Ο δρ Τάσος Παπαλαζάρου εξηγεί - Ποια είναι η διατροφική αξία του καλαμποκιού; Φάτε το όπου το βρείτε...

Το καλαμπόκι είναι ένα λαχανικό, που περιέχει πληθώρα πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, όπως είναι η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C, ο φώσφορος και το μαγνήσιο.

Το καλαμπόκι είναι σίγουρα ένα από τα αγαπημένα μας τρόφιμα το οποίο το έχουμε συνδυάσει με το καλοκαίρι. 

Ξυπνά για πολλούς ευχάριστες μνήμες της παιδικής μας ηλικίας, καθώς το έχουμε συνδέσει με τις ανέμελες βόλτες στις παραλίες και στις πλατείες θέρετρων που παραθερίζαμε. Με ένα καλαμπόκι στο χέρι, ψητό ή βραστό, ζούσαμε τις ξένοιαστες καλοκαιρινές μας διακοπές λέει ο Δρ. Τάσος Παπαλαζάρου. 

Για να δούμε όμως ποια είναι η διατροφική αξία του αγαπημένου μας καλαμποκιού.

 

  • Το καλαμπόκι ανήκει στην κατηγορία των δημητριακών (σιτάρι, βρώμη, κριθάρι, ρύζι) κι αποδίδει 85 θερμίδες / 100 γρ. οι οποιες προέρχονται κυρίως από υδατάνθρακες (80%) και σε μικρότερο ποσοστό από πρωτεΐνες (14%).
  • Περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, C, κι Ε, πολύτιμα καροτενοειδή (κυρίως λουτείνη, ζεαξανθίνη) καθώς και ιχνοστοιχεία όπως Μαγνήσιο, Κάλιο και Φώσφορο, στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού μας.
  • Επίσης περιέχει κι άλλα πολύτιμα βιονεργά συστατικά, όπως φαινολικά οξέα (κυρίως κουμαρικό οξύ), αλλά και φλαβονιεδή (ανοκυανίνες) που του προσδίδουν ισχυρή αντιοξειδωτική αξία.
  • Τέλος, αποτελεί καλή πηγή φυτικών ινών, καθιστώντας το σύμμαχο μας τόσο για τη σωστή λειτουργία του εντέρου μας, όσο και στον καλύτερο έλεγχο βάρους (αυξάνοντας το αίσθημα του κορεσμού.
  • Extra tip. Μην το τρώτε μόνο του ως σνακ στην παραλία ή μέσα στη σαλάτα σας. Ένας ιδιαίτερος θρεπτικός συνδυασμός είναι ως συνοδευτικό του ψαριού ή του κρέατος σας, αντί για ψωμί, ρύζι ή πατάτα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ