Carmen Dell'Orefice: Το πρώτο super model στον κόσμο παραμένει καλλονή στα 90 - Εξώφυλλο στη Vogue από τα 15 της (φώτο-βίντεο)

Η μοναδική γυναίκα στον κόσμο που έκανε καριέρα μοντέλου για πάνω από εξήντα χρόνια - Βραβείο Γκίνες για την μακροβιότερη καριέρα μοντέλου - Εξώφυλλο & πίνακας του Νταλί  στη Vogue από τα 15 της - Εχθές έκλεισε τα 90 και παραμένει πρότυπο ομορφιάς και στυλ 

Η Carmen Dell'Orefice δεν ήταν μόνο  το πιο διάσημο μοντέλο της εποχής της, αλλά και το μόνο μοντέλο που συνέχισε να έχει ενεργή παρουσία στο χώρο της μόδας μέχρι τα γεράματα της.

Εχθές έκλεισε τα 90 και παραμένει το μακροβιότερο και πιο εντυπωσιακό μοντέλο στην ιστορία της μόδας.

Από της αρχές της δεκαετίας του 50 έχει κάνει τα περισσότερα εξώφυλλα σε μεγάλα περιοδικά μόδας και τις περισσότερες εμφανίσεις σε καμπάνιες και πασαρέλες, από οποιοδήποτε άλλο μοντέλο στον κόσμο 

 

 

Η Carmen κάνει modeling για περισσότερα από εξήντα χρόνια και μια τέτοια καριέρα δεν περνά απαρατήρητη

 

 

Το Guinness World Records απένειμε στην Κάρμεν το Βραβείο Guinness:   «Η μεγαλύτερη καριέρα ως μοντέλο πασαρέλας».

 

 

Απόδειξη αυτού είναι ότι η Carmen παρέμεινε ενεργή στις πασαρέλες κάνοντας εμφανίσεις για τον John Galliano το 2000, τον Hermes το 2004, τον Alberta Ferreti το 2011 και δύο φορές το 2012 για τους σχεδιαστές Norisol Ferrari και Marimekko. 

 

 

Το 2016 και το 2017 (ήταν ήδη 84 ετών), η Carmen Dell'Orefice φωτογραφήθηκε για τις καμπάνιες των  Sephora και H&M.

 

 

Το 2017 ήταν το κεντρικό πρόσωπο στην επίδειξη του Guo Pei.

 

 

Αλλά η αρχή και η πρώιμη εξέλιξη στην καριέρα της Carmen δεν ήταν εύκολη.

 

 

Όταν ήταν 14 ετών την ανακάλυψε  μια γυναίκα σε ένα λεωφορείο στη Νέα Υόρκη, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. 

 

 

Στη συνέχεια, η νεαρή κοπέλα έκανε μια φωτογράφηση για το Harper’s Bazaar, αλλά τότε το περιοδικό θεώρησε ότι δεν διαθέτει φωτογένεια. 

 

 

Ωστόσο, δύο εβδομάδες αργότερα, η Carmen στάλθηκε στη Vogue, όπου η συντάκτης ομορφιάς Carol Phillips την είδε και πίστεψε ότι ήταν το απόλυτο πρόσωπο και διέθετε μεγάλη φωτογένεια. 

Pinterest 

Η διαφορά απόψεων μεταξύ των φωτογράφων και των συνακτών μόδας είχε σαν αποτέλεσμα να ξεκινήσει μια μακροχρόνια  σχέση μεταξύ της Vogue και του μοντέλου που έγινε για πρώτη φορά εξώφυλλο στο μεγάλο περιοδικό το 1948 όταν ήταν 15 ετών.

Οι σπουδές της Carmen στο Ballet Russes ήταν χρήσιμες σε αυτήν τη νέα καριέρα, καθώς η ικανότητα να κινείται με άνεση της έδωσε πρόσθετα ατού. 

Pinterest 



Φωτογράφοι όπως ο Horst P. Horst, ο Irving Penn, ο Norman Parkinson, ο Francesco Scavullo, ο John Rawllings και ο Constantin Joffe , είναι μόνο λίγοι από τους γνωστούς φωτογράφους στο χώρο της μόδας που τράβηξαν  φωτογραφίες της. 

Pinterest 

Ήταν η Cecil Beaton που γνώρισε την Carmen στο Salvador Dali όταν ήταν 15 ετών. 

Pinterest 

Pinterest 

Ο Dali ζωγράφισε ένα τόπλες πορτρέτο του μοντέλου που τώρα ανήκει στη Βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας. 

Η καριέρα της Κάρμεν εξελίχθηκε  ομαλά στη δεκαετία του '50. 

Pinterest 

Pinterest 

Ένα 10ετές συμβόλαιο με τη γνωστή μάρκα εσωρούχων Vanity Fair έγινε εμβληματικό και η καμπάνια για το «Queen of Diamonds» της Revlon, που φωτογραφήθηκε από τον Richard Avedon ήταν μια αλλαγή των όρων του  παιχνιδιού στην καριέρα της. 

Μια νέα στρατιά φωτογράφων να τραβούν πόζες της η Carmen άρχισε να δουλεύει τελικά και για το Harper's Bazaar. 

Pinterest 

Ο Lilian Bassman, ο Tom Palumbo, η Carmen Schiavone και ο Gleb Derujinsky, μαζί με τον παλιό φίλο της Richard Avedon ήταν μερικοί από τους φωτογράφους που τράβηξαν φωτογραφίες της. 

Pinterest 

Η Carmen Dell'Orefice  έκανε μια σύντομη παύση από την καριέρα της το 1966 και μετά επέστρεψε για μια εκπληκτική δεύτερη φάση που διαρκεί σχεδόν μέχρι σήμερα. 

Credits Iconic Focus

Με εμβληματικές εμφανίσεις σε μεγάλες κινηματογραφικές ταινίες, όπως το "The Curse of the Jade Scorpion" του Woody Allen και το "The Age of Innocence" του Martin Scorcese, καθώς και μια μεγάλη λίστα εξωφύλλων περιοδικών και διαφημιστικών εκστρατειών για διακεκριμένες μάρκες όπως οι Rolex, Delvaux και Missoni, η Carmen δεν φαίνεται να κουράστηκε. 

Pinterest

Η αξιοσημείωτη καριέρα της αποτέλεσε αντικείμενο του ντοκιμαντέρ, Carmen: A Life in Fashion. 

Credits Iconic Focus

Ήταν μια παραγωγή του Πανεπιστήμιου Τεχνών του Λονδίνου, το οποίο της απένειμε τιμητικό διδακτορικό, η ταινία συνοδεύτηκε από έκθεση που παρουσίαζε εξώφυλλα περιοδικών της Carmen, καθώς και άλλα στιγμιότυπα από τα προσωπικά της αρχεία, αναφέρει το Iconic Focus.

Pinterest

Πιο πρόσφατα, η Carmen ήταν το θέμα στο ντοκιμαντέρ του HBO About Face, το οποίο έκανε πρεμιέρα στο Sundance Film Festival και προβλήθηκε το 2012.

Η συνεργασία με το Harper's Bazaar

Η Carmen Dell'Orefice ήταν μόλις 13 ετών όταν την ανακάλυψαν σε ένα λεωφορείο  στην 57η οδό της Νέας Υόρκης, πριν από περίπου 75 χρόνια. 

Το όνομα της είναι μύθος στο χώρο της μόδας.

Pinterest

Όσοι γνωρίζουν την Carmen μιλούν για μια γυναίκα τόσο εντυπωσιακή που ακόμα και σήμερα, δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από πάνω της όταν την κοιτάζεις.

Είναι τόσο εντυπωσιακά όμορφη. 

Pinterest

Επίσης μιλούν για έναν από τους πιο γλυκούς ανθρώπους στον πλανήτη. 

Pinterest

Η σχέση της Carmen Dell'Orefice  με το Harper’s Bazaar ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1950, μετά την καριέρα της στην Vogue και μια συνεχιζόμενη καμπάνια για τη Vanity Fair - την εταιρεία εσωρούχων, όχι το περιοδικό. 

Pinterest

Όταν τράβηξε την προσοχή της Diana Vreeland, της εξαιρετικά απαιτητικής συντάκτριας μόδας του Bazaar, ήταν ήδη 26 ετών, κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης για τα περισσότερα μοντέλα εκείνη την εποχή. 

Η  Vreeland ήθελε ο Richard Avedon να φέρει την Carmen στο Παρίσι για να τη φωτογραφίσει με τις συλλογές για το τεύχος Σεπτεμβρίου 1957, αλλά ο Avedon στην αρχή ήταν αρνητικός. 

Pinterest

«Η Diana του άλλαξε γνώμη», θυμάται η Κάρμεν. «Εκείνη την εποχή ήταν συγκλονισμένος με το μοντέλο Suzy Parker, που ήταν στενή φίλη μου και ένα χρόνο νεότερη.», συνεχίζει.

Τελικά η φωτογράφιση έγινε. Ο Avedon φωτογράφισε την Carmen στα πιο διάσημα μέρη του Παρισιού.

Ακολούθησαν κι άλλες συνεργασίες με φωτογράφους του Harper’s Bazaar.

Pinterest

Το πανέμορφο μοντέλο φωτογράφησαν η Lillian Bassman και ο εκκεντρικός Gleb Derujinsky.

Ο Derujinsky φωτογράφισε την Carmen για το τεύχος Απριλίου 1957, σε μπιστρό του Παρισιού.

Η Carmen για το φακό  του Gleb Derujinsky- Credits Gleb Derujinsky- Harper's Bazaar 

Φορούσε ένα υπέροχο ταγιέρ  Chanel.

Το διάσημο μοντέλο ήταν το θέμα του ντοκιμαντέρ, Carmen Dell'Orefice: The Legend Down the Hall, που δημιουργήθηκε από τον παλιό φίλο της, εικονογράφο μόδας David Downton, αναφέρει το Harper’s Bazaar.

Δείτε όλες τις φωτογραφίες στο κεντρικό SLIDESHOW 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ