Μια απολαυστική συνταγή από την Ντίνα Νικολάου: Galette με ζουμερές βανίλιες, τραγανό φύλλο και βελούδινη κρέμα φυστικιού

Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα καλοκαιρινά φρούτα όπως ροδάκινα, δαμάσκηνα, νεκταρίνια, γιαρμάδες…

ΥΛΙΚΑ

8 φύλλα κρούστας
125 γρ. αγελαδινό βούτυρο, λιωμένο
50 γρ. ζάχαρη καστανή
6 βανίλιες, κομμένες σε φετάκια
50 γρ. μαρμελάδα ροδάκινο
4-5 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
Φυστίκια Αιγίνης χοντροτριμμένα, για το ψήσιμο και το σερβίρισμα

Για την κρέμα

500 ml γάλα
¼ σιμιγδάλι ψιλό
2 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
1 αυγό
1 κρόκο αυγού
100 γρ. ζάχαρη καστανή
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
80 γρ. φυστίκια Αιγίνης, τριμμένα σκόνη

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΒΗΜΑ 1 Για την κρέμα: Βάζω σε ένα κατσαρολάκι το γάλα και τη μισή ζάχαρη και τα ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να ξεκινήσει ο βρασμός.

ΒΗΜΑ 2 Σε ένα μπολ χτυπάω το αυγό, τον κρόκο, το σιμιγδάλι, το κορν φλάουρ, την υπόλοιπη ζάχαρη και το αλάτι. Ρίχνω σε αργή ροή το καυτό γάλα ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα και μόλις ενωθούν όλα τα υλικά αδειάζω το μείγμα στην κατσαρόλα. Βάζω σε μέτρια φωτιά και ανακατεύω συνεχώς μέχρι να πήξει. Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω τη βανίλια και τα φυστίκια και ανακατεύω. Σκεπάζω την κρέμα με μεμβράνη και την αφήνω στην άκρη.

ΒΗΜΑ 3 Για την galette: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Λιώνω το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι. Βουτυρώνω και πασπαλίζω με ζάχαρη, 6 φύλλα κρούστας και τα στρώνω το ένα πάνω στο άλλο. Βάζω στο κέντρο των φύλλο ένα μεγάλο δίσκο ή μεγάλο πιάτο και με ένα μαχαίρι κόβω ένα κύκλο. Βουτυρώνω τα άλλα 2 φύλλα κρούστας και τα τυλίγω σε μακρύ ρολό. Κόβω το ρολό σε λεπτά φετάκια και τα αφήνω στην άκρη.

ΒΗΜΑ 4 Βάζω το στρογγυλό φύλλο σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί και αδειάζω στο κέντρο την κρέμα. Τοποθετώ τα λεπτά ρολάκια φύλλων γύρω από την κρέμα και στρώνω τις βανίλιες. Πασπαλίζω με λίγο χοντροτριμμένο φυστίκι και το θυμάρι και γυρίζω τις άκρες του κύκλου προς τα μέσα. Αλείφω με βούτυρο και ψήνω στο φούρνο για 45 λεπτά.

ΒΗΜΑ 5 Αποσύρω την galette από το φούρνο και αλείφω με μαρμελάδα ροδάκινο. Πασπαλίζω με λίγα φυστίκια ακόμη και την αφήνω για 10-15 λεπτά πριν την σερβίρω.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ