Σκύλοι & γάτες κολλάνε Κορωνοϊό από τους ιδιοκτήτες τους - Τέλος ο ύπνος στο ίδιο κρεβάτι για γατάκι & σκυλάκι

Όχι μαζί μας στο κρεβάτι τα σκυλάκια και τα γατάκια 

Οι άνθρωποι είναι δυνατό να μεταδώσουν τον κορονοϊό SARS-CoV-S στις γάτες τους, σύμφωνα με μία νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Μάργκαρετ Χόζι του Κέντρου Έρευνας Ιών του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης στη Σκωτία, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Κτηνιατρικής «Veterinary Record», ανίχνευσαν τον κορονοϊό σε δύο κατοικίδιες γάτες, οι οποίες ζούσαν σε σπίτια με περιστατικά Covid-19.

Τα δύο ζώα εμφάνισαν μέτρια έως σοβαρή αναπνευστική νόσο.

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι έχει συμβεί μετάδοση του κορονοϊού από τους ανθρώπους στις γάτες στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τις μολυσμένες γάτες να εκδηλώνουν μέτρια έως σοβαρά αναπνευστικά συμπτώματα.

Δεδομένης, συνεπώς, της ικανότητας του κορονοϊού να μολύνει ζώα συντροφιάς, θα είναι σημαντικό να παρακολουθείται η μετάδοση από ανθρώπους σε γάτες, από γάτες σε γάτες και από γάτες σε ανθρώπους», δήλωσε η δρ Χόζι, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κινδυνεύουν και οι σκύλοι

Σύμφωνα με μία νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα σκύλοι και γάτες συντροφιάς είναι συχνό να εμφανίζουν λοίμωξη Covid-19, όταν ζουν σε σπίτια στα οποία οι ιδιοκτήτες τους έχουν κορονοϊό.

Παρόμοια ήταν και τα αποτελέσματα μιας άλλης σχετικής μελάτης από τον Καναδά.

Περιστατικά μόλυνσης κατοικίδιων ζώων από τους ανθρώπους έχουν αναφερθεί στο παρελθόν, αλλά είχαν θεωρηθεί σπάνια.

Η νέα αυτή έρευνα δείχνει ότι είναι τελικά πιο συχνά από ό,τι είχε θεωρηθεί αρχικά, περίπου ένα στα πέντε κατοικίδια που ζουν σε σπίτια όπου υπάρχει κάποιος άνθρωπος με κορονοϊό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ. Ελς Μπρόενς του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νόσων (ECCMID) και , χρησιμοποίησαν μία κινητή κτηνιατρική κλινική για να μελετήσουν νοικοκυριά όπου οι άνθρωποι είχαν διαγνωστεί θετικοί για κορονοϊό μέσω μοριακού τεστ, προκειμένου να πάρουν δείγματα αίματος από τους σκύλους και τις γάτες που ζούσαν στο ίδιο σπίτι.

Συνολικά μελετήθηκαν 156 σκύλοι και 154 γάτες από 196 νοικοκυριά.

Βρέθηκαν έξι γάτες και επτά σκύλοι θετικοί στον κορονοϊό (ποσοστό 4,2%), ενώ άλλες 31 γάτες και 23 σκύλοι (ποσοστό 17,4%) βρέθηκαν να διαθέτουν αντισώματα κατά του ιού, μία ένδειξη για παλαιότερη μόλυνση. Συνεπώς, τουλάχιστον το ένα πέμπτο των ζώων συντροφιάς είχαν μολυνθεί.

Τελικά και τα 13 ζώα με ενεργή λοίμωξη έγιναν καλά.

Η μελέτη δεν διαπίστωσε μετάδοση του ιού μεταξύ των ζώων που ζούσαν στο ίδιο σπίτι.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η πιθανότερη οδός μετάδοσης είναι από τους ανθρώπους με Covid-19 προς τα ζώα τους και όχι το αντίστροφο.

«Αν έχετε Covid-19 θα πρέπει να αποφεύγετε τις επαφές με τη γάτα ή το σκύλο σας, όπως θα κάνατε και με τους ανθρώπους.

Η κύρια ανησυχία δεν είναι η υγεία των ζώων, που έχουν μόνο ήπια ή καθόλου συμπτώματα Covid-19, αλλά ο πιθανός κίνδυνος τα ζώα να δρουν ως “δεξαμενή” του κορονοϊού και να τον επανεισάγουν στον ανθρώπινο πληθυσμό», δήλωσε η δρ. Μπρόενς.

«Ευτυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις μετάδοσης του ιού από τα κατοικίδια στους ανθρώπους.

Έτσι, παρ’ όλο που είναι συχνό φαινόμενο να μολύνονται τα κατοικίδια, όταν ζουν σε σπίτι με Covid-19, φαίνεται απίθανο τα ίδια να παίζουν κάποιο ρόλο στην πανδημία.

Δεν μπορούμε, πάντως, να πούμε ότι υπάρχει κίνδυνος 0% να κολλήσει κάποιος Covid-19 από το κατοικίδιο του», πρόσθεσε.

Όχι μαζί μας στο κρεβάτι τα σκυλάκια και τα γατάκια 

Μία δεύτερη καναδική έρευνα, που παρουσιάστηκε στο ίδιο συνέδριο και έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γκουέλφ στο Οντάριο, με επικεφαλής την καθηγήτρια Κτηνιατρικής Παθολογίας, Ντόροθι Μπίντσλε, βρήκε ότι οι γάτες που κοιμούνταν στο κρεβάτι του ιδιοκτήτη τους είχαν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από Covid-19.

Η μελέτη έγινε σε 48 γάτες και 54 σκύλους σε 77 νοικοκυριά, όπου κάποιος άνθρωπος είχε διαγνωστεί θετικός στον κορονοϊό.

Διαπιστώθηκε ότι το 67% των γατών και το 43% των σκύλων βρέθηκαν να έχουν αντισώματα στον ιό, έναντι μόνον 9% των ζώων που ζούσαν σε καταφύγιο και 3% των αδέσποτων.

Το ένα τέταρτο των ζώων με Covid-19 εμφάνιζαν κάποιο σύμπτωμα, όπως έλλειψη όρεξης ή δύσπνοια.

Οι περισσότερες περιπτώσεις λοίμωξης στα ζώα ήταν ήπιες, ενώ τρεις σοβαρές.

«Αν κάποιος έχει Covid-19, υπάρχει απρόσμενη μεγάλη πιθανότητα να τη μεταδώσει στο ζώο του, ιδίως σε γάτα που κοιμάται μαζί του.

Γι’ αυτό, εάν έχετε Covid-19, καλύτερα να κρατηθείτε σε απόσταση και να μη βάζετε τη γάτα στην κρεβατοκάμαρα σας», τόνισε η δρ. Μπίντσλε.

Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι γάτες είναι πιο ευάλωτες από ό,τι οι σκύλοι στον κορονοϊό. Επίσης, οι γάτες είναι πιθανότερο να κοιμούνται κοντά στο πρόσωπο του μολυσμένου από κορονοϊό αφεντικού τους, κάτι που αυξάνει την έκθεσή τους στον κίνδυνο μόλυνσης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για να έχετε στο μενού σας ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ