Ποιοί εξαιρούνται επίσημα από την β δόση με το AstraZeneca: Μαζικά αιτήματα να γίνει με άλλο εμβόλιο (βίντεο)

«Τα πλεονεκτήματα του εμβολίου είναι σαφώς περισσότερα από τις όποιες ανεπιθύμητες ενέργειες» σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας

«Οι πολίτες που έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση και εκκρεμεί η δεύτερη, θα κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca εκτός αν υπάρχει αντένδειξη και αίτημα από τον γιατρό τους για κάποιον σοβαρό λόγο» τόνισε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1.

Όπως είπε ακόμα ο υπουργός Υγείας, η διευθύντρια του ΕΜΑ η κα Κουκ επανέλαβε xuew στο Λουξεμβούργο ότι τα εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές και πρόσθεσε: «Πρέπει να γίνεται. Τα πλεονεκτήματα του εμβολίου είναι σαφώς περισσότερα από τις όποιες ανεπιθύμητες ενέργειες και έτσι πορευόμαστε».

Υπενθυμίζεται ότι κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό την Δευτέρα (14/6) η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην σύσταση της Επιτροπή Εμβολιασμών να χορηγείται πλέον το εμβόλιο της AstraZeneca μόνο στους άνω των 60 ετών.

Η επιτροπή εισηγείται να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες που έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση του AstraZeneca να επιλέξουν ένα από τα άλλα τρία διαθέσιμα εμβόλια. Επίσης όσοι έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση να συνεχίσουν με το ίδιο εμβόλιο. Εξαιρούνται από τη σύσταση αυτή, όσοι εμφάνισαν σοβαρές παρενέργειες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου.

Όπως, είπε η καθηγήτρια ο κίνδυνος από τον κορονοϊό εξακολουθεί να υπερτερεί του κινδύνου θρομβώσεων και οι περιπτώσεις εμφανίσεις πιθανών παρενεργειών με τη δεύτερη δόση, είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Ποιοί εξαιρούνται επίσημα από την β δόση με το AstraZeneca

α. Άτομα όλων των ηλικιών που κατά το διάστημα των πρώτων εβδομάδων μετά την πρώτη δόση εκδήλωσαν σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια θρόμβωσης, με ή χωρίς θρομβοπενία. Η δεύτερη δόση θα πρέπει να γίνει με άλλο εμβόλιο. Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται σχετικό αίτημα από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή (μέσω του emvolio.gov.gr).

β. Άτομα όλων των ηλικιών που έχουν άλλον ειδικό λόγο για να γίνει η δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους με άλλο εμβόλιο. Θα είναι δυνατόν να γίνει αντικατάσταση του εμβολίου της δεύτερης δόσης μετά από έγκριση σχετικού αιτιολογημένου αιτήματος από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή (μέσω του emvolio.gov.gr).

γ. Άτομα ηλικίας μικρότερης από 30 ετών τα οποία για οποιοδήποτε λόγο έκαναν την πρώτη δόση εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca. Συνιστάται η δεύτερη δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο, εκτός αν, για λόγους ταχύτερης ανοσοποίησης ή άλλους λόγους, επιθυμούν να συνεχίσουν με τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

Ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους μίλησε σήμερα στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα για το εμβόλιο της AstraZeneca και τις συστάσεις της επιτροπής και αναφέρθηκε στις περιπτώσεις στις οποίες γίνεται ισχυρή σύσταση να κάνουν τη 2η δόση. Σε όσους πρέπει να αλλάξουν το ραντεβού της 2ης δόσης και να κάνουν mRNA εμβόλιο.

 

Παρόλα αυτά υπάρχει αναστάτωση αναφορικά με την β δόση του συγκεκριμένου εμβολίου με χιλιάδες πολίτες να υποβάλλουν ερωτήματα, σύμφωνα με τους γιατρούς, για το αν πρέπει η όχι να αλλάξουν εμβόλιο.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία ο αριθμός των ακυρώσεων για δεύτερες δόσεις είναι 0,5% στην Pfizer, 0,45% στην Moderna και 1,89% στην AstraZeneca.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ