Έφυγε από την ζωή η σπουδαία & αγαπημένη ηθοποιός Γκέλυ Μαυροπούλου: Ο έρωτας με τον Αλεξανδράκη και τον Στέφανο Στρατηγό (φωτό & βίντεο)

Ήταν γόνος σπουδαίας οικογένειας ηθοποιών

Σε ηλικία 89 ετών έφυγε από την ζωή η σπουδαία ηθοποιός Γκέλυ Μαυροπούλου με τον Σπύρο Μπιμπίλα να κάνει γνωστή τη δυσάρεστη είδηση μέσα από ανάρτησή του στο Facebook.

Στο ποστ του ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών αναφέρεται παράλληλα και στον θάνατο του Τόλη Βοσκόπουλου, αλλά και του «παλαίμαχου ηθοποιού και αγνωστή της αριστεράς και των εταιρικών θιάσων Τάσο Παπαδάκη».

Αναλυτικά ο Μπιμπίλας έγραψε: «Βαρύ πένθος σήμερα για το καλλιτεχνικό μας χώρο τρεις πολύ αγαπημένοι άνθρωποι του χώρου μας δεν είναι πια κοντά μας ο σπουδαίος τραγουδιστής και ηθοποιός Τόλης Βοσκόπουλος Που άφησε εποχή η μεγάλη πρωταγωνίστρια του θεάτρου του κινηματογράφου και της τηλεόρασης και γόνος σπουδαίας οικογένειας ηθοποιών η Γκέλυ Μαυροπούλου και ο παλαίμαχος ηθοποιός και αγωνιστής της αριστεράς και των εταιρικών θιάσων Τάσος Παπαδάκης.

Ποτε δεν θα τους ξεχασουμε για το εργο και τα μηνυματα που αφησαν στις καρδιες μας».

Λίγα λόγια για την Γκέλυ Μαυροπούλου

Γεννημένη το 21 Οκτωβρίου του 1932 στη Θεσσαλονίκη η Γκέλυ Μαυροπούλου σπούδασε στη Γαλλική Ακαδημία Αθηνών και στη Δραματική Σχολή του «Θεάτρου Τέχνης» του Καρόλου Κουν. Καθηγητές της στη σχολή, ήταν μεταξύ άλλων ο Κάρολος Κουν, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος και ο Μίνως Βολανάκης.

Η ίδια μάλιστα προερχόταν από οικογένεια ηθοποιών αφού γονείς της ήταν ο Άγγελος Μαυρόπουλος (1901 - 1979) και η Μαρίκα Κρεβατά (1910 - 1994).

Από τη σχολή αποφοίτησε το 1955 και την ίδια χρονιά έκανε την πρώτη της θεατρική εμφάνιση στο θέατρο «Ρεξ - Κοτοπούλη» - όπου την καλλιτεχνική διεύθυνση είχε ο Δημήτρης Μυράτ, με το έργο «Επτά χρόνια φαγούρα» του Άξελροντ, στο πλευρό της Μελίνας Μερκούρη.

Το καλοκαίρι του 1956 συνεργάστηκε με τον θίασο Σαμαρτζή Μαρίκα Κρεβατά-Λάμπρος Κωνσταντάρας) στα έργα «Χτυποκάρδια» του Στέφανου Φωτιάδη και «Ψηλά τα χέρια» του Δημήτρη Γιαννουκάκη (στον ρόλο της Ρίτας).

Την περίοδο 1955-1956 προσελήφθη ως πρωταγωνίστρια στον θίασο Ντίνου Ηλιόπουλου-Μίμη Φωτόπουλου και έπαιξε στις κωμωδίες «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης» του Αλέκου Σακελλάριου και «Μια τσουκνίδα στις βιολέττες» του Χρήστου Γιαννακόπουλου.

Την περίοδο 1956-1957 προσελήφθη ως πρωταγωνίστρια στο θέατρο «Ρεξ - Κοτοπούλη», όπου έπαιξε τη Δυσδαιμόνα στην τραγωδία του Σαίξπηρ «Οθέλλος», στο πλευρό του Μάνου Κατράκη και του Δημήτρη Μυράτ, ενώ συμμετείχε και στα έργα «Σιμούν» του Λενορμάν (στον ρόλο της Κλοτίλδης Λωρανσύ, τον οποίο έπαιζε εναλλάξ με την Αλίκη Βουγιουκλάκη), «Ντούο Σεμπαστιάνι» των Χ. Λίντσαιη και Ρ. Κρουζ, «Κόσμος και κοσμάκης» του Σκαρπέτα, «Το πρώτο ραντεβού» του Ηλία Μπακόπουλου. Το καλοκαίρι του 1957 ήταν συμπρωταγωνίστρια του Μίμη Φωτόπουλου στην κωμωδία του Στέφανου Φωτιάδη «Ο θηριοδαμαστής».

Την περίοδο 1962-1963 συγκρότησε θίασο με τον τότε σύζυγό της, τον Στέφανο Στρατηγό, και παρουσίασαν στη Θεσσαλονίκη και σε περιοδεία τα έργα «Τα κόκκινα φανάρια» του Αλέκου Γαλανού, «Χρυσή μου Ρουθ» του Νόρμα Κράσνα και «Ανυπόμονη καρδιά» του Τζων Πάτρικ.

Στον κινηματογράφο η Γκέλυ Μαυροπούλου εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1953 με την ταινία Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται του Γιώργου Λαζαρίδη και ακολούθησαν πρωταγωνιστικοί ρόλοι σε περισσότερες από 40 ακόμη ταινίες που καλύπτουν όλα τα είδη του ελληνικού κινηματογράφου της περιόδου 1950-1980, κλασικές κωμωδίες, μελοδράματα, ιστορικά δράματα, ταινίες φουστανέλας φιλμ-νουάρ, κατασκοπευτικά θρίλερ, ακόμη και ταινίες του νέου ελληνικού κινηματογράφου (Ταξίδι του μέλιτος του Γιώργου Πανουσόπουλου, 1979).

Η τελευταία κινηματογραφική της εμφάνιση πραγματοποιήθηκε στην ταινία 17 σφαίρες για έναν άγγελο (1981) των Νίκου Φώσκολου-Τάκη Βουγιουκλάκη.

Οι μεγαλύτερες κινηματογραφικές επιτυχίες της θεωρούνται ο ρόλος της Κατίνας, της ανύπαντρης κοπέλας που πρέπει πάση θυσία να αποκατασταθεί στην ταινία Ο Φανούρης και το σόι του (1957) του Δημήτρη Ιωαννόπουλου, πλάι στον Μίμη Φωτόπουλο, ο ρόλος της Εύας, της πονηρής και φιλόδοξης μεσοαστής που κατευθύνει την καριέρα του συζύγου της, στην ταινία Η κυρία του κυρίου (1962) του Γιάννη Δαλιανίδη, πλάι στον Ντίνο Ηλιόπουλο, και ο ρόλος της Δήμητρας, της χήρας του επισμηναγού Αυγέρη, που προσλαμβάνει έναν σωσία για να υποδυθεί τον άντρα της, στην ταινία του Τάκη Βουγιουκλάκη Οι γενναίοι πεθαίνουν δυο φορές (1973) του Τάκη Βουγιουκλάκη, πλάι στον Άγγελο Αντωνόπουλο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρωταγωνίστρια που λάνσαρε το ροκ-εν-ρολ στον ελληνικό κινηματογράφο, μαζί με τον Θεόδωρο Δημήτριεφ, στην ταινία Η θεία απ' το Σικάγο (1957).

Ο έρωτας για τον Αλέκο Αλεξανδράκη και ο γάμος με τον Στέφανο Στρατηγό

Ένας από τους μεγάλους έρωτες της Μαυροπούλου ήταν ο Αλέκος Αλεξανδράκης για τον οποίο, όπως η ίδια είχε δηλώσει, το έσκαγε από το παράθυρο του σπιτιού της προκειμένου να πάει να τον βρει.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MANCODE (@mancodemag)

Ο άντρας της ζωής της ωστόσο ήταν ο συνάδερφός της Στέφανος Στρατηγός για τον οποίο θα πει κάποτε ότι «τον αγάπησα πάρα πολύ. Οι γονείς δεν χάρηκαν καθόλου για τη σχέση μας αυτή. Ήταν πολύ καλό παιδί, όμως χωρίσαμε πολύ γρήγορα». 

Μπορεί να μην της έκανε εντύπωση στην πρώτη τους γνωριμία όμως οι δυο τους θα ανέβουν τα σκαλιά της εκκλησίας το 1955, ενώ ο γάμος τους θα τελειώσει το 1967 με ένα απλό «εντάξει».

Όταν εκείνη συμμετείχε σε μια καναδέζικη ταινία για τις ανάγκες της οποίας έπρεπε να μείνει για αρκετές μέρες εκτός Αθηνών δεν ήθελε να περάσει έναν ολόκληρο μήνα μόνη της. Ωστόσο ο σύζυγός της την επισκέφθηκε μόνο ένα Σάββατο και όταν επέστρεψε, του τηλεφώνησε και του ζήτησε να χωρίσουν.

Εκείνος απάντησε ένα απλό «εντάξει» και ο γάμος τους τρελείωσε. Αργότερα αποκαλύφθηκε πως ο Στρατηγός απέκτησε παιδί από εξωσυζική σχέση και ήταν αδύνατο να μην χωρίσει. Ωστόσο δεν είπε ποτέ στη γυναίκα του την αληθινή αιτία του διαζυγίου. Η αγάπη τους ήταν τέτοια όμως που τελικά έσμιξαν και πάλι μόλις τρεις μήνες πριν ο Στέφανος Στρατηγός φύγει από την ζωή.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ