Ξεφλούδισμα δέρματος από τον ήλιο: Συμβουλές και φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης

Μικρά μυστικά που όλοι μας πρέπει να γνωρίζουμε.... 

Πολλές γυναίκες αναζητούν τρόπους για να αποκτήσουν τέλειο μαύρισμα κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, ωστόσο αν αυτό δεν γίνει με τον σωστό τρόπο μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα. Μια από τις πιο συνηθισμένες και δυσάρεστες καταστάσεις είναι και το ξεφλούδισμα του δέρματος από τον ήλιο.

Οι ακτίνες του ηλίου, ιδιαίτερα κατά τις μεσημεριανές ώρες, είναι ισχυρές και μπορούν εύκολα να προκαλέσουν έγκαυμα. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο με την ηλιοθεραπεία, αλλά μπορεί να προκληθεί ακόμη και όταν περπατάμε σε ανοιχτό χώρο. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν πρέπει να αμελούμε το αντηλιακό, τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα μας, καθώς και την συχνή ανανέωση του.

Το ξεφλούδισμα του δέρματος από τον ήλιο είναι συνήθως φυσικό επακόλουθο του εγκαύματος. Μπορεί το κοκκίνισμα, η φαγούρα, η αφυδάτωση και ο πόνος να είναι τα πρώτα συμπτώματα του εγκαύματος, αν όμως δεν υπάρξει η σωστή φροντίδα για την αντιμετώπιση του καψίματος, τότε ενδέχεται να προκληθεί το ενοχλητικό ξεφλούδισμα.

Συμβουλές για να σταματήσει το ξεφλούδισμα του δέρματος από τον ήλιο:

Ξεφλούδισμα δέρματος από τον ήλιο (4)

1. Μόλις δείτε τα πρώτα σημάδια, όπως ξεφλούδισμα πλάτης, προσώπου και γενικότερα του σώματος κάντε ένα κρύο ντους. Αυτό θα επιβραδύνει το ξεφλούδισμα και θα σας ανακουφίσει. Προσοχή όμως, το νερό πρέπει να είναι κρύο για να σας δροσίσει. Μην χρησιμοποιήσετε ζεστό, διότι θα ερεθίσει περισσότερο το δέρμα.

2. Κατά τη διάρκεια του μπάνιου αποφύγετε το τρίψιμο με σφουγγάρι και την απολέπιση για να μην ερεθίσετε περισσότερο την επιδερμίδα σας.

3. Για τον ίδιο λόγο φροντίστε να σκουπιστείτε ταμποναριστά με την πετσέτα και όχι τρίβοντας την.

4. Σημαντικό βήμα είναι η εφαρμογή μιας ενυδατικής κρέμας, ενός after sun ή αλόης σε όλο το σώμα και το πρόσωπο.

Ξεφλούδισμα δέρματος από τον ήλιο (2)

5. Αποφύγετε το ξύσιμο στις περιοχές που υπάρχει ξεφλούδισμα του δέρματος από τον ήλιο, διότι θα επιδεινωθεί το πρόβλημα. Προτιμήστε την ανακούφιση με λίγο κρύο νερό ή κομπρέσες με κρύο γάλα. Καλό θα είναι να αποφύγετε την απευθείας εφαρμογή πάγου, διότι κλείνει τους πόρους του δέρματος και παγιδεύει την θερμότητα του εγκαύματος στο εσωτερικό του.

6. Καθοριστικής σημασίας για να σταματήσετε το ξεφλούδισμα είναι η σωστή και βαθιά ενυδάτωση του οργανισμού και του σώματος. Γι’ αυτό πέρα από τις ενυδατικές κρέμες, μην ξεχνάτε να πίνετε πολύ νερό, τουλάχιστον 8-10 ποτήρια την ημέρα. Η ενυδάτωση του δέρματος όχι μόνο θα βοηθήσει στην αναζωογόνηση της επιδερμίδας, αλλά και στην επούλωση των πληγών.

7. Σε καμία περίπτωση μην ξεφλουδίσετε τα κομμάτια που έχουν δημιουργηθεί. Το ξεφλούδισμα αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσχρωμίες, σημάδια, ακόμη και μολύνσεις. Προτιμήστε να τα κόψετε με ένα ψαλιδάκι και να ενυδατώσετε καλά την περιοχή για να μην ξεφλουδίσει περισσότερο. Ιδανικά χρησιμοποιήστε μια αντιβακτηριδιακή κρέμα για τα σημεία αυτά.

 

Ξεφλούδισμα δέρματος από τον ήλιο (5)

8. Τέλος, φροντίστε να αποφύγετε την απευθείας επαφή με τον ήλιο και την ηλιοθεραπεία για μια εβδομάδα μέχρι να επουλωθούν οι πληγές του εγκαύματος.

Φυσική αντιμετώπιση για το ξεφλούδισμα από τον ήλιο:

1. Βρώμη: Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα φυσικά συστατικά για την αντιμετώπιση του ξεφλουδίσματος από τον ήλιο και του ερεθισμένου δέρματος γενικότερα. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C και E, γι’ αυτό βοηθάει στην ανάπλαση και την αναζωογόνηση της επιδερμίδας. Έχει την ικανότητα να μειώνει τη φαγούρα και να ενυδατώνει την επιδερμίδα, σταματώντας το ξεφλούδισμα.

Βράστε λοιπόν λίγη βρώμη σε νερό και αφήστε τη να κρυώσει. Απλώστε τη στο δέρμα που πάσχει του προσώπου ή του σώματος και αφήστε τη να δράσει για μερικά λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλυθείτε με άφθονο νερό.

Ξεφλούδισμα δέρματος από τον ήλιο (3)

2. Αλόη: Είναι γνωστή για τις ενυδατικές, επουλωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αναπλαστικές και θεραπευτικές της ιδιότητες. Η χρήση της στο δέρμα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το ξεφλούδισμα από το ήλιο. Απλά αναμείξτε τη με λίγη βιταμίνη Ε και απλώστε το μείγμα στις περιοχές όπου εμφανίζεται το πρόβλημα. Αφήστε τη να δράσει για λίγη ώρα και ξεπλυθείτε με άφθονο δροσερό νερό. Επαναλάβετε την θεραπεία με αλόη για μερικές μέρες και δώστε τέλος στο ξεφλουδισμένο και ερεθισμένο δέρμα αναφέρει το beautetinkyriaki.

3. Μέλι: Ένα ακόμη ενυδατικό και επουλωτικό φυσικό συστατικό είναι το μέλι. Επαναφέρει στο δέρμα την χαμένη του υγρασία και το αναζωογονεί. Αναμείξτε το με λίγη σκόνη κουρκουμά ή σανδαλόξυλου και τρίψτε το μείγμα στην πάσχουσα περιοχή.

4. Ελαιόλαδο: Είναι ενυδατικό και θρέφει την επιδερμίδα λόγω των λιπαρών οξέων που περιέχει. Αν μάλιστα το ζεστάνετε ελαφρώς πριν το απλώσετε στο δέρμα σας με απαλές κινήσεις μασάζ, τότε απορροφάται σε βάθος και φυλακίζει την υγρασία κάτω από την επιδερμίδα, κάνοντας γρηγορότερη την επούλωση.

5. Γάλα: Έχει ενυδατικές ιδιότητες και απολεπίζει την επιδερμίδα χάρη στο γαλακτικό οξύ και τις πρωτεΐνες που περιέχει. Κάντε λοιπόν 2 φορές την ημέρα κομπρέσες με κρύο γάλα για 10 λεπτά στις περιοχές που καήκατε από τον ήλιο και έχει δημιουργηθεί το ξεφλούδισμα. Έπειτα ξεπλυθείτε με δροσερό νερό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ