12 λόγοι για τους οποίους η αφυδάτωση κάνει κακό στην υγεία - Νευρικότητα, άγχος, κόπωση τα κύρια συμπτώματα

Η αλήθεια είναι πως δεν θέλει μεγάλη «προσπάθεια» για να αφυδατωθείτε.

 

Αν ο οργανισμός σας χάσει μόλις το 1,5% από το νερό που έχει (σημειωτέον ότι το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από συνήθως περίπου 60% Η2Ο), θα έχετε φτάσει στο κρίσιμο σημείο της ήπιας αφυδάτωσης.

Η ανεπαρκής πρόσληψη υγρών μπορεί να προκληθεί από πολλούς παράγοντες και εκτός από δίψα, έχει επιπλέον αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, όπως κόπωση και κακοσμία στόματος, αλλά και πιο επικίνδυνες συνέπειες, όπως απρόσεκτη οδήγηση.

Διαβάστε τους 12 λόγους που η αφυδάτωση μπορεί να κάνει κακό στην υγεία μας:

1. Προκαλεί κακοσμία του στόματος

Είναι εύκολο να ξεχνάτε να πίνετε νερό κατά τη διάρκεια μιας κουραστικής ημέρας στην εργασία σας, αλλά στο τέλος της ημέρας ενδέχεται να βρείτε ανθρώπους να στέκονται ασυνήθιστα μακριά από εσάς όταν ανοίγετε το στόμα σας.

“Η αφυδάτωση προκαλεί κακή αναπνοή (δυσοσμία) ” λέει ο Μάρσαλ Young, οδοντίατρος στο Newport Beach στην Καλιφόρνια.

«Το σάλιο έχει σημαντικές αντιβακτηριακές ιδιότητες. Όταν είστε αφυδατωμένoι, το μειωμένο σάλιο στο στόμα επιτρέπει στα βακτήρια να ευδοκιμήσουν, έχοντας ως αποτέλεσμα την κακή αναπνοή».

Έτσι πιείτε νερό για το καλό του εαυτού σας και των γύρω σας!

2. Προκαλεί έντονη επιθυμία για ζάχαρη

Η αφυδάτωση μπορεί να παρομοιαστεί σαν αίσθημα πείνας, ιδιαίτερα ως ακατανίκητη επιθυμία για ζάχαρη.

Αυτό μπορεί να συμβεί ιδιαίτερα αν ασκείστε, λέει η Amy Goodson, RD, αθλητική διαιτολόγος για τους Dallas Cowboys.

«Όταν ασκείστε σε αφυδατωμένη κατάσταση, χρησιμοποιείτε με ταχύτερο ρυθμό το γλυκογόνο (δηλαδή τους αποθηκευμένους υδατάνθρακες), μειώνοντας άμεσα έτσι την αποθήκευσή τους».

Έτσι, μόλις τελειώσετε την άσκηση, πιθανώς θα ποθείτε τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη, ώστε να αναπληρωθούν με αυτόν τον τρόπο τα επίπεδα γλυκογόνου, και να είστε έτοιμοι για την επόμενη προπόνησή σας.

3. Καταστρέφει τη γυμναστική σας

Ακόμα και να είστε ελαφρώς αφυδατωμένοι, επηρεάζεται η ικανότητά σας να καταβάλετε οποιαδήποτε προσπάθεια στην προπόνησή σας.

«Ένα επίπεδο αφυδάτωσης της τάξεως του 2% στο σώμα, προκαλεί μια μείωση κατά 10% στην αθλητική απόδοση», λέει ο Goodson.

Επίσης, «όσο πιο αφυδατωμένοι είστε, τόσο χειρότερη επίδοση θα έχετε».

Μετρώντας την «αντιληπτή προσπάθεια», δηλαδή το δείκτη του βαθμού δυσκολίας που αισθάνεστε κατά τη διάρκεια της άσκησης, μπορεί για παράδειγμα να ασκείστε στο επίπεδο 6, αλλά εσείς να νιώθετε ότι ασκείστε στο 8, λέει ο Goodson.

4. Προκαλεί ξηρότητα του δέρματος

Διατηρώντας το δέρμα υγιές και λαμπερό χρειάζεται να πίνετε αρκετό νερό, λέει η Anne-Marie Tremain, MD, μια δερματολόγος από το Laser Skin Care Center Dermatology Associates στο Long Beach της Καλιφόρνια.

«Ο καλύτερος τρόπος ενυδάτωσης του δέρματος είναι από μέσα προς τα έξω», λέει. «Ανάλογα με τον τρόπο ζωής σας, ίσως χρειαστεί να προσαρμόσετε την κατανάλωση νερού».

«Εάν γυμνάζεστε για παράδειγμα, κάθε μέρα τότε θα πρέπει να πίνετε περισσότερο νερό.

Για λείο, ενυδατωμένο δέρμα, η Δρ Tremain επίσης προτείνει τη μείωση του χρόνου του ντους (δηλαδή λιγότερο από πέντε λεπτά) και επίσης όταν χρησιμοποιείτε μόνο χλιαρό νερό ή ζεστό νερό, μπορεί να αφυδατώσει το δέρμα σας ακόμα περισσότερο.

5. Ενδέχεται να επηρεάσει την ικανότητά σας να οδηγείτε με ασφάλεια

Πολλά πράγματα είναι πιο δύσκολα, από το να «κολλήσει» κάποιος στην κίνηση ή σε μια οδήγηση μεγάλης διάρκειας, όταν θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα.

Όπως είναι ευλόγως εννοούμενο, θα έπρεπε απλώς να μην πίνουμε νερό πριν την οδήγηση.

Όμως, μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «Physiology and Behavior» δείχνει ότι ο αριθμός των λαθών που γίνονται, διπλασιάστηκε κατά την οδήγηση χρονικής διάρκειας δύο ωρών, όταν οι οδηγοί ήταν αφυδατωμένοι, σε αντίθεση με τους ενυδατωμένους -ένα αποτέλεσμα παρόμοιο με την οδήγηση υπό την επήρρεια αλκοόλ (που το όριο ορίζεται ως 0,08% αλκοόλ στο αίμα από τα περισσότερα κράτη μέλη).

Δεδομένου ότι συχνά οι άνθρωποι σκόπιμα αποφεύγουν να πίνουν νερό πριν από ένα μακρύ οδικό ταξίδι για την αποφυγή πολλών στάσεων, η αφυδάτωση θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο των τροχαίων ατυχημάτων.

6. Προκαλεί κόπωση

Μια απογευματινή αίσθηση κατάπτωσης μπορεί να έχει να κάνει με την ενυδάτωση περισσότερο από ό,τι νομίζετε.

«Όταν είστε αφυδατωμένοι εμφανίζεται πτώση της αρτηριακής πίεσης, αύξηση της καρδιακής συχνότητας και επιβράδυνση της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο- όλα αυτά μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε εξάντληση», λέει ο Luga Podesta, MD, αθλητίατρος στην Ορθοπαιδική Κλινική «Kerlan-Jobe» στο Λος Άντζελες, Καλιφόρνια.

Επίσης, η έλλειψη νερού στους μυς κάνει τις χειρωνακτικές εργασίες να φαίνονται πιο δύσκολες και κουραστικές.

7. Προκαλεί νευρικότητα

Νιώθετε νευρικοί; Πιείτε ένα ποτήρι νερό και η διάθεσή σας ενδέχεται να αλλάξει.

«Η αφυδάτωση έχει ορισμένες νευρολογικές επιπτώσεις και μπορεί να προκαλέσει οξυθυμία» υποστηρίζει ο Δρ Podesta.

Μια μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition εξέτασε τη διάθεση και τη συγκέντρωση σε 25 νεαρές γυναίκες που είτε τους είχαν χορηγηθεί αρκετά υγρά για να παραμείνουν επαρκώς ενυδατωμένες, ή που ήταν ήπια αφυδατωμένες μετά από γυμναστική και λήψη διουρητικών.

Οι αφυδατωμένες γυναίκες που ήταν σε ένα επίπεδο μόλις 1% χαμηλότερο από το βέλτιστο-ανέφεραν πονοκεφάλους, απώλεια συγκέντρωσης και οξυθυμία αναφέρει το logodiatrofis.

8. Μπορεί να προκαλέσει ρίγος

Μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, αλλά η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει ρίγη.

«Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας αρχίζει να περιορίζει τη ροή του αίματος στο δέρμα», λέει ο Δρ Podesta.

Επιπλέον, το νερό κρατά τη θερμότητα, έτσι, αν αφυδατωθείτε, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να ρυθμιστεί η θερμοκρασία του σώματος, πράγμα το οποίο μπορεί να σας κάνει να νιώθετε ρίγος πιο γρήγορα, ακόμα και όταν δεν είστε σε ένα ψυχρό περιβάλλον.

9. Μπορεί να προκαλέσει μυϊκές κράμπες

Η έλλειψη νερού προκαλεί λιγότερη κυκλοφορία του αίματος, η οποία μπορεί να προκαλέσει μυϊκές κράμπες, λέει ο Ray Casciari, MD, ιατρικός διευθυντής της La Amistad Family Health Center στο Orange, Καλιφόρνια. «Το σώμα θα προστατεύσει τα ζωτικά του όργανα και θα μετατοπίσει το υγρό μακριά από τους μυς και ο,τιδήποτε άλλο δεν θεωρείται ζωτικής σημασίας».

Ακόμη, κατά την αφή, οι μυϊκές κράμπες μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνες, καθιστώντας τους μυς πιο σκληρούς από ότι είναι στη φυσιολογική τους κατάσταση.

Επιπρόσθετα, αλλαγές σε νάτριο και κάλιο μέσω της απώλειας του ιδρώτα μπορεί επίσης να συμβάλουν στις κράμπες.

10. Προκαλεί ζάλη και θόλωση

«Όταν έχετε πάθει αφυδάτωση, εκτός από τους μυς, μειώνεται εξίσου στον εγκέφαλο η κυκλοφορία του αίματος, κάτι το οποίο μπορεί να σας προκαλέσει ζάλη», λέει ο Δρ Casciari.

Επιπλέον, σύμφωνα με μια μελέτη από the British Journal of Nutrition, η ήπια αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να εκτελέσετε πνευματικές λειτουργίες και να προκαλέσει συγχυτικές εκδηλώσεις.

Ενδιαφέρον παρουσίασε μια μελέτη που εμφανίστηκε στην British Journal of Nutrition και έδειξε περισσότερες αλλαγές στη διάθεση των γυναικών παρά στους άνδρες, τόσο σε κατάσταση ηρεμίας όσο και κατά τη διάρκεια της άσκησης.

11. Μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

«Η έλλειψη νερού επηρεάζει τα επίπεδα σεροτονίνης του σώματος και έτσι, μπορεί να έχετε πονοκεφάλους,» λέει ο Δρ Casciari.

Επιπλέον, τα μικρά αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο ανταποκρίνονται γρήγορα στα χαμηλά επίπεδα ενυδάτωσης (τα οποία επίσης ευθύνονται για τους πονοκεφάλους που προκαλούνται από «hangover»), οδηγώντας σε σφοδρούς πόνους, ακόμη και σε ημικρανίες.

«Δοκιμάστε λοιπόν να πιείτε ένα ή δύο ποτήρια νερό την επόμενη φορά που έχετε πονοκέφαλο, και ίσως να ανακαλύψετε ότι εξαφανίζεται. Θα μπορούσατε επίσης να καταναλώσετε φρούτα, τα οποία περιέχουν ένα υψηλό ποσοστό νερού», προτείνει Δρ Casciari.

12. Προκαλεί δυσκοιλιότητα

Το σώμα σας χρειάζεται νερό για να μπορούν να κινηθούν οι ουσίες μέσω του παχέος εντέρου.

Όταν δεν πίνετε αρκετό νερό, το σώμα σας αποσύρει περισσότερο υγρό από τα κόπρανα, γεγονός που τα καθιστούν πιο σκληρά και πιο δύσκολο να περάσουν από τον πρωκτό.

Εξαιτίας αυτού, αξίζει να σημειωθεί ότι πίνοντας περισσότερο νερό όταν είστε ήδη σωστά ενυδατωμένοι, δεν συμβάλλει οπωσδήποτε στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα που προκαλείται από άλλους παράγοντες, όπως φάρμακα που μπορεί να λαμβάνετε, ή εξαιτίας διαφόρων ιατρικών παθήσεων, ή εξαιτίας της έλλειψης φυτικών ινών από τη διατροφή σας.

Tip:

Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, πρέπει να φροντίζεις για την ενυδάτωσή σου! Να έχεις πάντα κοντά σου μπουκαλάκια με νερό, καθώς και ποικιλία ροφημάτων και τροφίμων που μπορούν να σε ενυδατώσουν… απολαυστικά! Ροφήματα όπως γάλα, χυμοί, αναψυκτικά (χωρίς θερμίδες αν προσέχεις το βάρος σου), τσάι ή καφές, καθώς και ορισμένα τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά και γιαούρτι, περιέχουν πολύ νερό και συμβάλλουν σημαντικά στην ενυδάτωσή σου!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ