Κορωνοϊός: Χωρίς μάσκα από αύριο σε εξωτερικούς χώρους - Τέλος στην απαγόρευση κυκλοφορίας από 28 Ιουνίου (βίντεο)

Σε χώρους που δεν παρατηρείται συνωστισμός/συγχρωτισμός

Την άρση του περιορισμού της νυχτερινής κυκλοφορίας (curfew) από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Ν. Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της πορείας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε όπως εισηγήθηκε ομόφωνα η Επιτροπή από αύριο οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να μη χρησιμοποιούν μάσκα σε εξωτερικούς χώρους που δεν παρατηρείται συνωστισμός/συγχρωτισμός.

Ακόμη ανακοίνωσε ότι από 28/6 ισχύουν τα παρακάτω:

  • Η εξαίρεση των πλήρως εμβολιασμένων εργαζομένων από την υποχρέωση διενέργειας self- test σε χώρους εργασίας και των αθλουμένων σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (και της δεύτερης δόσης εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων).
  • Επίσης, αλλάζει και το πρωτόκολλο στην εστίαση με αύξηση του ανώτατου ορίου παρουσίας μέχρι δέκα άτομα ανά τραπέζι, από έξι άτομα που ισχύει σήμερα.
  • -Σχετικά με τη λειτουργία των εξωτερικών χώρων δεξιώσεων, επιβεβαιώνεται ότι το ανώτατο όριο ατόμων θα είναι 300 άτομα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.
  • Σχετικά με τη λειτουργία των οργανωμένων παραλιών/πλαζ ορίζεται μέγιστος αριθμός εκατόν είκοσι ατόμων ανά 1.000τ.μ. επιφανείας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο.

Αναφορικά με αιτήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών, τα μέλη της Επιτροπής μετά από διαλογική συζήτηση εισηγήθηκαν ομόφωνα τα ακόλουθα:

  • Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (Β κατηγορία), δύνανται να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία.
  • Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (Α κατηγορία) δύναται επίσης να επανέλθουν στην εργασίας τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό
  • Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, θα κρίνεται από τη Διοίκηση κάθε υγειονομικού σχηματισμού η αξιοποίησή τους στις κατάλληλες θέσεις αναλόγως της κατηγορίας κινδύνου που ανήκουν, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
  • Επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες. Η εξυπηρέτηση του κοινού να γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού, τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας και των κανόνων που ισχύουν για το λιανεμπόριο (1 άτομο ανά 16 τ.μ.), για τον αριθμό των εξυπηρετούμενων πολιτών και την υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικό χώρο εφόσον παρατηρούνται ουρές.

Μαγιορκίνης: Μειώνεται ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια καθώς και η πίεση στο σύστημα Υγείας

Συνεχίζει να μειώνεται ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια  και η πίεση στο σύστημα Υγείας εξακολουθεί να αποκλιμακώνεται σταθερά, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Κατά 17% μειώθηκαν οι νοσηλείες σε ΜΕΘ, υποχωρούν και οι νέες εισαγωγές, ενώ οι νέες διαγνώσεις καταγράφουν μείωση 40% .Σχετικά με την παρέμβαση της Δημόσιας Υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με τα αντιγονικά self-tests,  ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι έχουν διατεθεί περίπου 31 εκατομμύρια συσκευές σε περίπου 4,5 εκατομμύρια πολίτες. Έχουν δηλωθεί θετικά στην covid-19 35.000 δείγματα.

Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε και στην μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, τονίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού και απευθύνοντας κάλεσμα σε όλους να τον επισπεύσουν.

Η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας συνεχίζεται και η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας που συνεδρίασε σήμερα εισηγείται άρση περιοριστικών μέτρων.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, μη χρήση μάσκας για όλους, σε εξωτερικούς χώρους όπου δεν υπάρχει συνωστισμός. Η χρήση της μάσκας αποτελεί βασικό μέτρο ατομικής προστασίας, είπε και δεν θέλουμε να δοθεί το μήνυμα ότι πετάμε τις μάσκες.Τόνισε ότι  ισχύει η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.

Είπε επίσης ότι καταργούνται τα self test για εμβολιασμένους εργαζόμενους. Όσο κυκλοφορεί ο ιός αυξάνονται οι πιθανότητες να νοσήσουμε, είπε, γι αυτό συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή.

Στα 32 έτη μειώθηκε η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων και αυτό οφείλεται στην κινητικότητα των νέων. Ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 1,3%. Τα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν σε 4.100  κρούσματα και οι περισσότερες περιφέρειες είναι πράσινες.

Ένας στους 3 νοσηλευόμενους αφορά σε νέους ανθρώπους , καθώς οι ηλικιωμένοι εμβολιάστηκαν σε μεγάλο βαθμό. Μείωση παρατηρείται και στους θανάτους άνω των 75 ετών. Όπως είπε δίνεται έμφαση στον εμβολιασμό όλων άνω των 55 ετών, καθώς γνωρίζουμε ότι αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 520 κρούσματα, 14 θανάτους και 271 διασωληνωμένους.

Η γεωγραφική κατανομή των 520 κρουσμάτων covid-19 που καταγράφηκαν σήμερα έχει ως εξής:

30 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής   

32 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών  

12 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής 

25 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών 

66  κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών 

33 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών  

26 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς 

1 κρούσμα στην Π.Ε. Νήσων

41 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης 

5 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας 

1 κρούσμα στην Π.Ε. Αρκαδίας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας 

8 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας  

1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών 

1 κρούσμα στην Π.Ε.Δράμας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Εβρου

11 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

15 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου    

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ικαρίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων 

3 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

10 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

10 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης   

6 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Κω 

5 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

18 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας   

8 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας  

1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης 

2 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας 

5 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας  

6 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου  

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

9 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών  

3 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων

7 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

10 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων 

43 κρούσματα υπό διερεύνηση

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ