Made in Greece διακρίσεις στο Φεστιβάλ των Καννών: Οι τρεις ελληνικές ταινίες που βραβεύτηκαν (φώτο-βίντεο)

Good news για τον ελληνικό κινηματογράφο 

Ευχάριστα για τον ελληνικό κινηματογράφο και τους δημιουργούς του είναι τα τελευταία νέα που φτάνουν από τις Κάννες, καθώς το φετινό Φεστιβάλ επεφύλασσε βραβεία και στις τρεις ελληνικές συμμετοχές.

«Brutalia, Εργάσιμες Μέρες» 

 

Συγκεκριμένα, στα βραβεία της Εβδομάδας Κριτικής, η μικρού μήκους «Brutalia, Εργάσιμες Μέρες» του Μανώλη Μαυρή απέσπασε το βραβείο Canal+,

Η θεματική της ταινίας αντλείται από το υποθετικό ερώτημα, πώς θα ήταν το άτομο σε μια κοινωνία πανομοιότυπη με αυτή του μελισσιού; Τι θα γινόταν αν αντικαθιστούσαμε τις μέλισσες με ανθρώπους; Σύμφωνα με το σενάριο, σε μια μεγάλη μητριαρχική οικογένεια κορίτσια ντυμένα στρατιωτικά δουλεύουν για το κοινό καλό. Ένα από αυτά κορίτσια, που ακόμη εκπαιδεύεται για τον ρόλο της «εργάτριας-μέλισσας», αδυνατεί να κατανοήσει τη λογική της δυστοπικής αυτής «κυψέλης» και να συναινέσει στη βιαιότητά της.

Ο Μανώλης Μαυρής έχει ήδη δύο ταινίες μικρού μήκους στο ενεργητικό του, το «Blue Train» (2014) και το «Μανέκι Νέκο» (2017), στο οποίο το φανταστικό και το πραγματικό στοιχείο λειτουργούν υποδειγματικά σαν συγκοινωνούντα δοχεία.

Το «Brutalia» είναι ελληνοβελγική συμπαραγωγή με τους ακόλουθους συντελεστές. Ηθοποιοί: Έλσα Λεκάκου, Κόρα Καρβούνη, Χαρά Μάτα Γιαννάτου

Η μεγάλου μήκους ταινία «Feathers» του Omar El Zohairy, μία διεθνής συμπαραγωγή στην οποία συμμετέχει η ελληνική εταιρεία Heretic (Κωνσταντίνος Κοντοβράκης, Γιώργος Καρναβάς), κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο Nespresso της κριτικής επιτροπής.

Παράλληλα, το κινηματογραφικό σχέδιο μυθοπλασίας μεγάλου μήκους «Cora» της Εύης Καλογηροπούλου, που παρουσιάστηκε στο L' Atelier της Cinefondation του Φεστιβάλ, απέσπασε το Prix ArteKino YouTube - το μοναδικό βραβείο που απονέμεται στο L' Atelier και συνοδεύεται από το ποσό των 10.000 ευρώ.

Το «Cora» ακολουθεί την ιστορία δυο γυναικών που ερωτεύονται και αγωνίζονται να ξεφύγουν από τους περιορισμούς μιας δυστοπικής πατριαρχικής κοινωνίας.

Λίγους μήνες μετά την υποψηφιότητα του Motorway 65 στο Φεστιβάλ των Καννών, το CORA της Εύης Καλογηροπούλου σε παραγωγή της Neda Films και με την υποστήριξη του Onassis Culture στην ανάπτυξη της ταινίας, βραβεύτηκε με το Εurimages Co-production Development Award στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Rotterdam. Ένα βραβείο που δίνεται σε ταινίες που βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης.

Πιο συγκεκριμένα, η επιτροπή της CineMart δήλωσε ότι επέλεξε να στηρίξει και να ενισχύσει «ένα μεταφυσικό δράμα με δυο απροσδόκητους γυναικείους χαρακτήρες στο κέντρο του, που αγωνίζονται για ελευθερία και την ταυτότητά τους, σε ένα μοναδικό και γλαφυρό βιομηχανικό τοπίο».

Το «Cora», το οποίο εντάχθηκε πρόσφατα σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, έχει ως παραγωγό την Αμάντα Λιβανού της Neda Film, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Υπενθυμίζεται, πως πέρυσι η ταινία μικρού μήκους «Motorway 65» της Ε. Καλογηροπούλου είχε συμμετάσχει στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ των Καννών, διεκδικώντας τον Χρυσό Φοίνικα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ