Ο καιρός τρελάθηκε: Έρχονται βροχές, χαλάζι, καταιγίδες, αστραπές - Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων από την ΕΜΥ

Θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών 

Αλλάζει από σήμερα ο καιρός με την ΕΜΥ να εκδίδει έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων βάσει του οποίου θα έχουμε βροχές, καταιγίδες και χαλάζι από σήμερα (7/6).

Ειδικότερα σύμφωνα με την ΕΜΥ: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις, προβλέπονται από σήμερα Δευτέρα (07-06-2021) το μεσημέρι στη βόρεια Ελλάδα, αύριο Τρίτη (08-06-2021) στην κεντρική και τη βόρεια χώρα και την Τετάρτη (09-06-2021) σε όλα σχεδόν τα ηπειρωτικά.

Πιο αναλυτικά, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

1. Σήμερα Δευτέρα (07-06-2021) στη Μακεδονία και τη Θράκη, κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

2. Αύριο Τρίτη (08-06-2021), κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, στη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ήπειρο και τη Θεσσαλία. Τις βραδινές ώρες τα ισχυρά φαινόμενα πρόσκαιρα θα εξασθενήσουν.

2. Μεθαύριο Τετάρτη (09-06-2021) τις μεσημβρινές και απογευματινες ώρες κατά τόπους στα ηπειρωτικά. Επισημαίνεται πως τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα στην Πελοπόννησο.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία οι κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν κατά διαστήματα και τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας.

EUROKINISSI

Δείτε επίσης: Χαλάει ο καιρός: Πού αναμένονται βροχές και καταιγίδες σήμερα Δευτέρα

Meteo: Έντονη αστάθεια και χαλαζοπτώσεις τη νέα εβδομάδα - Γιατί μπορεί ρήξει χαλάζι;

Σύμφωνα με το προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, έντονη αστάθεια αναμένεται να επικρατήσει τη νέα εβδομάδα σε μεγάλο μέρος της χώρας. Θα εκδηλωθούν καταιγίδες οι οποίες κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις. Με αφορμή αυτήν την εξέλιξη, θεωρήσαμε σκόπιμο να αναφερθούμε στο χαλάζι και την πρόγνωσή του.

Οι χαλαζοπτώσεις αποτελούν συχνό φαινόμενο στη χώρα μας στα τέλη της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού καθώς σχετικά ψυχρές αέριες μάζες από τη Βόρεια Ευρώπη βρίσκουν συχνά δίοδο προς τα νότια. Η παρουσία ψυχρών αερίων μαζών στην ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με την έντονη θέρμανση του εδάφους αυτή την περίοδο, δημιουργούν συνθήκες αστάθειας. Παρουσία κατάλληλων ποσοτήτων υγρασίας, η αστάθεια οδηγεί συχνά σε εκδήλωση καταιγίδων, μερικές από τις οποίες παράγουν χαλάζι.

EUROKINISSI

Το χαλάζι ξεκινά να δημιουργείται στις καταιγίδες κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες έντονης αστάθειας και αλλαγής ταχύτητας του ανέμου καθ’ύψος που δημιουργεί στροβιλισμό εντός των νεφών. Aλλεπάλληλα ανοδικά και καθοδικά ρεύματα το οδηγούν σε διάφορα ύψη καθώς οι χαλαζόκοκκοι μεγαλώνουν όταν υδρατμοί συμπυκνώνονται και παγώνουν πάνω τους. Πολλές φορές η αστάθεια από μόνη της είναι αρκετά έντονη, και όταν ο συνοπτικός άνεμος είναι ασθενής, και πάλι δημιουργούνται ισχυρά ανοδικά και καθοδικά ρεύματα εντός των καταιγίδων που ευνοούν την παραγωγή χαλαζιού, όπως θα συμβεί τις επόμενες ημέρες στη χώρα μας.

Στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr από το 2020 ξεκινήσε την προσπάθεια ανάπτυξης προγνωστικών προϊόντων για το χαλάζι, το οποίο αποτελεί την πιο δύσκολη παράμετρο (μορφή υετού) στην πρόγνωση καιρού. Χρησιμοποιώντας πλήθος ατμοσφαιρικών παραμέτρων στους αλγορίθμους υπολογισμών που εφαρμόζονται σε υπερυπολογιστές, είμαστε πλέον σε θέση να προβλέπουμε με σχετική ακρίβεια το μέγιστο μέγεθος του χαλαζιού που πρόκειται να πλήξει μια περιοχή τις επόμενες 48 ώρες

. Η προσπάθεια για βελτίωση της πρόγνωσης χαλαζιού θα συνεχιστεί το καλοκαίρι του 2021 και η συνεισφορά σας θα είναι πολύτιμη για εμάς, οπότε μη διστάζετε να μας στέλνετε τις αναφορές σας όταν παρατηρείτε χαλαζόπτωση.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ