Φεστιβάλ των Καννών 2021 : Η "ανατομία" της διαφορετικής φετινής γιορτής - Η "αλλιώτικη" κριτική επιτροπή - Η θέση των γυναικών - Τα πρώτα βραβεία (φώτο-βίντεο)

Λαμπερό και λίγο διαφορετικό…το φετινό Φεστιβάλ: Για πρώτη φορά μαύρος Πρόεδρος στην κριτική επιτροπή που πλειοψηφούν γυναίκες - Οι γυναίκες σκηνοθέτες υποψήφιες για "Χρυσό Φοίνικα" - Το μήνυμα για πράσινο πλανήτη.

Μετά από δύο χρόνια που αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας η μεγάλη γιορτή του κινηματογράφου, επέστρεψε:  Το Φεστιβάλ των Καννών είναι ξανά εδώ, για να τιμήσει το καλό σινεμά.
Λαμπερό και λίγο διαφορετικό…

«Οι παρευρισκόμενοι στο Φεστιβάλ βρίσκονται στη Γαλλία εδώ και 10 ημέρες για να περάσουν την προβλεπόμενη  καραντίνα, οι δημοσιογράφοι έχουν λάβει τις προφυλάξεις τους.

 

Jury du 74e Festival de Cannes- credits: Festival De Cannes Facebook

Είναι πολύ συγκινητικό. Ο κόσμος του κινηματογράφου επιστρέφει και βρίσκεται ξανά ενωμένος», δήλωσε ο διευθυντής του φεστιβάλ  Thierry Fremaux.

Τους πρώτους μήνες της πανδημίας, το Palais des Festivals, η κύρια τοποθεσία του φεστιβάλ ταινιών στη νότια Γαλλία, είχε γεμίσει με νοσοκομειακά κρεβάτια. 

Νωρίτερα φέτος, χρησίμευσε ως κέντρο μαζικού εμβολιασμού, το «Εμβόλιο».

Και τώρα ήρθε η μεγάλη στιγμή: Αφού αναβλήθηκε  το Μάιο για αργότερα μέσα στο καλοκαίρι, όταν οι συνθήκες της πανδημίας θα ήταν λίγο καλύτερες το Φεστιβάλ των Καννών θα λάβει χώρα από τις 6-17 Ιουλίου.

Τα αυστηρά μέτρα λόγω της πανδημίας

Οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ ενώ όλοι οι εισερχόμενοι στο χώρο είναι υποχρεωμένοι να κάνουν rapid & μοριακά τεστ που επιβεβαιώνουν ότι δεν νοσούν από Κορωνοϊό και να τα έχουν μαζί τους.
Τα παραδοσιακά φιλιά και οι αγκαλιές μεταξύ των σταρ απαγορεύονται όπως ανακοίνωσε ο σκηνοθέτης του Φεστιβάλ

Η παρουσία των γυναικών στο Φεστιβάλ

Εκτός από τα μέτρα προστασίας κατά του Κορωνοϊού , τα κύρια ζητήματα που απασχόλησαν φέτος τους τίτλους των δημοσιεύματων για το Φεστιβάλ, είναι η παρουσία των γυναικών και η κλιματική αλλαγή.

Τέσσερις γυναίκες σκηνοθέτες υποψήφιες για Χρυσό Φοίνικα

Ο αριθμός των ταινιών που σκηνοθέτησαν  γυναίκες στον κύριο διαγωνισμό φέτος είναι μόνο τέσσερις - μεταξύ των 24 υποψηφίων – κι αυτό είναι ένα επαναλαμβανόμενο θέμα στο Φεστιβάλ των Καννών.

Σε ολόκληρη την ιστορία του φεστιβάλ, δεν υπήρξαν ποτέ περισσότερες από τέσσερις γυναίκες υποψήφιες για το κορυφαίο βραβείο  στο διαγωνισμό

Μόνο μία γυναίκα σκηνοθέτης σε ολόκληρη την ιστορία του Φεστιβάλ κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα : Η Jane Campion, για το “Piano” το 1993.

Οι διαμαρτυρίες που πραγματοποιήθηκαν από εξέχουσες γυναίκες μετά το κίνημα #MeToo κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ το 2018 δεν είχαν προφανή αντίκτυπο στη σύνθεση του διαγωνισμού, παρόλο που φέτος οι γυναίκες στην κριτική επιτροπή είναι περισσότερες.

Όπως επεσήμανε η Sophie Monks Kaufman, συμπρόεδρος της ομάδας πίεσης Times Up UK Critics, "στατιστικά η γυναικεία εκπροσώπηση είναι χειρότερη φέτος από ό, τι το 2019 καθώς ο αριθμός των υποψηφίων στο σύνολο αυξήθηκε από 21 σε 24.

Maggie Gyllenhaal- credits: Festival De Cannes Facebook

"Τέσσερις γυναίκες στον διαγωνισμό – είμαι o πρώτος που πιστεύω ότι δεν είναι αρκετές", δήλωσε ο διευθυντής του φεστιβάλ , Τιερί Φρεμώ στο AFP, προσθέτοντας ότι το φεστιβάλ, ωστόσο, έχει τοποθετηθεί σαφώς έναντι των ποσοστώσεων.

"Καμία ταινία δεν θα επιλεγεί ποτέ βάσει του φύλου, της φυλής ή της θρησκείας του σκηνοθέτη", δήλωσε ο Φρεμώ  "Αλλά αν διστάζουμε μεταξύ δύο ταινιών και η μία προέρχεται από μια γυναίκα, θα επιλέξουμε αυτήν.

Κάνουμε το ίδιο όσον αφορά γεωγραφία. Οι Κάννες είναι ένα παγκόσμιο φεστιβάλ. ", συμπλήρωσε.

Doria Tillier- credits: Festival De Cannes Facebook

«Καλύτερο από ποτέ σχετικά με την ισότητα των φύλων»

 Στον αντίποδα των διαμαρτυριών, το  γεγονός ότι άλλα τμήματα του φεστιβάλ έχουν μια πιο ισορροπημένη επιλογή, με περίπου 40 γυναίκες να παρουσιάζουν τις ταινίες τους στο πρόγραμμα, οδήγησε τους διοργανωτές να επισημάνουν ότι η φετινή επιλογή ήταν η « καλύτερη σε σχέση με το 2019» όσον αφορά την εκπροσώπηση των φύλων.
 Αυτό είναι «ένας ντροπιαστικός ισχυρισμός», δηλώνει η Kaufman.

Οι τέσσερις γυναίκες που διεκδικούν τον Χρυσό Φοίνικα

Τρεις από τις γυναίκες σκηνοθέτες, που θα διαγωνιστούν για τον Χρυσό Φοίνικα είναι Γαλλίδες:

Η Mia Hansen-Love παρουσιάζει την ταινία «Bergman Island», η Catherine Corsini, με την ταινία «The Divide», και η Julia Ducournau με την ταινία «Titane».

Melanie Therry - Audrey Abiven - Laurent Dailland - Romain Cogitore - Pierre Simon Gutman - Eric Caravaca - credits: Festival De Cannes Facebook

Η τέταρτη γυναίκα που θα διεκδικήσει το μεγάλο βραβείο είναι η Ούγγρη σκηνοθέτης Ildiko Enyedi, η οποία κέρδισε τη «Χρυσή Αρκούδα του Βερολίνου» το 2017 για την υποψήφια για Όσκαρ ταινία της «On Body and Soul».

Adam Driver, director Leos Carax and Marion Cotillard- Credits: Festival De Cannes - Facebook

Φέτος στις Κάννες διεκδικεί το κορυφαίο βραβείο, με την ταινία The Story of My Wife, στην οποία πρωταγωνιστεί η Lea Seydoux.

Μια διαφορετική κριτική επιτροπή 

Από την άλλη πλευρά, η κριτική επιτροπή που θα επιλέξει αυτούς που θα κερδίσουν τον Χρυσό Φοίνικα σηματοδοτεί τις προσπάθειες του φεστιβάλ προς περισσότερη ποικιλομορφία, αναφέρει η Deutsche Welle

BONG Joon Ho-Credits: Festival De Cannes - Facebook

Αποτελείται από πέντε γυναίκες και τρεις άνδρες από επτά εθνικότητες, που προέρχονται από πέντε ηπείρους:

Η Γαλλό – Σενεγαλέζα ηθοποιός και σκηνοθέτης Μάτι Ντιοπ , η γεννημένη στον Καναδά, Γαλλίδα τραγουδίστρια Μυλέν Φαρμέρ, η Αμερικανίδα ηθοποιός και παραγωγός ταινιών Μάγκι Τζίλενχαλ, η Αυστριακή σκηνοθέτης και σεναριογράφος Τζέσσικα Χάουσνερ, η Γαλλίδα ηθοποιός Μελανί Λοράν, ο Βραζιλιάνος σκηνοθέτης και κριτικός  Κλέμπερ Μεντόντσα Φίλιο, ο αλγερινής καταγωγής Γάλλος ηθοποιός Ταχάρ Ραχίμ και ο Νοτιοκορεάτης ηθοποιός Σονγκ Κανγκ-χο .

Tahar Rahim, Jessica Hausner, Kleber Mendonça Filho, Maggie Gyllenhaal, Mylène Farmer, Spike Lee, Mélanie Laurent, Song Kang-ho, Mati Diop - Credits: Festival De Cannes - Facebook

Για πρώτη φορά μαύρος Πρόεδρος

Πρόεδρος της επιτροπής φέτος είναι ο σκηνοθέτης Spike Lee.
Φέτος για πρώτη φορά στην ιστορία του Φεστιβάλ επιλέγεται μαύρος για τη θέση του Προέδρου της Κριτικής Επιτροπής.

Ο Λι συμμετείχε στο Φεστιβάλ ήδη με την πρώτη του ταινία, το «She’s Gotta Have it» το 1986 και, τρία χρόνια αργότερα, με το «Do the Right Thing», την ιστορία της δολοφονίας ενός Αφροαμερικανού από την αστυνομία, ανατριχιαστικά επίκαιρη. 
«Αυτός ο κόσμος διευθύνεται από γκάνγκστερ»: ο Σπάικ Λι, ο πρώτος μαύρος σκηνοθέτης που προεδρεύει στην Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ των Καννών κατήγγειλε εχθές, όπως και άλλα μέλη της, τις φυλετικές διακρίσεις αλλά και την πολιτική των προέδρων της Ρωσίας και της Βραζιλίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Ζαΐχ Μπολσονάρου.

SPIKE LEE-  Credits: Festival De Cannes - Facebook

Με την έναρξη της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της Επιτροπής, ο Νεοϋορκέζος σκηνοθέτης, φορώντας ένα μαύρο καπελάκι με την ημερομηνία 1619 (τη χρονιά που έφτασαν στις ΗΠΑ οι πρώτοι σκλάβοι), επανήλθε στο θέμα των μαύρων της Αμερικής, το οποίο εξερευνά αδιάκοπα στις ταινίες του, αρχής γενομένης με το εμβληματικό «Κάνε το σωστό» (Do the right thing, 1989).

Πάνω από 30 χρόνια μετά την ταινία αυτή «θα πίστευε κανείς ότι θα είχαν σταματήσει να κυνηγούν τους μαύρους σαν τα ζώα», είπε ο Σπάικ Λι, αναφερόμενος στους Αφροαμερικανούς, θύματα αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ, όπως στον «αδελφό Έρικ Γκάρντνερ» ή τον «βασιλιά Τζορτζ Φλόιντ» που «σκοτώθηκαν, λιντσαρίστηκαν».

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης επιτέθηκε επίσης στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο αποκαλεί «πορτοκαλί παράγοντα», στον Μπολσονάρου και τον Πούτιν. «Δεν έχουν ούτε ηθική, ούτε ενδοιασμούς. Πρέπει να εναντιωθούμε σε αυτού του είδους τους γκάνγκστερ», σχολίασε.

Ο Σπάικ Λι απάντησε επίσης στην ερώτηση μιας δημοσιογράφου από τη Γεωργία που αναφέρθηκε στην κατάσταση της κοινότητας των ΛΟΑΤΚΙ στη χώρα της, όπου η Παρέλαση Υπερηφάνειας ματαιώθηκε την Δευτέρα, μετά τις ταραχές που σημειώθηκαν την Κυριακή από ομοφοβικές ομάδες.

BONG Joon Ho -Credits: Festival De Cannes - Facebook

«Σας ευχαριστούμε που θέτετε αυτό το θέμα στον διεθνή Τύπο. Τώρα επαφίεται στους δημοσιογράφους να περάσουν το μήνυμα», είπε ο σκηνοθέτης, εκφράζοντάς της τη στήριξή του, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Για μένα το Φεστιβάλ των Καννών (εκτός από το σημαντικότερο φεστιβάλ στον κόσμο – χωρίς να θέλω να μειώσω  κανέναν- ) είχε μεγάλο αντίκτυπο στην καριέρα μου στον κινηματογράφο.

Team of the film

Θα μπορούσατε εύκολα να πείτε ότι οι Κάννες άλλαξαν την πορεία του ποιος έγινα στον παγκόσμιο κινηματογράφο», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Λι στο introducing letter στο site του Φεστιβάλ.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο Βραζιλιάνος σκηνοθέτης Κλέμπερ Μεντόνσα Φίλιου επέκρινε την πολιτική της κυβέρνησης της χώρας του απέναντι στην πανδημία της Covid-19 αλλά και «την περιφρόνησή της για τον πολιτισμό».

Melanie Therry Credits: Festival De Cannes - Facebook

Η Επιτροπή, που κυριαρχείται από γυναίκες, επανήλθε επίσης στο καυτό θέμα της θέσης των γυναικών στον κινηματογράφο. «Πιστεύω πραγματικά ότι η πλειονότητα των γυναικών μπορεί να επιλέξει διαφορετικές ταινίες, να αντιδράσει διαφορετικά. Οι γυναίκες γράφουν με άλλον τρόπο τα μυθιστορήματά τους, τα τραγούδια τους. Είμαι περίεργη να δω τι θα βγει», είπε η Βρετανίδα ηθοποιός Μάγκι Γκίλενχαλ.

Συμβολικές προσπάθειες για «πράσινο» πλανήτη

Ακόμα κι αν το ζητούμενο στο επίκεντρο του περασμένου έτους  ήταν να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία, η κλιματική αλλαγή παραμένει το πιεστικό πρόβλημα της ανθρωπότητας.

Η κινηματογραφική βιομηχανία, που βασίζεται στην ακραία κατανάλωση, έχει ένα κακό ρεκόρ όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος.

Το φεστιβάλ των Καννών, ωστόσο, με συμβολικές ενέργειες προωθεί τις νέες φετινές προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών CO2 και των αποβλήτων.

jodie Foster-Credits: Festival De Cannes - Facebook

Μαζί με ένα ειδικό πρόγραμμα ταινιών που εστιάζουν στην προστασία του κλίματος, τα πλαστικά μπουκάλια έχουν εξαλειφθεί εντελώς, τα ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα αποτελούν το 60% του επίσημου στόλου αυτοκινήτων του, και ακόμη και ο όγκος του κόκκινου χαλιού έχει μειωθεί, αναφέρει η Deutsche Welle

Παρά τα συμβολικά μέτρα, τα φεστιβάλ κινηματογράφου είναι γνωστά για τη διοργάνωση εκδηλώσεων που παράγουν τόνους αποβλήτων, με δεκάδες σταρ που πετούν από όλο τον κόσμο για να τα παρακολουθήσουν.

Pedro Almodovar - Credits: Festival De Cannes - Facebook

Ο ηθοποιός Leonardo DiCaprio, που επικεντρώνεται στην περιβαλλοντική εκστρατεία τα τελευταία χρόνια, πέταξε από τις ΗΠΑ με ιδιωτικό τζετ για να πάρει ένα περιβαλλοντικό βραβείο στο φεστιβάλ το 2016.

Αλλά με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που σχετίζονται με τον COVID να εξακολουθούν να επηρεάζουν διάφορες χώρες, πολλοί σκηνοθέτες δεν θα έχουν καν την επιλογή να πετάξουν στην εκδήλωση φέτος.

 

 

Λαμπερή «Πρεμιέρα» με διάσημες παρουσίες στο κόκκινο χαλί

Ο Νοτιοκορεάτης σκηνοθέτης Μπονγκ Τζουν-χο, οι Αμερικανοί Σπάικ Λι και Τζόντι Φόστερ καθώς και ο Ισπανός Πέδρο Αλμοδόβαρ κήρυξαν εχθές την έναρξη του 74ου Φεστιβάλ των Καννών, που σηματοδοτεί τη μεγάλη επιστροφή του παγκόσμιου κινηματογράφου, ο οποίος επλήγη σοβαρά από την πανδημία Covid.

To team της ταινίας Annette - Credits: Festival De Cannes - Facebook

Το 74ο Φεστιβάλ των Καννών, που πέρσι ματαιώθηκε λόγω της πανδημίας, άνοιξε εχθές αυλαία με την ταινία Annette του Λεός Καράξ, με πρωταγωνιστές τη Μαριόν Κοτιγιάρ και τον Ανταμ Ντράιβερ.

 

 

Οι προβολείς έπεσαν στη συνέχεια στην ηθοποιό και σκηνοθέτιδα Τζόντι Φόστερ, 58 ετών, στην οποία απονεμήθηκε ένας τιμητικός Χρυσός Φοίνικας για το σύνολο της καριέρας της.

Παρών στις Κάννες είναι και ο Ισπανός σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ, χωρίς ταινία αυτή τη φορά, αλλά μόνο για να γιορτάσει «την επιστροφή» του Φεστιβάλ μετά την πανδημία.


Adam Driver-Credits: Festival De Cannes - Facebook

Κάρλα Μπρούνι – Σαρκοζί, Τζέσικα Τσάστεϊν, Μπέλα Χαντίντ, και φυσικά η ομάδα της ταινίας Annette και η κριτική επιτροπή με πρόεδρο τον Spike Lee.

Το κόκκινο χαλί φέτος είχε όλη την αίγλη των περασμένων ετών.

"Να μα στε πάλι εδώ"

"Να' μαστε επιτέλους ενωμένοι, με τα όμορφα ρούχα μας!", χαιρέτισε η ηθοποιός Τζόντι Φόστερ, η πρώτη που πήρε τον λόγο πάνω στη σκηνή, όπου ένα τιμητικός Χρυσός Φοίνικας της απονεμήθηκε από τον Πέδρο Αλμοδόβαρ.

Pedro Almodóvar and Jodie Foster-Credits: Festival De Cannes - Facebook

Στη συνέχεια τους διάσημους σκηνοθέτες πλαισίωσαν ο Μπονγκ Τζουν-χο, βραβευμένος με τον Χρυσό Φοίνικα το 2019 για το "Παράσιτο" και ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Σπάικ Λι, ώστε να εγκαινιάσουν μαζί αυτή την 74η διοργάνωση, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ