Ο Γιάννης Λουκάκος σε ένα εκπληκτικό πιάτο: Κροκέτες μπακαλιάρου με σάλτσα σαφράν και σαλάτα παντζάρι

Και ένα tip από τον σεφ για να γίνει ακόμα πιο λαχταριστό!

ΥΛΙΚΑ

Για το πανάρισμα και το τηγάνισμα

  • 100 γρ. κορν φλάουρ
  • 150 γρ. ασπράδι αυγού
  • 250 γρ. πολέντα
  • ηλιέλαιο

Για το μείγμα κροκέτας

  • 10 γρ. ελαιόλαδο
  • 60 γρ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 250 γρ. πατάτες βρασμένες
  • 40 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 1 τμχ. αυγό
  • 350 γρ. μπακαλιάρος παστός σε φιλέτο, ξαρμυρισμένος
  • 5 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, το πράσινο μέρος ψιλοκομμένο
  • 2 γρ. μαραθόσπορο, τριμμένο
  • 3 γρ. μάραθο, ψιλοκομμένο
  • 3 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Για τη σάλτσα παντζάρι

  • 250 γρ. παντζάρι, βρασμένο και καθαρισμένο
  • 120 γρ. νερό
  • 10 γρ. ξύδι κόκκινου κρασιού
  • 60 γρ. ελαιόλαδο
  • αλάτι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

  • ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΠΑΣΤΟΣ
  • ΠΑΤΑΤΑ
  • ΠΑΝΤΖΑΡΙ

Ευχαριστούμε τον Γιάννη Λουκάκο και το yiannislucacos.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το πανάρισμα και το τηγάνισμα

Περνάμε τις κροκέτες αρχικά από το κορν φλάουρ, τινάζοντας για να φύγει η περίσσεια ποσότητα. Έπειτα βυθίζουμε στο αυγό, στραγγίζοντας και πάλι την περίσσεια ποσότητα και τέλος βουτάμε στην  πολέντα, φροντίζοντας να επικαλυφτούν οι κροκέτες πολύ καλά από όλες τις πλευρές. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία περνώντας τις κροκέτες από το αυγό και την πολέντα.

Ρίχνουμε αρκετό ηλιέλαιο (να φτάνει μέχρι τη μέση της κατσαρόλας) σε μια κατσαρόλα αρκετά μεγάλη ώστε να χωράει άνετα τις κροκέτες. Ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο στους 180οC και προσθέτουμε τις κροκέτες. Τηγανίζουμε τις κροκέτες μέχρι να πάρουν ωραίο και έντονο χρώμα και να κάνουν τραγανή κρούστα. Αποσύρουμε και στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Για το μείγμα κροκέτας

Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο μέχρι να μυρίσει και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά και πλάθουμε σε μπαλάκια των 40 γραμμαρίων.

Για τη σάλτσα παντζάρι

Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ και αλέθουμε μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί εντελώς.

Who is Who

Ο Γιάννης Λουκάκος γεννήθηκε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ στις 19/11/1973. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Pennsylvania State University και μετά φοίτησε στην καλύτερη σχολή μαγειρικής του κόσμου, Culinary Institute of America. Αφού εργάστηκε στις κουζίνες μεγάλων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και εστιατορίων, το 2000 επέστρεψε στην Ελλάδα. Το προσωπικό του στυλ έχει αναγνωρισθεί δύο φορές στα βραβεία Gourmet.

Το 2009 δημιούργησε το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι στην πιάτσα του Αγ. Νικολάου στην πλατεία Ελευθερωτών. Από τον Μάρτιο του 2013, ο Γιάννης Λουκάκος πήρε την τηλεοπτική επωνυμία του «Dr Cook» από την ομώνυμη εκπομπή στο MEGA TV, ενώ το ΤHE SEMINAR PROJECT φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ξεχωριστή εμπειρία μαγειρικής εκπαίδευσης για όσου συμμετέχουν στα σεμινάρια.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ