρίτα (Ρίτα) Βαλμά του Στυλιανού, το ίδιο όνομα με την κόρη του.

Από το συμβόλαιο προέκυπτε και η ημερομηνία της γέννησης της και ταίριαζαν πολύ με τα στοιχεία που είχαμε, όπως και το ονοματεπώνυμο του συζύγου της. Αναζητήσαμε τα παιδιά της στο Facebook με το επώνυμο του συζύγου της και βρήκα από εκεί τον εγγονό του Στέλιου Βαλμά και μέσα από τις επαφές του τον δισέγγονο του αναφέρει ο Γιώργος Κώνστας στα Χανιώτικα Νέα.

Τον ενημέρωσα και στην αρχή το παιδί ήταν επιφυλακτικό – πολύ λογικό βέβαια. Τον ρώτησα αν ο Στέλιος Βαλμάς ήταν προπάππος του και η Μαργαρίτα Βαλμά γιαγιά του και μου είπε ναι… εκεί έμεινα άναυδη…».

Με τη βοήθεια του δισέγγονου, το τηλέφωνο της Στέλλας Μπατάκη, δόθηκε στη Μαργαρίτα (Ρίτα) Βαλμά η οποία επικοινώνησε μαζί της.

« Η κα Ρίτα είναι 81 ετών σήμερα, μια διαυγέστατη ευγενέστατη γυναίκα. Συγκινηθήκαμε και κλάψαμε με την ιστορία αυτή» λέει η κα Μπατάκη που το επόμενο διάστημα θα βρεθεί στην Αθήνα και στο σπίτι της οικογένειας Βαλμά προκειμένου να παραδώσει στην ίδια το γράμμα του μπαμπά της… 76 χρόνια μετά!

Σημειώνεται ότι για την ιστορία τα “Χ.Ν.” είχαν κάνει εκτενές αφιέρωμα το 2016 στην προσπάθεια της οικογένειας Μπατάκη να βρουν στοιχεία, ενώ αντίστοιχα δημοσιεύματα είχε κάνει και ο αθηναϊκός Τύπος.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ