Ψητές μελιτζάνες με ντομάτα και σκόρδο: Ένα απολαυστικό, vegetarian πιάτο από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο

Με απλά υλικά!

ΥΛΙΚΑ

900 γρ. μελιτζάνες

5 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

αλάτι

φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

2 μέτρια κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες

4 μεγάλες σκελίδες σκόρδο,  λιωμένες

750 γρ. ντομάτα κονκασέ, σουρωμένη, κρατάμε το χυμό

2 κ.σ. κρέμα βαλσάμικου με ντομάτα και μυρωδικά

1/4 φλ μαϊντανός, κομμένος

Ευχαριστούμε το dimitrisskarmoutsos.gr για την παραχώρηση της συνταγής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1 Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230°C. Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί.

2 Αφαιρούμε τα πράσινα καπέλα από τις μελιτζάνες και τις κόβουμε στη μέση κατά μήκος. Τις τοποθετούμε στο ταψί δίπλα-δίπλα με την κομμένη τους πλευρά προς τα πάνω. Περιχύνουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα.

3 Ψήνουμε για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να τρυπιούνται εύκολα με ένα μαχαίρι.

4 Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Βάζουμε τα κρεμμύδια και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 3 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.

5 Καλύπτουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, προσθέτοντας 1-2 κ.σ. νερό αν στεγνώσει η κατσαρόλα ή αν γίνουν πολύ σκούρα τα κρεμμύδια. Ρίχνουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για λίγα δευτερόλεπτα.

6 Προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ, την κρέμα βαλσάμικου με ντομάτα και μυρωδικά και το αλατοπίπερο. Μαγειρεύουμε χωρίς καπάκι σε μέτρια προς υψηλή φωτιά για 10 λεπτά, μέχρι να δέσει το μείγμα, ανακατεύοντας συχνά.

7 Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε μαϊντανό. Δοκιμάζουμε να δούμε αν χρειάζεται κι άλλο αλατοπίπερο.

8 Με ένα κουτάλι απλώνουμε το μείγμα πάνω στις μελιτζάνες. Εάν θέλουμε πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο.

9 Βάζουμε όσο μείγμα περισσέψει στο ταψί και το αραιώνουμε με το χυμό ντομάτας, που έχουμε κρατήσει. Ψήνουμε για 5-7 λεπτά να πάρει γεύση η μελιτζάνα.

10 Σερβίρουμε τις μελιτζάνες μας ζεστές ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Who is who

Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σε νεαρή ηλικία πήγε στην Αμερική, όπου μετά την απόκτηση του πτυχίου του στα οικονομικά από το UCLA, συνέχισε τις σπουδές του στην Culinary Institute of America. To 1993 ξεκίνησε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα δίπλα στον Thomas Keller, ολοκληρώνοντας την διατριβή του, με θέμα την Γαλλική και την Γιαπωνέζικη κουζίνα. Το 1996 ξεκίνησε να εργάζεται σε μεγάλα ξενοδοχεία, όπως το Sheraton Hotel ως executive chef, καθώς και σε γνωστά εστιατόρια της Αμερικής. 

Το 2001 επέστρεψε στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στα Χανιά, όπου έμαθε τα μυστικά της κρητικής κουζίνας και τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα. Το 2005 μετακομίζει στην Αθήνα για να εργαστεί ως Chef του εστιατορίου «Αλάτσι», κερδίζοντας Χρυσό Σκούφο και βραβεία Gourmet. To 2010 και για τρία χρόνια ήταν μέλος της κριτικής επιτροπή στο reality μαγειρικής του Mega Channel «Master Chef» και «Junior Master Chef». Από το 2011 μέχρι το 2015 είναι ο executive chef των εστιατορίων ΕΡΓΟΝ σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Για τα έτη 2013-2014 συνεχίζει τη συνεργασία του με το MEGA, με την επιτυχημένη εκπομπή «Χωρίς Συνταγή» και ένα χρόνο μετά συμμετέχει στην εκπομπή «Joy» παρουσιάζοντας το καλό φαγητό της Αθήνας. To 2015 αποφασίζει να δημιουργήσει την επίσημη ιστοσελίδα του dimitrisskarmoutsos.gr για να μπορεί να μοιράζεται τις συνταγές και τις γνώσεις του για την μαγειρική και το καλό φαγητό. Το 2016 είναι πλέον στο Museum Restaurant Στην Κηφισιά. Η φετινή τηλεοπτική σεζόν τον βρίσκει στα πλατό του Star Channel, ως παρουσιαστή της μαγειρικής εκπομπής «Blind Taste».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ